8. Alemlere Rahmet Uluslararası Kısa Film Festivalinde ödüller sahiplerini buldu

8. Alemlere Rahmet Uluslararası Kısa Film Festivalinde ödüller sahiplerini buldu
8. Alemlere Rahmet Uluslararası Kısa Film Festivali, 30 Kasım tarihinde Atatürk Kültür Merkezi (AKM)’nde gerçekleşen kapanış ve ödül töreniyle sona erdi.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla, Sinema Genel Müdürlüğü, Siyer Vakfı, TRT, THY, AA, Albayrak Medya, Vakıf Katılım Bankası, Albaraka Türk Katılım Bankası ve Yunus Emre Enstitüsü’nün destekleriyle, Beyoğlu Belediyesi’nin ev sahipliğinde, Fidan Sanat Vakfı tarafından bu yıl 8’incisi düzenlenen Alemlere Rahmet Uluslararası Kısa Film Festivali, 24-30 Kasım tarihleri arasında Atlas 1948 Sineması, Akademi Beyoğlu ve Fidan Sanat Vakfı’nda gerçekleşen etkinlik programının ardından 30 Kasım Çarşamba günü Atatürk Kültür Merkezi (AKM)’ndeki törenle son buldu. Sunuculuğunu Ali Nuri Türkoğlu’nun üstlendiği kapanış programında yarışmaların kazananları belli olurken; törene festival danışma kurulu, jüri üyeleri, finalistler başta olmak üzere sanat ve basın dünyasının değerli isimleri katılım sağladı.

 

Hayatı, ahlakı, örnek ve rehber kişiliğiyle tüm insanlığa gönderilmiş olan Hz. Muhammed’in adını sinemanın ve sanatın diliyle anlatmayı amaçlayan 8. Alemlere Rahmet Uluslararası Kısa Film Festivali’nin kapanış töreni sponsorların tanıtım filmleriyle başladı.

Festivalin 8’inci yılına dair etkinliklerin ve Son Taslak Platformu’ndaki çalışmaların tanıtımlarının ardından ilk sözü alan Fidan Sanat Vakfı Yönetim Kurulu ve Festival Başkanı Abdulbaki Başer, başta Kültür ve Turizm Bakanlığı olmak üzere festivalin tüm paydaşlarına teşekkürlerini sunarken, tüm festival ekibini sahneye davet ederek emeklerinden dolayı kendilerini kutladı.

 

Festival direktörü Cemil Nazlı, 8 yıldır ellerinden geldiğince festivalin adına layık olmaya çalıştıklarını kaydederken, konuşmasını tüm ekip arkadaşlarını tebrik ederek sonlandırdı.

 

Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, bizi biz yapan değerleri yüzyıllardır bir arada tutan Beyoğlu’nun böyle güzel bir festivale ev sahipliği yapmasından dolayı duyduğu memnuniyeti belirtirken, her zaman sanatın destekçisi olacaklarını ifade etti. Bütün kitapların yazılmasının amacının tek bir kitabın anlaşılmasını sağlamak olduğunu bir kez daha vurgulayan Yıldız, konuşmasında Hz. Muhammed’i anmak ve anlamak için düzenlenen festivalin önemine değindi.

 

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan da Beyoğlu’nun sinemanın beşiği olduğunun altını çizdi. Bakanlık olarak film festivallerini çok önemsediklerini belirten Demircan, bu özel festivale emek verip destek olan isimlere teşekkürlerini iletti. Ayrıca Alemlere Rahmet Uluslararası Kısa Film Festivali’nin inanca yer vermesinin ve duyguyla inşa edilmesinin onu daha önemli bir konuma getirdiğini söyleyen Demircan, “Sanatsal etkinliklerinin yanı sıra bu yıl yeşil sinemaya dikkat çekerek, özümüze dönmeye ve israf etmemeye ilgi çekmiş olması da ayrıca çok güzel bir çalışma.” dedi.

 

Son Taslak Platformu Ödülleri Sahiplerini Buldu

 

Festivalin endüstri bölümü olan Son Taslak Platformu kapsamında TRT’nin katkılarıyla 3 kısa film projesine “Yapım Destek Ödülü” takdim edildi. 52 projenin başvuru yaptığı yapım desteğinin birincisi Şener Yiğit’in “Güz” projesi olurken, ödülü TRT Genel Müdür Yardımcısı Ziyad Varol takdim etti. Varol, TRT olarak sinemaya yönelik özel projelere imza atmakla birlikte tema ve içeriğiyle böyle özel bir festivale destekte bulunmaktan dolayı çok mutlu olduklarını ifade etti.

 

Yapım desteğine hak kazanan ikinci proje yönetmen Muaz Güneş ve yapımcı Mahmut İslam Bilir’in “Hayırlı Olsun Ziyafeti” projesi olurken, ödülü Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürü Erkin Yılmaz takdim etti. Yılmaz, bizi biz yapan değerlerin yazılması ve üretilmesine çaba gösterdikleri için festival ekibine teşekkürlerini sundu.

 

Desteği alan üçüncü proje yönetmen Havvanur Korkut ve yapımcı Muhammed Uyar’ın “Taş” projesi olurken, takdimi Azerbaycan’dan yönetmen Orkhan Aghazadeh yaptı. Aghazadeh, jüri üyeleri adına festivale teşekkürlerini iletti.

 

Son Taslak Platformu kapsamında verilen “Hassan Bin Sabit Sinema Akademisi Genç Yetenek Ödülü”ne layık görülen Nurten Altın’ın “Kılavuz” projesini akademi koordinatörü Rabia Özmen açıklarken, ödülü Siyer Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dalgıç takdim etti. Dalgıç, 8 yıl önce başladıkları yolculuklarında sinemanın dili, gözü ve görseliyle buluştuklarını ifade ederken, festivali düzenleyen Fidan Sanat Vakfı’nı tebrik etti.

Son Taslak Platformu’nun bir diğer ödülü olan “REMOFilms Festival Desteği” de yine yönetmen Havvanur Korkut ve yapımcı Muhammed Uyar’ın “Taş” projesinin oldu. Eseri, REMOFilm adına Eren Karakaş ilan ederken, ödülün takdimini yapan Makedonya’dan yönetmen Hanis Bagashov tüm etkinlikler için teşekkürlerini sundu.

Uluslararası Yarışmanın Kazananları Açıklandı

48 ülkeden 550 filmin yarıştığı ve 13 finalist film arasından ana jüri tarafından kazanların belirlendiği Yarışma bölümünün ulusal ve uluslararası başvuru alan yarışmalarında animasyon, belgesel ve kurmaca kategorilerinde kazananlar açıklandı.

Uluslararası En İyi Animasyon Film Ödülü, Faye Xia’nın “It” filminin oldu. Ödülü açıklayan Oscar Akademi üyesi, İranlı yönetmen Nergis Abyar, festivalde olmaktan onur ve farklı düşüncelere açık olan bir ülkede bulunmaktan mutluluk duyduğunu söyledi. Ödülü takdim eden Albaraka Türk Katılım Bankası Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Uludağ ise sanat ve sanatçıyı destekleyen bir kuruluş olarak festivalde bulunmaktan dolayı memnuniyetini iletti.

Uluslararası En İyi Belgesel Film Ödülü’ne Malaz Usta’nın “A Year In Exile” filmi layık görüldü. Ödülü ilan eden Mısır’dan gazeteci, aktivist ve belgesel yönetmeni Assaad Taha, Hz. Muhammed'in değerlerini anlatan bu festivalde olmaktan mutlu olduğunu söylerken; takdim eden Vakıf Katılım Bankası Kurumsal İletişim Müdür Yardımcısı Betül Vural Yılmaz, anlayışlarıyla örtüşen projelerde yer almaktan dolayı çok mutlu olduklarını dile getirdi.

Uluslararası En İyi Kurmaca Film Ödülü, Rand Abou Fakher’in “So We Live”, filminin oldu. Ödülü, Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız takdim etti.

Uluslararası Jüri Özel Ödülleri, Nacer Khemir Tarafından Takdim Edildi

Kurmaca, belgesel ve animasyon kategorilerinde “Jüri Özel Ödülleri”ne layık görülen isimleri festivalin uluslararası jüri başkanı da olan Tunuslu usta yönetmen Nacer Khemir takdim etti. Khemir, festivalin değerli ekibine ve katılımcılarına içten teşekkürlerini sunarken, çalışmalarındaki tutkulu davranışları için de tebrik etti. Bu festivalin kendisine eski bir sufî hikayesini hatırlattığını belirten Khemir, bir derviş hikayesi anlatarak bu olayın sonunda anlatılan ışığın sinemanın ve kalbin ışığı olduğunu belirtti.

Ödüller, animasyon dalında Farnoosh Abedi’nin “The Sprayer”, belgesel dalında Francesco Di Gioia’nın “Fathers’ Land” ve kurmaca dalında Ali Sohail Jaura'nın “Murder Tongue” filmlerinin oldu.

Ulusal Yarışma Ödülleri Verildi

Bu yıl 202 başvurunun yapıldığı ulusal yarışma kategorisinde animasyon, belgesel ve kurmaca kategorilerinde ödüller sahiplerini buldu. Ayrıca ulusal kategoride de verilen “Jüri Özel Ödülleri” festivalin ulusal jüri başkanı da olan yönetmen Mahmut Fazıl Coşkun tarafından takdim edildi. Ödüller, animasyon dalında Muaz Güneş’in “Yasemin”, belgesel dalında Semih Sağman’ın “Gulab Gul” ve kurmaca dalında Celal Yücel Tombul’un “Meryem” filmlerine verildi.

Ulusal En İyi Animasyon Film Ödülü, Mehmet Nuri Kaya’nın “Azami Nefes Sayısı” filminin oldu. Kaya’ya ödülünü oyuncu Sinan Albayrak takdim etti. 

Ulusal En İyi Belgesel Film Ödülü’ne Yağmur Kartal’ın “Oyuncakçı Saklı Yadigarlar” filmi layık görüldü. Kibar ve disiplinli bir ekiple çalıştıklarını belirten akademisyen ve yapımcı Nurdan Tümbek Tekeoğlu ödülü ilan ederken; ödül, görüntü yönetmeni Kürşat Üresin tarafından takdim edildi. 

Ulusal En İyi Kurmaca Film Ödülü, Fırat Onar’ın “Perdeler” filmine verildi. Ödülün takdimini Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan gerçekleştirdi.

Ayrıca festivalin 28 Kasım tarihli programında Son Taslak Platformu kapsamında Fidan Sanat Vakfı’nda gerçekleşen “Bir Filmin Yolculuğu” başlıklı workshop’ta MayısFilm adına yönetmen Bekir Bülbül ve REMOFilms adına yapımcı Ramazan Kılıç, Oscar Akademi üyesi, İranlı yönetmen Narges Abyar ile yönetmenler Orkhan Aghazadeh ve Hanis Bagashov deneyimlerini paylaştı. 29 Kasım tarihinde kapalı oturumlar ile düzenlenen programda ise Son Taslak Finalistleri’ne yönelik pitching eğitimi ve proje dosyasının nasıl hazırlanacağı ve kitlesel fonlama, festival süreçleri üzerine konuşmaların yapıldığı yapım wokshop’ı gerçekleşti.

8. Alemlere Rahmet Uluslararası Kısa Film Festivali ile ilgili detaylı bilgi için www.alemlererahmetfilm.com adresi ziyaret edilebilir.

Kaynak:HÜR24 Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.