'Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ni getiren 'Anayasa Değişiklikleri Halkoylaması'nda Bingöl yüzde 72.15 ile yüksek oranda "evet" oyu veren illerden oldu. Bingöl'deki referandum sonucunu İLKHA'ya değerlendiren 12 Eylül Darbe Mağduru Molla Sahap Korkutata, 1982 Anayasası referandumunda "hayır" oyu veren Bingöllülerin bu referandumda "evet" oyu verdiğini söyledi.
Bingöl'de "evet" oyunun daha yüksek çıkacağını tahmin ettiklerini ifade eden 12 Eylül mağduru Korkutata, bu referandumun 1982 Anayasası'nın değişmesine açılan kapı olduğunu belirtti.
Korkutata, "1982 Anayasası seçiminde biz o anayasanın toplum için ne kadar zararlı bir anayasa ve dar görüşlü bir düşünce olduğunu idrak ettik. Biz o gün 'ret' oyu verdik. Fakat şunu belirtelim ki; biz ret verdiğimizde cezasız kalmayacağımızı biliyorduk. O dönem askeri cunta dönemiydi. Çok şiddetli bir zamandı, ret vermemiz durumunda hükümetin hoşuna gitmeyeceğini ve bizi cezalandıracağını biliyorduk. Rabbimize hamdolsun inancımız doğrultusunda hareket ettik. Nefsimize, evladımıza ve ailemize zarar vermeleri durumunu da göz önüne alarak 'ret' oyu verdik. 'Ret' oyu verdikten sonra ciddi sıkıntılar yaşadık. Üzerimizde ciddi psikolojik baskılar vardı." dedi.
Geçtiğimiz pazar günü yapılan referandum sonucunun 1982 Anayasası'nın değişmesine açılan kapı olduğunu söyleyen Korkutata, "Şimdi de yine bir anayasa değişikliği referandumu oldu. 1982 anayasasına 'ret' veren bizler bu anayasaya 'evet' oyu verdik. Niye? Çünkü bu referandum sonucu 1982 Anayasası'nın değişmesine açılan bir kapıdır, yoldur ve merdivendir. O günkü anayasayı kaldırmak için hazırlıktır. Dolayısıyla buna ehli akıl kar etmez ki 'ret' oyu versin. Hep öyle o dar boğaz mı olsun, dar geçit mi olsun, bu toplum üzerinde sıkıntı ve baskılar mı yaşatılsın? Tabi, bu anayasada hemen hemen aşağı yukarı o anayasayı ortadan kaldırmak içindir. Şu anda bu anayasayı biz öyle gördük. Daha doğrusu İslami hassasiyeti olan toplumlar, camialar, STK'lar hem fikirdi. Hepsi beraber referanduma 'evet' dediler ve 'evet' galip geldi. O gün 'ret' veren bizler bugün 'evet' dedik." ifadelerini kullandı.
"Osmanlıdan bugünlere kadar bir İslami kültür vardır ve bu millet o kültür ile ayakta durmuştur"
Hükümetin maneviyata ve kültüre yönelik çalışmalarının olması halinde referandumda "evet" oranının daha fazla olabileceğini işaret eden Korkutata, "Bugünkü hükümet ekonomik kalkınmayı yükseltmeyi hedef aldı. Ekonomi ve kalkınmada halk müreffeh oluyor ama Karunlarda bu dönemler içerisinde çok zengin oluyor. Seçimler dersini çalışmak isteyen hükümetlere ders verme şeklidir. Biz Türkiye'de referandumdan yüzde 55-60 'evet' oyu beklerken, yüzde 51 civarında oldu. Hükümet burada kalkınmaya ciddi el attı ve gerçekten bütün bu felaketlere rağmen bu hükümet ekonomisinde başarılıdır ama hükümet maneviyat ve kültüre de el atmalıydı. Hükümet, burada kalkınmaya gayret ettiği kadar maneviyata ve memleketin kültürüne el atmış olsaydı 'evet' oyu tahmin ettiğimizden daha fazla olurdu. İnşallah ümit ediyoruz ki; hükümet bu dersini iyi çalışmıştır ve çalışacaktır. Sandıktan 'evet' çıktı bizi müreffeh etti elhamdülillah, ama yeterli olmayışı hükümete ders vermelidir ki; biz artık maneviyata, kültüre dönmek istiyoruz. Bu memleketin köklü bir kültürü vardır. Osmanlı'dan bugünlere kadar bir İslami kültür vardır ve bu millet o kültür ile ayakta durmuştur." şeklinde konuştu.
Seçim dönemlerinde yabancıları düşünmemek gerektiğini ifade eden Korkutata, "Bugün Amerika, Rusya ve İsrail, yani yüzyıllarca bu insanlar bizimle savaşmışlar. Bu insanlar bir günlük düşman değil, yüzlerce yıllık düşmandırlar. Bizden de bazı insanlar onlara takıldılar, peşlerinde yürüyüp onların isteği doğrultusunda oy kullandılar. Bu da bir yüz karasıdır. Kendileri bir gün gelecek pişman olacaklar. Çünkü bu yanlışlığı yapan insanlar Müslüman evladıdır. Fakat akıllı insan odur ki hatasından dönendir." diye konuştu.
12 Eylül 1982 Anayasası için yapılan referandumunda Bingöl yüzde 91,4 oranında "hayır" oyu kullanmıştı. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.