Şanlıurfa'da çiftçilerin yaşadıkları sorunlar, bir türlü bitmek bilmiyor. Bozova ilçesine bağlı Çatak Mahallesi'nde tarla kiralayan çiftçilerin ektiği bin 500 dönüm arazi, kuruma tehlikesi ile karşı karşıya.
Sebze ektikleri bölgeden sorumlu Sulama Birliğinin DEDAŞ'a olan borcu nedeniyle tüm mahallenin suyunun kesildiğini belirten yüzdelikçi çiftçiler, kendilerine ait olmayan bir borç yüzünden cezalandırılmalarına tepki gösterdiler.
10 içinde su bırakılmadığı takdirde yaklaşık bin 500 dönümlük arazinin kuruyacağına dikkat çeken çiftçiler, başta Bozova Kaymakamı olmak üzere başvurdukları tüm kapıların yüzlerine kapandığını ileri sürdüler.
Yaşadıkları mağduriyeti İLKHA'ya anlatan mağdur çiftçiler, yetkililerden çözüm bekliyor.
Çatak köyünde 80 dönüm yonca eken Ömer Çiftçi, “Biz burada birçok aile bin 500 dönüm tarla ektik. Bu insanların hepsi mağdur, bunların su borcu yoktur. Birliğin borcu vardır. TEK (DEDAŞ demek istiyor) suyumuzu kesiyor. 'Paramızı verin' diyorlar. Birlik vermiyor. Buraya geldiğiniz için size teşekkür ediyorum. Urfa'nın yerel televizyonlarını da protesto ediyorum. Haberin kaynağının uzaklıkla, yakınlıkla ne alakası var. Kaç sefer rica ettik, buraya gelmeleri için." dedi.
Milletvekillerine yaşadıkları sorunlara çözüm bulmadıkları için tepki gösteren Çiftçi, "Cumhurbaşkanımıza sesleniyorum! Yani bizim milletvekilimiz var diye övünmesin. Biz ona oy veriyoruz, milletvekillerimize vermiyoruz. Çünkü onlar buraya geldikleri vakit köşe bucak saklanıyorlar. Bunların yüzü yok, bizim yüzümüze bakamıyorlar. Sayın cumhurbaşkanımız, istihdamı yükseltmek için işadamlarına '10 kişi de olsa işe alın' diyordu değil mi? Biz burada 100 aileysek 500 kişiyi istihdam ediyoruz ama bize yapılanlara bakın.” şeklinde tepki gösterdi.
Dertlerini anlatmak için başvurdukları tüm kapıların yüzlerine kapandığını iddia eden Çiftçi, bu soruna mutlaka çözüm bulunması gerektiğini söyledi.
"Kaymakam, ‘benim ilgi alanım dışındadır' diyor "
Sulu olarak kiraladığı tarlaya mart ve nisan ayında yetiştirdiği fideleri ektiğini söyleyen Muhammed Can Toprak, kiraladığı tarlanın sahibinin borcu olmadığı halde tarlasına su bırakılmadığını bu yüzden de 9 çocuğuyla birlikte mağdur olduğunu söyledi.
Su sorununu çözmesi için Bozova Kaymakamına gittiklerini belirten Toprak, “
Sayın kaymakamın yanına gittik. Kaymakam, ‘benim ilgi alanım dışındadır’ diyor. Tarım Odasına, Ziraat Odasına gittik. ‘Biz bir şey yapamıyoruz’ diyorlar. Benim burada suçum ne? Niye mağdur oluyorum? Bu kadar emeğim niye heba oluyor? Bu gördüğünüz yeşillik, domates, biber, patlıcan bunlar hepsini kışın serada ekmişim hepsini yetiştirmişim, buraya gelmişim tek tek ekmişim su olmadığı halde bu hale getirmişim, eğer su olmuş olsaydı şimdi bu sebzem yetişkin hale gelmiş olacaktı. Su gelmezse bu emeğimin hepsi heba olacak.”
“Eğer borcum varsa suyu bize vermesinler, eğer tarlanın borcu varsa suyu vermesinler. Ama başkasının borcundan bana ne” diyen Toprak yetkililere seslenerek sorunlarına çözüm istedi.
Borç olmadığı halde su verilmiyor
Tarlasını kiraladığı şahsın herhangi borcu olmadığı halde kendisine de su verilmediğini ifade eden Sinan Halat, "Burayı sulu olarak şubat ayında icare ettik. Sahibinin borcu yoktur. Bu sebze fidelerini kendi evimin üstünde kurduğumuz çadırlardan yetiştirmdim. Sonra buraya getirip ektik ama tarla susuzdur. Arabayla su getirmişiz taslarla bunu böyle yetiştirmişiz, bu hale getirmişiz. Hayatta kalması şu anda suya bağlıdır. Nereye gidiyorsak kapılar kapalıdır. O onun üstüne atıyor, o onun üstüne atıyor. Bu tarlanın sahibinin borcu var mı? Yok. Bizim borcumuz var mı? Yok." diyerek su verilmemesine tepki gösterdi.
Çoluk-çocuğuyla birlikte tarladaki fideleri tankerle taşıdığı suyla kendi eliyle ektiğini söyleyen Ahmet Dem, hiç kimsenin kendileriyle ilgilenmediğini iddia ederek yetkililerden çözüm istedi.
Oğlunun 15 bin lira borç ederek çok zor şartlarda tarladaki sebzeleri ektiğini belirten Abdullah Dem, "Eğer bu su 10 gün içinde bırakılmazsa sebze ektiğimiz yaklaşık bin 500 dönüm arazi kuruyacak" dedi.
Borcunu ödemeyen bazı kişiler yüzünden çiftçilerin desteklemelerine bloke konulduğunu söyleyen tarla sahiplerinden Mustafa Aslan, "Bazı arkadaşlarımız borcu olduğu halde o borçlarını ödemiyor. Biz borçlarımızı ödediğimiz halde bizim desteklerimize el konuluyor. Biz gidiyoruz DEDAŞ'a diyoruz ki kardeşim niye bizim desteklerimize el koymuşsunuz? Diyor ki 'sizin borcunuz var'. Benim şahsi borcum yok, ben Sulama Birliğine yazı da götürüyorum. Hatta Sulama Birliği bana borçlu artı benim desteklememe komple bloke konulmuş." diye konuştu. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.