45 derecenin altında domates hasadı yapıyorlar
Batman’lı çiftçiler, hava sıcaklığının 45 dereceyi bulduğu bu günlerde domates hasadına başladı.
Batman merkez Balpınar (Girêsîra) beldesine bağlı Yeniköy (Sêgirka) köyünde yerli domatesin hasadına başlandı.
45 derece kavurucu sıcaklar altında hasat yapan çiftçiler, Batman’ın sebze ve meyve halinin yazlık sebze ihtiyacını büyük ölçüde karşıladıklarını belirtiyorlar.
Domates hasadına başlayan çiftçiler, domatesin veriminin bu yıl az olduğunu ancak piyasada fiyatların çok iyi olduğunu söylediler.
Çiftçiler, yıl boyunca bahçelerine ektikleri domates, kabak, salatalık, biber ve patlıcan gibi ürünlerin hasadını yapıyorlar.
Sıcaklıklardan korunmak için sabahın erken saatlerinden itibaren çalışmaya başladıklarını ve günün en sıcak olduğu öğle vakitlerine kadar çalıştıklarını belirten çiftçiler, sıcaklardan etkilenmemek için başlarına su dökerek serinlenmeye çalışıyor.
Batman Meyve Sebze Hali’nin yaklaşık yüzde 60 oranında sebze ihtiyacını karşıladıklarını söyleyen çiftçiler, geçen yıl domatesi 50 kuruş ila 1 lira arası sattıklarını, bu yıl ise 2 lira ila 2,5 lira arası sattıklarını söylediler.
“Sıcaktan korunmak için yaptığımız gölgeliklerde serinleniyoruz”
Yıllardır sebzecilik iş yaptıklarını belirten çiftçilerden Müjdat Sönmez, “Mayıs ayında domates ekimine başlıyoruz. Domatesler şimdiye kadar birçok aşamadan geçti. Çapalaması, sulaması ve ilaçlanması gibi birçok iş yaptık. Bu aşamalardan sonra hasada başladık. Geçen yıllara oranla bu yıl domates verimi iyi sayılmaz. Bir de havalar çok sıcak. Sabahın erken saatlerinde işe başlayıp öğleye kadar hasat ile uğraşıyoruz. Öğleden sonra topladıklarımızı sıcaktan korunmak için yaptığımız gölgelikte kasalara yerleştiriyoruz. Tüm bu işlemlerden sonra sebze haline gönderip satıyoruz.” dedi.
“Hasattan memnun değiliz ama fiyatlar iyi”
Domates hasadında yevmiyeci olarak çalıştığını belirten Eyüp Balin, tarlada çalışmanın zorlukları hakkında şunları söyledi:
“Bahardan beri domatesler ekiliyor. Çapası, sulaması ve ilaçlanması gibi birçok işi yapıyoruz. İyi bir verim almak için dikkat edilmesi lazım. Dikkat edilmezse kurt otu (gûrik) domatesi kurutuyor. Bu işin zorlukları var. Emek istiyor. En büyük sıkıntılardan biri de istediğiniz verimi alamamanız. Bu yıl da verim iyi sayılmaz ancak piyasada fiyatların bu yıl iyi olması çiftçileri kurtarıyor. Fiyatlar iyi olmasaydı fidelerin parası bile çıkmazdı. Geçen sene fiyat sepet başına 5 liraydı bu yıl 35 liradır. Geçen sene kilo fiyatı 25 kuruştu bu sene ise 2 lira 50 kuruştur. Fiyat iyi olduğu için kurtarıyor. Fiyat iyi olmasaydı herkes zarar ederdi.” ifadelerini kullandı.
“İşimiz zahmetli bir iş ancak hepsi alın teridir, helal lokmadır”
35 yıldır çiftçilik yaptığını söyleyen Eyüp Sönmez, “İşimiz gücümüz domates ve diğer sebzeleri yetiştirmektir. Diyebiliriz ki geçen yıllara oranla genel anlamda bu yıl verim düşük kaldı ama fiyatlar iyi. Elhamdülillah çok şükür işimizden memnunuz. İşçiliği biraz zahmetlidir. Hasat yaptıktan sonra kasalara yerleştiriyoruz. Batman Sebze Meyve Haline gönderip komisyonculara satıyoruz. İşimiz zahmetli bir iş ancak hepsi alın teridir, helal lokmadır. Çektiğimiz zorluklardan sonra emeğimizin karşılığı verilirse keyfimiz yerinde olur ve zorlukları unuturuz. Emeğimiz para etmezse çektiğimiz sıkıntılar bize kalıyor.” diye konuştu.
“Sıcaklardan etkilenmemek için suni tedbirler alıyoruz”
Aşırı sıcaklarından korunmak için tedbirler aldıklarını dile getiren çiftçilerden Ahmet Yağar ise şunları söyledi:
“Batman’da çiftçilik yapıyoruz. Köyümüzde 50-60 yıldır bu iş yapılıyor. 40-45 dereceyi bulan sıcaklıklar oluyor. Bu sıcaklardan etkilenmemek için sıcakların bastırdığı saatlerde elbiselerimizi ıslatıyoruz. Sonra da gölgeliklerde kendimizi muhafaza ediyoruz, dinleniyoruz. Böylelikle serinlenmiş oluyoruz. Her gün tarlaya geliyoruz. Sabah saat 05.00’da işbaşı yapıyoruz ve öğle sıcaklarına kadar çalışıyoruz. Hava serinlendiğinde de saat 15.00 gibi tekrar işbaşı yapıyoruz. Bu defa da akşam 19.00 - 20.00 gibi işimizi bitirip evlerimize dönüyoruz.” (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.