Acı biber insan vücudunda nasıl bir seyir izliyor?
Acı biberin sağlık açısından önemli artıları olduğu biliniyor. Peki, acı biber insan vücudunda nasıl bir seyir izliyor, metabolizmayı nasıl etkiliyor?
'TRPV1' adı verilen protein, biberdeki kapsaisinin yol açtığı acının etkisiyle, ilgili hücrelere kimyasal sinyaller yolluyor. Bu proteinin harekete geçmesi tek bir molekül tarafından düzenleniyor.
Acı biber yediğimizde ağızda yanma ve sıcaklık hissi oluşuyor ve aslında bu acı, dokuda bir hasar gerçekleştirmiyor.
Biberdeki kapsaisin de işte bu proteini uyarma kabiliyetine sahip. Fakat sıcaklık yükselmeden böyle bir şey oluyormuş hissi veriyor, olmayan bir tehlikeye karşı beyni uyarıyor. Bu yüzden acı biber yedikten sonra ağızda yanma oluyor ve sıcak basıyor.
Bazı bilimsel araştırmalar yemek tercihlerinin genetik temelli olduğunu gösteriyor. Buna göre, bebekler belli sayıda tat algılayıcı ile doğuyor ve bu sayı genetik olarak belirleniyor.
Bazı bebeklerde 1 santimetrekarede birkaç yüz tane tat algılayıcı varken, bazılarında bu sayı 10 bine kadar çıkabiliyor. Tat algılayıcılar dilin üzerinde bulunuyor.
BAZILARI NEDEN ACI SEVER?
Yale Üniversitesi’nde Profesör Linda Bartoshuk, insanları tat algılayıcılarının sayısına göre üç grupta sınıflandırılabileceğini (aşırı, orta ve çok az algılayabilenler) söylüyor. Bu sayı insanların tat, sıcaklık ve yiyeceğin dokusunu algılama derecesini ve hassasiyetini de belirliyor. Yani her insanın bu algıları farklılık gösterebiliyor.
Bazı insanlar acı bibere karşı daha dayanıklı, hatta acı yemek onlar için bir zevk. Ancak bazıları acıya karşı daha hassas olabiliyor. İşte bunun sebebi sahip oldukları tat algılayıcı sayısı.
ACI YEDİKTEN SONRA AYRAN İÇİN
Kapsaisin sudan ziyade yağda çözündüğünden, acı yemeğin ardından su içmek pek işe yaramaz, ama ayran iyi geliyor. Çünkü ayran yağ içeriyor. Ayrandaki yağ, ağızdaki kapsaisini temizleyerek acı hissini ortadan kaldırıyor. Su ise soğukluğundan dolayı ancak geçici bir etki sağlıyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.