300 çeşit hastalığa iyi gelen moringa bitkisi tanıtıldı
Gaziantep’te kadın çiftçiler tarafından üretilen ve 300 çeşit hastalığa iyi geldiği için “mucize bitki” olarak bilinen moringa bitkisi, “Kadın Çiftçilerle Türkiye Tarımına Kazandırılması” projesine girdi.
Gaziantep’te, Gaziantep İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve GAP Bölge Kalkınma İdaresi tarafından desteklenen “Yüzde 100 Üreten Kadın, Yüzde 100 Doğal Ürün, Yüzde 100 Marka” projesi “Yerli Üretim Yerelde Kalkınma” süper gıda moringa bitkisinin tanıtım programı düzenlendi.
Büyükşehir Belediyesi Onat Kutlar Salonu’nda düzenlenen programda, “Mucize bitki" olarak bilinen, yaprağından tohumuna, kabuğundan köküne kadar bütün unsurlarıyla beslenme başta olmak üzere sağlıkta, kozmetikte, hayvancılıkta ve sanayide kullanılan moringa bitkisi tanıtıldı.
Bitkinin anavatanı Hindistan'dan getirilerek yetiştirilen fidelerin ağaçlara dönüştüğü projede, kadınlar tarafından hasat edilen moringa yaprakları özenle kurutulup işlendikten sonra ilk aşamada moringa tozu, moringa çayı, zeytinyağlı moringa sabunu olarak "Morigantep" markasıyla piyasaya sunulduğu belirtildi.
Programda konuşan Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim Yayım ve Yayınlar Tanıtım Daire Başkanı Sürur Kır, 2015 yılından itibaren “Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirmesi” programının başlatıldığı ve Gaziantep’te kadın çiftçiler tarafından üretilen moringa bitkisinin “Kadın Çiftçilerle Türkiye Tarımına Kazandırılması” projesine giren 5 projeden birisi olduğunu söyledi.
“Kırsalda kadına götürülen her türlü hizmet topluma hizmettir”
Tarımsal üretimin en önemli bileşeni olan çiftçi kadınların sektöre kattıkları değerin ve üretimin her aşamasından aldıkları aktif rollerle tarımın bir parçası olduğunun en önemli göstergesi olduğunu dile getiren Kır, “Kırsalda kadına götürülen her türlü hizmet, aslında topluma hizmettir. Çünkü kadınlar, öğrendiklerini hızla aktarmaktadır, sonuna kadar takip etmektedir. Bu noktada eğitim, inovasyonun, teknoloji ve tarımsal yeniliklerin aktarımının girişimcilik ve örgütlenmenin sağlanabilmesinin güçlü bir şekilde gerçekleştirilmesinde, kırsalda kadınların unutulmaması, hatta çalışmalarda olabildiğince aktif rol almalarının sağlanması oldukça önemlidir.” dedi.
“2 milyonu aşkın kadına tarım eğitimi verildi”
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından bugüne kadar kırsalda farklı tarımsal konulardaki 198 bin ayrı faaliyette 2 milyondan fazla kadın çiftçiye eğitim verildiğini belirten Kır, şunları söyledi:
“Bizler bakanlık olarak biliyoruz ki kırsal kalkınmanın ana aktörü olan kadınlara yönelik yürütülen her çalışma, proje az ya da çok kadınların güçlenmesi için önemli katkılar sağlamaktadır. Bu farkındalıkla Eğitim Yayım ve Yayınlar Tanıtım Dairesi Başkanlığı olarak her yıl il müdürlüklerimiz tarafından kadın çiftçilere yönelik hazırlanmış, bölge kalkınmasına ve kadın istihdamına katkıda bunalabilecek projeler seçilerek il özel projeler olarak yatırım programı kapsamında desteklenmektedir.”
Programda konuşan Gaziantep Valisi Davut Gül ise kadınların eliyle üretimin yapılması ve bu sürecin de markalaşmaya kadar gitmesinin çok önemli olduğunu vurguladı.
“Kadınların eliyle üretim yapılması ve bunun markalaşması çok önemli”
Markalaşmanın önemine değinerek projenin de dört önemli yönü olduğunu belirten Gül, “Bu projenin 4 tane çok önemli yönü var. Bir tanesi; hiç şüphesiz kadınların emeğine dayanıyor olması. Üretim çok iyi ama üretimi kadınların yapması daha iyidir. Bunu organik olarak yapmak da bir başka güzellik. Ama bunu burada gördüğümüz gibi markalaşarak, yerel markalar oluşturarak yapmak ise hepsinden daha önemlidir.” dedi.
Üretilen ürünün markalaştırmak ve tanıtımını yapmak verilen emeğin karşılığının alınması anlamında da önem arz ettiğinin altını çizen Gül, “Aynı ürünü markasız sattığınız da bir TL kazanıyorsanız marka ile sattığınız da 2-3-4 TL kazanırsınız. Bu da doğal olarak göçü engelleyecek ve emeğinizin de karşılığını almanızı sağlayacak. Bu projeyi dinlerken tüm samimiyetimle söylüyorum; heyecanlandım, beğendim. İsmiyle, sloganlarıyla, ambalajıyla, kadınların kooperatif kurması, en önemlisi kadınların bu işe emek harcamasıyla her yönüyle dört dörtlük olan bu projede bizlere düşen görev ise bu üretilen ürünlerin pazarda yeterince tanıtılması ve bunların sürdürülebilir olmasını sağlamaktır.” şeklinde konuştu.
Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Karayılan da yerelde kalkınma için yerli üretimin desteklenmesi çağrısında bulundu.
Program, moringa bitkisini tanıtım sunumları ile devam etti. Programın sonunda söz konusu projede emeği geçenlere plaket ve sertifikaları verildi.
Program sonunda Moringa bitkisinden üretilen ürünler katılımcılara dağıtıldı. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.