'ABD Rojava'da kalıcı bir üs kurmak istiyor'
Peki, bugünkü koşullarda ABD sözünü tutacak mı? Suriyeli Kürtler, başarılı bir operasyondan sonra Rakka’dan çekilmek isteyecek mi? Bugün bölgede bir ABD-PYD/YPG ittifakından söz etmek mümkün mü? ABD’nin, Suriyeli Kürtlerin yaşadığı bölgede kalıcı bir askeri üs kurma ihtimali var mı?
Konuyla ilgili Sputnik’e konuşan 21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü Başkanı, Müttefikler-Arası İhtiyat Subaylar Konfederasyonu eski Başkan yardımcısı, (E) Tuğgeneral Haldun Solmaztürk şu değerlendirmelerde bulundu:
Bu sadece Rakka ve PYD ile ilgili değil. Dünyanın neresinde ve hangi dönemde bu tür bir operasyon olursa olsun, zaiyat vererek ele geçirdiğiniz veya kontrol altına aldığınız bir bölgeden, Rakka gibi bir şehirden, üstelik de 'İslam Devleti'nin' şu anda fiilen başkenti gibi görünen bir yerden hiçbir taviz almadan, hiçbir kazanç almadan Kürtlerin çekilmesi düşünülemez.
Bu demek değildir ki, mutlaka Rakka işte Rojava denilen, hayal edilen veya niyet edilen Suriye içindeki federal devletin bir parçası olacak veya Rakka bundan sonra Suriyeli Kürt güçlerinin siyasi kontrolü altında kalacak. Ama bu önemli bir kozdur. Sanıyorum Amerika Birleşik Devletleri’nde, ocakta, yani yeni yönetim iş başına gelir gelmez, Suriye ile ilgili önemli toplantılar olacak, önemli kararlar alınacaktır. Bu, müzakere masasında Rakka’nın kontrol altında olması Suriyeli Kürt güçlerine çok büyük avantaj sağlayacaktır. Daha önceki konuşmamızda Amerika Birleşik Devletleri’nin PYD/YPG güçleriyle bir askeri ve siyasi ittifakın olduğunu söylemiştiniz. Peki ABD’nin Suriye’de Kürtlerin yaşadığı bölgede bir askeri üs kurma ihtimali hakkında siz ne düşünüyorsunuz?
Şu anda ABD’nin Suriye’de zaten bu tür üsleri var. Bu üsler belki öyle büyük çaplı, İncirlik gibi üsler değil ama ABD’nin orada üsleri var. Amerika Birleşik Devletleri şu anda bunları geçici olarak geliştiriyor. Yani devam eden harekatın desteklenmesi amacıyla bunlara geçici üs diyor. Peki bunlar ileride kalıcı hale gelir mi, tabi bu gelişmelere bağlı. Amerika tabii ki bunu ister. Suriyeli Kürtlerin de bunu kabule hazır olduğunu sanıyorum. Ama netice itibariyle hâlâ Suriye uluslararası sınırları içinde bağımsız bir ülke. Ve Şam’daki hükümetin izni, tam desteği ve açık onayı olmaksızın Amerika’nın böyle bir girişimi daha ileri götüreceğini zannetmiyorum. Ama ileride koşullar değişirse ki, ben şahsen Ocak’tan sonra Suriye’de önemli gelişmeler bekliyorum, yani Rojava bir de facto veya resmi bir federatif devlete dönüşürse, ABD’nin mutlaka burada bir üssü olacaktır. Bu çok açık. Olmamasını düşünemiyorum şahsen.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.