Ağırakça: "Kudüs bilincini diri tutmak için gayret sarf ediyoruz"
Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça, Filistin ve Kudüs bilincini diri tutmak için gayret sarf ettiklerini söyledi.
Mardin Artuklu Üniversitesi bünyesinde üç yıldan beri kurulan "Kudüs ile Filistin Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin faaliyetleri hakkında basın mensuplarını bilgilendiren Prof. Dr. Ahmet Ağırakça, araştırma merkeziyle Kudüs ve Filistin hakkında entelektüel bir platform sağladıklarını ifade etti.
Rektör Ağırakça, Filistin ve Kudüs (Beytülmakdis) hakkında bilimsel çalışmaların yapılması, geliştirilmesi ve böylece uluslararası alanda bir disiplin olarak ortaya çıkmasını sağlamak amacıyla 2015 yılında YÖK Genel Kurulu toplantısında, Mardin Artuklu Üniversitesinden gelen teklif üzerine merkezin kurulmasına ilişkin kararın verildiğini hatırlattı.
Ağırakça, Türkiye'de ve uluslararası alanda Filistin sorunu ve Kudüs hakkında akademik, kültürel, dini ve siyasi farkındalık oluşturmayı hedefleyen araştırma merkezinin, birçok etkinliğe ev sahipliği yaptığını belirtti.
35 yılı aşkın süredir Kudüs ve Filistin'le ilgili seminer, çalıştay, panel, sempozyum, konferans ve benzeri etkinliklerde sürekli yer almasının yanı sıra Filistin'e destek mitingleri düzenleyen ve 1993 yılında kurulan Filistin Dayanışma Derneğinin ana kurucularından olan Ağırakça, Artuklu Üniversitesine bağlı faaliyet gösteren ve Türkiye'de ilk defa bir üniversite bünyesinde kurulan araştırma merkezinin, Kudüs ve Mescid-i Aksa'yı etraflıca ele alan uluslararası bir sempozyum düzenlediği bilgisini verdi.
Ağırakça, 'Uluslararası Kudüs ve Mescid-i Aksa Sempozyumu'nu ABD yönetiminin Kudüs'ü işgalci Siyonistlerin başkenti olarak tanıdığı ve Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıyacağı yönündeki beyanatından iki ay önce düzenlediklerini hatırlatarak, şunları söyledi:
"Başta İslam dünyası olmak üzere tüm uluslararası camiada büyük bir infiale neden olan bu sorumsuz kararı şiddetle kınayan bir açıklama yaptık. Kudüs ve Filistin Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezimiz, başta resim sergisi ve tanıtım slaytları olmak üzere kamuoyu duyarlılığını etkin kılmak amacıyla farklı platformlarda topluma ulaşmak için birçok sosyal faaliyetlerde bulundu."
YÖK Başkanı Yekta Saraç'ın talebi üzerine lisans, yüksek lisans ve doktora programlarına öğrenci yerleştirmek üzere Filistin üniversiteleri ile bağlantıya geçtiklerini ve bu yönde çalışmaların sürdüğünü belirten Ağırakça, Filistin ve Kudüs bilincini sürekli diri tutmak için gayret sarf ettiklerini söyledi.
Merkezin Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) kapsamında büyük bir çalıştay hazırlıkları içinde olduğunu ve bu çalıştay faaliyetlerini bir kitaba dönüştürecekleri bilgisini veren Ağırakça, "Resmi Gazete'nin 13 Haziran 2016 tarihli sayısında Mardin Artuklu Üniversitesi Kudüs ve Filistin Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği'nin yürürlüğe girmesiyle bir ilke imza attık. Üniversitemizde kurulan bu merkezden sonra Marmara Üniversitesi bünyesinde ikinci bir Kudüs ve Filistin araştırmaları Merkezi'nin kurulması bizleri hayli sevindirmiştir." dedi. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.