Afganistan: Münih Güvenlik Konferansı'nda dile getirilen endişeler yersiz
Almanya'nın Münih kentinde 16-18 Şubat tarihleri arasında aralarında Almanya, Fransa ve Kanada'nın da bulunduğu 12 ülkenin dışişleri bakanlarının bir araya geldiği 60. Münih Güvenlik Konferansı'nda dünyanın en acil sorunları masaya yatırıldı.
Ukrayna'daki savaş, Gazze'de işlenen soykırımın birinci gündem maddesi olduğu konferansta Afganistan'daki kadın hakları konusu da gündeme getirildi.
18 Şubat'ta yayımlanan ortak bildiride, "Afgan kadınlarına eğitim ve çalışma alanında uygulanan yasaklar ve kadınlara yönelik sistematik cinsiyet ayrımcılığı ülkenin geleceği için bir tehdit" olarak nitelendirmişti.
Bildiride, "Geçici hükümet, Afgan nüfusunun yarısını kamusal yaşamdan ve siyasi kararlardan uzaklaştırarak bu ülkenin geleceğini tehdit etmiştir. Kadınların orta ve yüksek öğrenim görmelerinin yasaklanmasının yanı sıra, BM ofisleri ve diğer sivil toplum kuruluşlarındaki çalışmalarına yönelik yasaklar ve kısıtlamalar, bu kadınlara yönelik sistematik ayrımcılığın işaretidir. Geçici hükümetten insan hakları başta olmak üzere uluslararası hukuka uymasını ve Afganların temel haklarını dikkate almasını istiyoruz. Onlardan Afgan kızlarının uluslararası standartlara göre orta öğretim almasına izin vermelerini ve uluslararası toplumun Afganistan'daki insan haklarını izlemeye devam etmesini istiyoruz." ifadelerine yer verilmişti.
Bu iddialar üzerine yazılı bir açıklama yayımlayan Afganistan İslam Emirliği Sözcüsü Zebihullah Mücahid, ülkede kadınlar da dahil olmak üzere tüm vatandaşların haklarına saygı duyulduğunu, Münih Güvenlik Konferansı'nda dile getirilen endişelerin yersiz olduğunu belirtti.
Sözcü Mücahid, sosyal medya hesabında paylaştığı mesajında iddialara başlıklar halinde şu şekilde yanıt verdi:
- Afganistan'ın her yerinde güvenlik, bunca yıldan sonra tam anlamıyla korunmaktadır.
- Afganistan'da hiçbir yabancı grubun yasadışı faaliyet göstermesine izin verilmemektedir.
- Afganistan İslam Emirliği'nin 2,5 yıllık iktidarı sırasında Afganistan'dan hiçbir ülkeye yönelik bir tehdit söz konusu olmamıştır.
- Uyuşturucuya karşı istikrarlı ve etkili adımlar atılmış, ekimi sıfıra ulaşmış, kaçakçılığıyla mücadele devam etmektedir.
- Kadınlar dahil tüm vatandaşların hakları korunmakta, kişilerin kişisel, mali ve fiziki güvenliği sağlanmaktadır.
- Tüm mahkemelerin kapıları ayrım yapılmaksızın Afganlara açıktır ve hakları gözetilmektedir.
– Ülke ekonomik refaha doğru ilerlemekte, paranın değeri korunmakta, büyük projeler hayata geçirilmektedir. Sağlık, eğitim ve inşaat alanlarında benzeri görülmemiş çalışmalar yapılmakta, kalkınma projeleri sürmektedir.
Tüm bu ilerlemelere rağmen, Afganistan'a dair yanlış bir imaj sunmak, propaganda yapmak ve Afganistan'da korku ve tehdit algısı yaratmak; ya ülkelerdeki bilgi eksikliğinden kaynaklanıyor ya da önyargılı çevreler bu tür toplantılara yanlış bilgi aktarıyor.
Komplocuların propagandası Afganistan'ın ilerlemesine engel olamayacak. Ülke gelişmeye devam edecek ve refah için mutlaka ciddi önlemler alacaktır." (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.