Adalet Bakanı Gül'den "1921 Anayasası" vurgusu
Adalet Bakanı Gül, Gaziantep'e Gazilik Unvanı Verilişinin 100'üncü yıl dönümü dolayısıyla Birinci Meclis'te düzenlenen törende konuştu.
Gül, Antep'e gazilik unvanının verilmesinden günler öncesinden ilk anayasa olan 1921 Anayasasının kabul edildiğini hatırlattı.
Yeni anayasa çalışmalarına değinen Gül, şunları kaydetti:
"Bugün 1921 Anayasasının ruhuyla, yine cumhuriyetimiz yüzüncü yılına girerken yeni bir toplumsal sözleşmeyi yine Gazi Meclisimizin iradesiyle, milletimizin iradesiyle yeni anayasayla taçlanacağına olan inancımız tamdır.
1921 anayasası Türkiye'de yaşayan herkesin, her düşüncenin, her inancın, her anlayışın yansıdığı bir toplumsal sözleşme metnidir.
Yine aynı anlayışla 100 yıl sonra, aynı ruhla bunun yine gerçekleşeceğine, 83 milyonu kuşatan, insan onurunu koruyan, hak ve özgürlükleri teminat altına alan yeni anayasanın yapılacağına olan inancımız tamdır."
Laik olmayan bir anayasa: 1921 Anayasası
Türkiye Cumhuriyeti Anayasaları içindeki en kısa ve özlü anayasa olan 1921 Anayasası (Teşkilatı Esasiye), tek yumuşak çerçeve anayasa özelliğindedir ve laik bir anayasa değildir.
1921 Anayasasında 1923'te yapılan değişiklikle "Devletin dini İslam’dır." maddesi eklenmiştir.
Daha sonra TBMM 20 Nisan 1924’te ikinci anayasayı kabul etmiş ve 1928 yılında "Devletin dini İslam’dır" ibaresi kaldırılmıştır. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.