40 derece sıcaklıkta Antep fıstığı mesaisi

40 derece sıcaklıkta Antep fıstığı mesaisi
Fıstığın olgunlaşması ve daha iyi tat vermesi için sıcağın olması gerektiğini belirten Antep fıstığı yetiştiricileri, yüksek rekoltenin sevincini yaşadıklarını dile getirdiler.

Antep fıstığı hasadının başlamasıyla açık arazilerde 40 derece sıcaklıkta çalışan tarım işçileri, şartlar ne kadar zor olsa da geçimlerini sağlamak için çalışmak zorunda olduklarını söylediler.

Gaziantep'teki kavurucu sıcak hava hayatı olumsuz etkilerken, kentin en önemli geçim kaynaklarından olan Antep fıstığı yetiştiricilerinin ise yüzünü güldürüyor. Fıstığın olgunlaşması ve daha iyi tat vermesi için sıcağın olması gerektiğini belirten Antep fıstığı yetiştiricileri, yüksek rekoltenin sevincini yaşadıklarını dile getirdiler.

Açık arazilerde 40 derece sıcaklıkta çalışan tarım işçileri ise şartlar ne kadar zor olsa da geçimlerini sağlamak için çalışmak zorunda olduklarını söylediler.

Gaziantep'in dünyaca ünlü ve kentin en önemli geçim kaynaklarından olan kabuklu kırmızı ben Antep fıstığının hasadı devam ediyor. Türkiye'nin yanı sıra dünyanın da dört bir yanına ihraç edilen ve bu yıl rekolte yüksekliği ile Antep fıstığı yüzleri güldürüyor. Gaziantep'in "yeşil altını" olarak da bilinen fıstığın hasadı devam ederken, fıstık bahçelerinde ise hummalı bir çalışma var.

Türkiye'de Antep fıstığının üretiminin büyük bir bölümünün elde edildiği Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde ve fıstığın da "anavatanı" olarak bilinen Gaziantep'te hasat heyecanı devam ediyor.

Hasat vaktinin gelmesi çiftçiler kadar tarım işçilerini de sevindirirken, fıstık bahçelerinde 40 dereceyi aşan sıcaklarda açık arazilerde çalışan işçiler, gün boyunca Antep fıstığı toplayarak geçimlerini temin etmeye çalışıyorlar.

Sabahın erken saatlerinde başlayan fıstık hasadında işçiler, 42 derece sıcaklıkta günde yaklaşık 12 saat çalışıyor. Kadın, erkek, çocuk ve yaşlı her kesimden işçinin çalıştığı fıstık bahçelerinde işçiler 60-70 lira yevmiye karşılığında çalışıyor.

Gün boyunca Antep fıstığı toplayarak geçimlerini temin etmeye çalışan işçiler, sabah erken saatlerde zorlu mesainin başladığını, aşırı sıcaklara rağmen akşama kadar çalıştıklarını belirttiler.

Baklava başta olmak üzere çikolata ve benzeri birçok üründe kullanılan Antep fıstığında "Kırmızı ben" Antep fıstığı hasadına başladıklarını belirten Hayri Böke, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl rekolteden memnun olduklarını söyledi.

Kurban Bayramı'ndan önce ağırlıklı olarak baklava üretiminde kullanılan "Boz" Antep fıstığının hasat edildiğini ve birkaç gündür de "Kırmızı ben" hasadının başladığını belirten Böke, "Gaziantep'te fıstık hasadı başladı. Gaziantep'te hasat iki dönemde yapılır. Bir 'Boz' bir de 'Ben' olarak yapılır. Boz fıstığın hasadı bayramdan önce bitti, şimdi 'Ben' hasadı yapıyoruz. 'Boz' dediğimiz fıstık baklava da kullanılır. Ben fıstık ise kuruyemiş çikolata gibi ürünlerde kullanılır." dedi.

"Günlük 22-23 kişi ile yaklaşık iki ton fıstık topluyoruz"

Antep fıstığının, Gaziantep'in en büyük gelir kaynaklarından olduğunu ifade eden Böke, "Antep fıstığı bizim için önemlidir. Çiftçi, yufkacı, baklavacı, şekerlemeci yani bir çok kişi Antep fıstığından geçimini sağlıyor, faydalanıyor. Biz burada günlük 20-25 kişi ile fıstık hasadı yapıyoruz. Sabah saat 05.00 gibi geliyoruz, akşam saat 17.00-18.00'a kadar çalışıyoruz. Günlük 22-23 kişi ile biz yaklaşık iki ton fıstık topluyoruz." ifadelerini kullandı.

Bu yıl Antep fıstığı rekoltesinin beklentilerinin üzerinde olduğunu belirten Böke, ancak bu sene yağış oranlarının zamansız ve dengesiz olduğu için fıstıktan bekledikleri randımanı alamadıklarını ifade etti.

40 dereceyi aşan sıcaklıklar altında fıstık topladıklarını belirten Böke, "Bu sıcakta çalışmak ve fıstık toplamak biraz zor geliyor. Ama mecburuz, fıstık en büyük gelir kaynağımız olduğu için canı gönülden hasadımızı yapmak zorundayız. Ekmek paramız için bunu yapıyoruz, yapmak zorundayız." şeklinde konuştu.

"Bu sıcakta çalışmak zor oluyor ama ekmek parası için çalışıyoruz"

Üniversite öğrencisi olduğunu ve yaz tatillerinde fıstık bahçelerinde çalıştığını söyleyen İbrahim Böke de "Şu an Gaziantep-Nizip arasında fıstık hasadı yapıyoruz. Üniversite öğrencisi olduğum için ben yaz tatillerinde fıstık kırıyorum. Bu şekilde harçlığımı çıkarıyorum. Fıstık genelde yaz aylarında böyle sıcak havalarda hasat edilir. Şu an 40-42 derece bir sıcaklık var. Sabah saat 05.00 gibi geliyoruz, akşam saat 18.00'a kadar çalışıyoruz. Bu sıcakta çalışmak zor oluyor ama ekmek parası için çalışıyoruz. Çünkü bu bizim ekmek teknemizdir." dedi.

40 derecenin üzerindeki sıcaklıkta yaklaşık 12 saat çalışarak taze fıstıkları topladıklarını belirten Erkan Karadağ ise "Gaziantep'te fıstık kırıyoruz. Hava çok sıcak, fıstık kırmak çok zor oluyor. Akşama kadar soğuk su içiyoruz. Hava çok sıcak olduğu için terliyoruz. Biz bu şekilde akşama kadar çalışıyoruz. Bu sıcakta çalışmak çok zor oluyor. Ama çalışmak zorundayız." ifadelerini kullandı.

Mehmet Erdoğan da "Gaziantep-Nizip arasında fıstık hasadı başlamıştır. Bizler sabah saat 05:00 gibi uyanıyoruz, tarlaya geliyoruz. Saat 18.00'a kadar çalışıyoruz. Fıstığımızı kırıyoruz. Tabi şartlar biraz zor oluyor, havalar sıcak. 40 derece sıcaklık altında çalışıyoruz. Antep fıstığından bir çok kişi faydalanıyor. Burada herkes ekmeğini kazanıyor. Sabahtan akşama kadar çalışmak zor oluyor. Ama mecburuz." diye konuştu. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.