34 yılını zindanlarda geçiren kırmızı sakallı adam"ın öyküsü
"Kırmızı Sakallı Adam”… İşgalcilerin korktuğu, ama aynı zamanda saygı gösterdikleri bir adam… Onlar, adamın ömrünün yarısını çizgisini değiştirmeden zindanda geçirdiğini biliyor, onun kendilerine kurdukları sistemin çürüklüğünü, bu topraklardan er ya da geç gideceklerini hatırlattığını biliyorlar…
Muhammed Ebu Tayr'dan bahsediyoruz…
Ebu Tayr, israil'i korkutan ses, ürküten yüzdür. Onlar kendisini sevgilisi olan Kudüs'ten uzaklaştırmakla durduracaklarını sanıyorlardı. Ama onları yanılttı. Çünkü o inandığı cihada devam etmiş ve bir an olsun bundan geri durmamıştır.
Ramallah'a sürgün edilmeden önce Kudüs'te yaşayan Kırmızı Sakallı Adam bir gün olsun evinde rahat uyuyamadı. Baskılar, tutuklamalar hep devam etti. Değişik zaman aralıklarıyla geçirdiği 34 yıllık zindan hayatı iradesini kıramadı, azmini gevşetmedi.
65 yaşındaki Muhammed Ebu Tayr en son tutuklanmadan önce sadece iki ay ailesiyle birlikte kalmıştı. Daha önce kendisiyle yapılan bir röportajda “asla boyun eğmeyeceğim, onları dinlemeyeceğim ve beni teslim alamayacaklar” diyordu.
Filistin Enformasyon Merkezi muhabirine konuşan eşi, Ebu Tayr'ın Mescidi Aksa gölgesinde büyüyen bir kişi olduğunu, yetmişlerde sıkıntılar çekmeye başladığını; bu tarihten sonra tutuklamalara, zindana, tecride mahkum edildiğini, bundan sonra özgürlüğe kavuşup özgürlüğü daha iyice teneffüs edemeden yeniden tutuklandığını ve hayatının bu şekilde devam ettiğini söyledi.
Fetih'ten Hamas'a
Şeyh Ebu Tayr Şer'i Liseyi 1971 yılında Kudüs'te bitirdi. Eğitimine devam etmek yerine Filistin için mücadeleye başladı. Bunun için de Fetih'in Lübnan'daki teşkilatı saflarına katıldı ve oradaki askeri kamplarında eğitim aldı. Filistin'e dönen Ebu Tayr mücadelesini burada sürdürdü. 1974 yılında tutuklanarak 16 yıl hapse mahkum edildi. Yeniden yargılanan Ebu Tayr'ın cezası 13 yıla indirildi.
Hamas hareketi doğunca Ebu Tayr bu hareketin saflarına katıldı. Çünkü beklediği umudu onda bulmuştu. Çok geçmeden taş intifadasının başladığı 1989 yılında yeniden tutuklandı. Bir buçuk yıl zindanda kaldıktan sonra özgürlüğe kavuştu ancak 1990'da yeniden tutuklandı ve altı ay hapse mahkum edildi. Çok geçmeden Hamas'ın Gazze'de başlattığı askeri faaliyetlerden sonra Batı Yaka'da askeri faaliyetlere girdi. 1992 yılında Kassam Tugayları'na mensup olmak ve silah temin etmek suçundan yeniden tutuklandı ve altı küsur yıl zindanda kaldı.
Haziran 2006 tarihinde işgal rejimi Hamas hareketine mensup bakan ve vekilleri tutuklamaya başlayınca, Ebu Tayr da tutuklandı ve 52 ay hapse mahkum edildi. Mahkumiyetinin sonunda salıverilmesinin üzerine uzun süre geçmeden işgal istihbaratı kendisiyle birlikte Kudüslü vekillerden Muhammed Tavtah, Ahmed Atvan ve eski bakan Halid Ebu Arafe'yi Kudüs'ten sürgün etme kararı aldı.
Ramallah'a sürgün edilen Ebu Tayr, işgal güçlerinin bir hafta önce Ramallah'taki evine yaptıkları baskında tutuklandı.
Ebu Tayr iki ay önce özgürlüğe kavuşmuştu. Hamas hareketine mensup olmaktan daha önce tutuklanan Ebu Tayr 17 aylık cezadan sonra serbest kalmıştı.
Ebu Tayr'ın tutuklanmasıyla Siyonist işgal rejiminin tutuklayıp zindana attığı milletvekili sayısı 13'e yükseldi. İşgal rejimi Filistinli milletvekillerine idari cezalar vermektedir. Bunların istisnası Fetih lideri milletvekili Mervan El-Bergusi ve Filistin Halk Kurtuluş Cephesi Genel Sekreteri Ahmed Saadat'tır. El-Bergusi'ye dört müebbet veren işgal rejimi Saadat'a da otuz yıl hapis cezası vermiştir.
FEM
Kaynak:DOĞRUHABER
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.