ABD ve Avrupa, Ayasofya Camii'nin ibadete açılmasını hazmedemedi

ABD ve Avrupa, Ayasofya Camii'nin ibadete açılmasını hazmedemedi
Danıştay’ın kararının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Ayasofya Camii'nin ibadete açılacağını açıklaması başta ABD ve Avrupa ülkeleri olmak üzere Hıristiyan dünyasında tepkiler de gecikmedi.

Danıştay’ın kararının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Ayasofya Camii'nin ibadete açılacağını açıklaması başta ABD ve Avrupa ülkeleri olmak üzere Hıristiyan dünyasında tepkiler de gecikmedi.

Danıştay dün Ayasofya Camii'nin müzeye çevrilmesine dair 1935 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal ettiğini duyurmasının ardından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'da caminin ibadete açılacağını açıkladı.

Karar başta Türkiye olmak üzeri islam aleminde büyük sevince vesile oldu. Ancak ABD ve Avrupa ülkeleri, yaptıkları açıklamalar ile kararı hazmedemediklerini gösterdi.

Gelen tepkilerden bazıları şöyle:

Yunanistan

Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis, "Bu karar, Ayasofya’yı Dünya Kültür Mirası olarak gören herkesi gücendiren bir karardır. Bu sadece Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilere zarar vermez aynı zamanda Türkiye’nin Avrupa Birliği ile olan ilişkilerine de zarar verir."

Amerika Birleşik Devletleri

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus: "Türkiye’nin Aya Sofya’nın statüsünü değiştiren kararı bizi hayal kırıklığına uğrattı. Türkiye’nin Aya Sofya’yı tüm ziyaretçilere açık tutacağı konusundaki kararlığının devam ettiğini anlıyoruz. Aya Sofya’nın hiçbir engel olmadan herkese açık kalmaya devam etmesini sağlamaya yönelik Türkiye’nin atacağı adımları dört gözle bekliyoruz."

Rusya Ortodoks Kilisesi

Rus Ortodoks Kilisesi yetkilisi Vladimir Legoida, "Rus Ortodoks Kilisesi ve diğer Ortodoks Kiliselerinin endişelerine kulak verilmemesi utanç vericidir. Maalesef bu karar var olan farklıkları uzlaştırmayı amaçlamıyor. Aksine daha büyük bölünmelere yol açabilir." İfadelerini kullandı.

Avrupa Birliği

Avrupa Birliğinin Dış Politika Şefi Josep Borrell: "Danıştay’ın modern Türkiye’nin çok önemli kararlarından birini iptal etmesi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Aya Sofya’yı Diyanet İşleri Başkalığının idaresine verilmesine yönelik kararı üzüntü vericidir."

Kıbrıs Rum Kesimi

Kıbrıs Rum Kesimi Cumhurbaşkanı Nicos Anastasiades: "Bu karar Hristiyan Dünyası için özel bir önem arz eden bir Dünya Kültür Mirasına el koyma ve ona karşı yapılan bir saygısızlıktır."

Birleşmiş Milletler

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), Türkiye’nin kararının bir diyalog ya da önceden bildirimle olmaksızın alınması "üzüntü" verici olduğunu belirtti ve şöyle devam etti: "UNESCO, Türk yetkililere gecikme olmaksızın, Dünya Kültür Mirası Komitesi’nin bir sonraki toplantısında, statüsü gözden geçirilecek bu istisnai dünya mirasının evrensel değerinden geri adım atılmasından kaçınılması için, diyaloğa girmeleri çağrısında bulunuyor."

Rusya

Rusya Federasyon Konseyi Dış İlişkiler Komitesi Başkan Yardımcısı Andrey Klimov, Türk yetkililerle görüştüğünü ve Müslümanların ibadetine açılan Ayasofya Camii'ne Hristiyanların da girmeye devam edebileceğini garantisinin verildiğini söyledi. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.