Adana Fırıncılar Odası: "Böyle giderse iki ay sonra bir daha zam olacak"
Tüm Türkiye'de olduğu gibi Adana'da ekmeğe zam yapıldı. Yapılan zam tepkilere neden olmuştu.
Ekmeğin Adana’da 3 TL olmasına ilişkin konuşan Adana Fırıncılar Odası Başkanı Ali Tekin "Ekmeğe zam geçişi deniyor, fakat biz öyle demiyoruz, biz sektör olarak fiyat tarifesinin değişmesi diyoruz. Şubat’ın 21’inde müracaat ettik ve 32 kalem girdisi olan ekmeğin maliyetini çıkarttık. O zaman mazot 15 TL 65 kuruştu. Biz bu maliyet fiyatını çıkarırken şu an mazot 23 TL’nin üstüne çıktı, aradaki fark 8-9 TL oldu. Ekmek pişiriminde kullanılan fındık kabuğunun tonu bin 500 TL iken üç bin 500 TL, ekmek mayası koli fiyatı 140 TL’den 180-200 TL arasına yükseldi" dedi.
"Biz hiçbir zaman fiyat tarife değişmesine yana değiliz"
Satıcılara devlet destekli un verildiğini, ocak ayında 196 TL olan bir çuval unun şu an 220 TL’ye yükselmesine rağmen piyasada un bulmakta zorlandıklarını, unun karaborsaya düştüğünü, yarın işyerini açmak zorunda olan esnafınsa 350 TL’ye un almak zorunda kaldığını söyleyen Tekin, yetkililerin Nisan ayında un fiyatını desteklerlerse bir çuval unun 250 ile 300 TL, desteklemezlerse 350-400 TL arası bir fiyata yükseleceğini ve ekmeğin 3 TL olması kararanın da boşa çıkacağını ifade etti.
Herhangi bir artışta toplumun her kesimini gözettiklerini vurgulayan Tekin, "Biz hiçbir zaman fiyat tarife değişmesine yana değiliz, yetkililerle görüştük, 'bizim ürünlerimize zam gelmezsin, yüzde 5-10 gelse de sineye çekeriz, 365 gün zamsız hizmet yaparız' dedik. Fırıncı esnafı 7/24 hizmet veren bir sektördür; pazarı, cenazesi, bayramı yoktur. Son iki senedir pandemiden dolayı bugüne kadar sürekli fiyatlar arttı ve biz fırıncılar olarak kepek kapatma durumuna düştük" şeklinde konuştu.
Ekmeğin maliyetinin düşürülmesi noktasında da önerilerde bulunan Tekin, şunları ifade etti:
" Dünyada buğday sıkıntısı var, doğrudur. Yetkililerin kepeği biraz artırmaları gerekiyor. Beyaz ekmeği Türkiye’den başka yiyen yok, Avrupa’yı ve Orta Doğuyu dolaşın beyaz ekmek yok. Biraz mısır unu karıştırılması, belki bu maliyeti biraz daha düşürecek kanaatindeyiz ve insan sağlığına faydalı olan bir şey yani zarar olan bir şey değil. Ben bir fırıncı olarak bunu söylüyorum: Nasıl kaliteyi ucuza mâl ederim onun üzerinde çalışırım, devletimiz de bunu üzerinde çalışmalıdır. Mısır unu insanımız için de faydalıdır, eskiden ekmekten kepek ayrılmıyordu. Yani yüzde 60 buğday, yüzde 30 mısır, yüzde 10 kepek karıştığı zaman, ekmek üç günde dışarıda kalsa bayatlamaz, kendisini korur."
"Zamlar durmadıkça tarifeler kaçınılmazdır"
"Zamlar durmadıkça tarifeler kaçınılmazdır, böyle giderse iki ay sonra bir daha zam olacak" diyen Tekin, "Şu an mazot fiyatı duracak diye bir durum var mı yok, ürünler kaç lira olacak bilinmiyor, şu an un yok ve fabrikalar una fiyat vermiyor, fırınınızın durmaması için unu yalvararak alabiliyorsunuz. İhracat olsun, dolar da girsin ama bir taraf mağdur edilerek bunlar yapılıyorsa bu yanlıştır" ifadelerini kullandı.
Ekmeği sokaktan değil fırınlardan, marketlerden bakkallardan alın diyerek vatandaşa da seslenen ve uyarılarda bulunan Tekin, "sokakta elden ucuza aldığınızı zannettiğiniz ekmek fırından daha pahalıya geliyor. Sokakta satılan ekmeğin denetimi var mı yok, kaç gramdır, temiz midir bilinmez." dedi. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.