Diyarbakır'ın merkez Yenişehir ilçesinde bir tarlada çıkan yangın, 25 dönümlük buğdayı kül etti.
Yangın, saat 13.00 sıralarında 75 Metre Yolu üzerinde bulunan bir tarlada meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, çocukların otları ateşe vermesiyle meydana geldiği iddia edilen yangın hızla büyüdü.
Çevredekilerin haber vermesi üzerine olay yerine gelen itfaiye yangını söndürdü. Çıkan yangında 35 dönümlük buğday ekili tarlanın 25 dönümü kül oldu.
Tarlanın Yenişehir İlçe Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu'na ait olduğu belirlendi. Konu hakkında açıklamalarda bulunan İskenderoğlu, yangının çocukların otları ateşe vermesi üzerine çıktığını savundu.
Arazilerde meydana gelen yangınlar hakkında çiftçileri uyaran İskenderoğlu, toplumda arazi yangınlarına karşı duyarlılık oluşması için yetkililerin harekete geçmesi gerektiğini söyledi.
İskenderoğlu, "Yangının, yüksek bir ihtimalle çocuklardan dolayı çıktığından şüpheleniyorum. Onun dışında burada enerji nakil hatları var, şayet onlar düşseydi belli olurdu. Evlerin yakın olması ve arazinin tam ortasında yangının çıkması yüksek bir ihtimalle çocuklar tarafından bilinçsiz bir şekilde yakıldığını gösteriyor. Tarlam Çiftçi Kayıt Sisteminde 35 dönüm gözüküyor, yangında nereden bakılırsa 25 dönümü yanmış. Rekolte bu yıl iyi olduğu için hasatta 20 tona yakın bir buğday bekliyorduk. Sağlık olsun, ne yapalım? Hayatın da içinde böyle şeyler vardır, dikkatli olmak lazım. Buğday, arpa demek az bir şey değildir. Buraya hizmet ve masraf yapılmış, bu masraflardan sonra yanması yazıktır, milli ekonomiye de zarardır. Tarlanın gübresini vermiş, ilaçlarını yapmış ve girdi maliyetlerini yapmışsın. Böyle olunca israf olmuş oluyor." dedi.
"Bir yıl boyunca verdiğimiz emek, yaptığımız masraf yandı"
Kuru hububat eken çiftçilerin yangınlara karşı dikkatli olmaları tavsiyesinde bulunan İskenderoğlu, "Mutlaka çiftçinin kendi itfaiyesi olması lazım. Büyük 10 tonluk tankerler ile söndürme çalışmaları yapılabilir. Yangın birden çıktığı için insanlar hazır olmuyor ve yangınlar genellikle aniden çıkıyor. Ben gelene kadar itfaiye müdahale etmişti ancak bu kadar yapılabilir. Çiftçilerin yangına karşı kendi önlemlerini almaları gerekiyor. Toplum olarak bu konuda bilinçlenmek lazım. Şu ana kadar 20 bin TL zararımız oldu. Artık seneye kadar hazırlık yapacağız. Bir yıl boyunca verdiğimiz emek, yaptığımız masraf yandı, gitti. Devlet, arazilerde meydana gelen yangınlara karşı kamu spotu dediğimiz reklamlarla çiftçinin hem bilinçlenmesi hem de dikkatli olması için sosyal medyada ve görsel medyada işlemelidir. Kamu spotlarında cumhurbaşkanı, başbakan, gerekirse il valileri vesaire kullanabilir. Bunların yapılması lazım ki halk bilinçlensin." ifadelerini kullandı. ( İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.