68 gün oruç tutan kız çocuğu hayatını kaybetti
Hindistan'ın güneyindeki Hiderabad kentinde yaşayan Aradhana Samdariya adındaki 13 yaşındaki kız, mensubu olduğu Janizm (Ceyn) inancına göre tuttuğu 68 günlük orucun ardından hayatını kaybetti.
Hiderabad emniyeti, Samdariya'nın oruç tutmaya zorlanıp zorlanmadığının tespiti için ailesi hakkında soruşturma başlattı.
Samdariya'nın ailesi, kızlarının Ceyn inancının kurallarına uygun olarak oruç tutmaya kendi rızasıyla karar verdiğini öne sürdü.
Genç kızın babası Manshi Samdariya, "Bizden upvaas (katı gıda almamayı içeren bir oruç türü) tutmak için izin istedi. 51 günden sonra durmasını istedik. Orucu gönüllü tutuyordu. Kimse onu zorlamadı" dedi.
Hint basını, genç kızın 68 gün boyunca kaynar su ile beslendiğini ve orucunu açtıktan iki hafta sonra da hayatını kaybettiğini bildirdi.
Uzun süreli oruçlar, Hindistan'da azınlık inançlarından biri olan Ceyn mensupları arasında çok sık tercih edilen ibadet uygulamalarından birisini oluşturuyor.
Uzmanlar, insanların yemek yemeden iki aya kadar yaşayabileceğini ifade etse de genç kızın ölümü Hindistan'da dini uygulamalarla ilgili büyük bir tartışma başlattı.
Birçok Hintli, Twitter üzerinden paylaştıkları mesajlarla genç kızın ölümüne tepki gösterdi.
BBC Hindi'ye konuşan bir aktivist ise, ailenin iddiasını yalanladı ve Hindistan'ın varlığını sürdüren bu gelenekten "utanması" gerektiğini belirtti:
"Kızın babasının konuştuğu Guru, aileye Aradhana'nın 68 gün oruç tutması halinde, ailenin işinde kârını artıracağı önerisinde bulunmuş. Kız çocuğunun, sadece gün doğumu ve gün batımında su içmesine izin verilmiş."
Aile, "bilerek öldürme" suçuyla yargılanacak
Aradhana'nın ebeveynleri, "bilerek öldürme" ve Hindistan'da 2000'de çocuk ve gençleri koruma amacıyla çıkartılan adalet sistemini ihlal etmekle suçlanıyor.
Uzmanlara göre, insan bedeni iki aya kadar yemek yemeden yaşamaya dayanabiliyor.
Oldukça varlıklı olduğu söylenen aile ayrıca, düzenledikleri cenazede özel bir törenle kızlarını "kutsal çocuk" ilan etmekle suçlanıyor.
"Hangi yüzyılda yaşıyoruz?"
Bir kullanıcı, "Hangi yüzyılda yaşıyoruz? En kötüsü de, kız çocuğu eğitimli bir aileden geliyor" diye paylaşımda bulundu.
Bir başka kullanıcı, olayı "dinsel fanatizm" ve "çocuk istismarı" olarak değerlendirdi.
Kaynak:Vatan
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.