Aksa Tufanı boyunca 100 günde meydana gelen önemli olaylar

Aksa Tufanı boyunca 100 günde meydana gelen önemli olaylar
İşgalci siyonist rejimin, Gazze Şeridi'ndeki katliam ve soykırımının üzerinden 100 gün geçti.

İşgal kuvvetlerinin, savunmasız sivillere karşı gerçekleştirmeye devam ettiği korkunç katliamlara rağmen direniş, Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerinde büyük bir mücadele örneği gösteriyor.

Siyonist ölüm makinesinin yol açtığı büyük katliam ve yıkımın 100 günü boyunca birçok önemli olay gerçekleşti.

Aksa Tufanı boyunca 100 günde meydana gelen önemli olayların kronolojik sıralaması şöyle:

7 Ekim 2023

 HAMAS hareketinin askeri kanadı Kassam Tugayları'na bağlı mücahitler, işgal ordusu mevzilerine ve Gazze Şeridi civarındaki yerleşim yerlerine tarihi bir saldırı düzenleyerek bölgeyi saatlerce kontrol altına aldı. İşgal rejimi istatistiklerine göre 1.200 siyonist öldü ve 240 siyonist de direnişçiler tarafından esir alındı.

Ardından işgal hükümeti savaş hali ilan etti ve yoğun nüfuslu Gazze Şeridi'ne soykırım amaçlı hava saldırıları düzenlemeye başladı. İşgalciler katliamlarına ek olarak su, yiyecek ve elektriğin kesilmesini de içeren tam bir abluka uyguladı.

8 Ekim

Lübnan Hizbullahı, Gazze Şeridi'ndeki direnişi desteklemek ve işgal güçlerini meşgul etmek amacıyla işgal bölgelerine yönelik sınır ötesi bombalama operasyonu başlattı.

13 Ekim

İşgal hükümeti, Gazze Şeridi'nin kuzey bölgelerine kara operasyonu başlatmaya hazırlık amacıyla, bir milyondan fazla insanın yaşadığı Gazze Şehri sakinlerinden tahliye edip güneye gitmelerini istedi, ancak işgal güçleri tahliye edilenleri bombaladı ve Gazze Şeridi'nde halen hiçbir yer güvenli değil.

17 Ekim

Cinayetlerden kaçan yüzlerce yerinden edilmiş kişinin şehit olması ve yaralanmasının ardından, Gazze Şehri'ndeki Ulusal Arap Baptist Hastanesi'ni hedef alan ve yüzlerce kişinin şehit olmasına ve yaralanması neden olan bir bombalama İslam dünyasında büyük bir öfkeye neden oldu. Patlama, ABD Başkanı Joe Biden'ın katliamın ertesi gün bölgeye yapacağı ziyareti iptal etmesine neden oldu.

19 Ekim

ABD Donanması'na ait bir savaş gemisi, Yemen'den Kızıldeniz üzerinden işgalci rejime doğru fırlatılan füzeleri ve insansız hava araçlarını önledi ve Yemenli Ensarullah (Husi) grubu, işgalci rejimin güneyine ve siyonist gemilerinin geçişine karşı ara sıra uzun menzilli saldırılara devam etti.

21 Ekim

Günlerce süren diplomatik çekişmelerin ardından Mısır sınırındaki Refah Sınır Kapısı'ndan Gazze'ye yardım araçlarının geçmesine izin verildi. Ancak, bu yardımlar Gazze'de ihtiyaç duyulan yiyecek, su, ilaç ve yakıtın yalnızca çok küçük bir kısmını teşkil ediyordu. İnsani krizin derinleştiği bir dönemde işgal ablukası altında bulunan Gazze'ye yeterli malzemeyi temin etme çabaları devam ediyor.

27 Ekim

Bir hafta süren sınırlı saldırıların ardından işgal kuvvetleri, kuzeyden başlayarak Gazze'de geniş çaplı bir kara saldırısı başlattı. İşgal liderleri, kara saldırılarıyla "tüm esirleri serbest bırakma ve HAMAS'ı ortadan kaldırmayı" hayal ediyordu.

31 Ekim

Gazze'deki çatışmalarda işgal rejimi verilerine göre 15 siyonist askeri öldürüldü ve bu, savaş sırasında siyonist ordunun bir günde yaşadığı en büyük kayıp olarak kayıtlara geçti.

1 Kasım

Yaklaşık 7 bin yabancı pasaport sahibi çifte vatandaş, aileleri ve acil tıbbi tedaviye ihtiyaç duyan kişiler için Refah kapısı üzerinden Gazze'den tahliye operasyonları başladı. Gazzelilerin büyük çoğunluğu hâlâ bölgeyi terk edemiyor.

9 Kasım

İşgalci rejimi, Suriye topraklarından fırlatılan bir insansız hava aracının Eilat kentini vurduğunu söyledi. Ertesi gün işgalci ordu, sorumlu gruba saldırdığını söyledi. Daha sonra işgalci hükümet, Suriye'nin Gazze'de genişleyen savaş kapsamında yeni cepheler arasında yer aldığını söyledi.

15 Kasım

İşgal kuvvetleri, birkaç gün süren kuşatmanın ardından Gazze'nin en büyük hastanesi olan El Şifa Hastanesi'ne baskın düzenlendi. Bu baskınlar, sağlık personeli, elektrik ve malzeme eksikliği nedeniyle hastaların ve yeni doğan bebeklerin ölümüne neden oldu.

21 Kasım

İşgal hükümeti ve HAMAS, savaşta ilk ateşkesi duyurdu. Ateşkes, Gazze'de alıkonulan kadın ve çocukların, işgalci devlet tarafından tutuklanan kadın ve çocuklarla takas edilmesi ve Gazze'ye daha fazla yardımın girmesine izin verilmesi için dört gün boyunca çatışmaların durdurulması yönünde bir anlaşmayı içeriyordu.

Ateşkes bir hafta uzatıldı ve 105 siyonist esir ve yaklaşık 240 Filistinli  esir serbest bırakıldıktan sonra ateşkes çöktü ve savaş 1 Aralık'ta yeniden başladı.

4 Aralık

Ateşkesin sona ermesinden günler sonra, işgal kuvvetleri güney Gazze'de, güneydeki ana şehir Han Yunus'un eteklerinde ilk büyük kara saldırısını başlattı. Uluslararası örgütler, askeri saldırıların kapsamını kuzeyden, hâlihazırda yerinden edilmiş yüzbinlerce insanı barındıran alanlar da dahil olmak üzere Gazze'nin tamamına kadar genişletecek olan savaşın bir sonraki aşamasının, insani durumu önemli ölçüde kötüleştireceğine dikkat çekti.

12 Aralık

Biden, işgal rejimimin Gazze'yi gelişigüzel bombalamasının, siyonist oluşumun en yakın müttefiki ABD'nin söyleminde açık bir değişiklik yaparak uluslararası desteği kaybetmesine neden olduğunu söyledi. Önümüzdeki haftalarda birçok üst düzey Amerikalı yetkili işgalci rejimi ziyaret ederek, sivilleri korumak için daha fazlasını yapması, savaşın kapsamını daraltması ve özellikle HAMAS hareketinin liderlerini hedef alan bir eyleme yönelmesi yönünde çağrıda bulundu.

15 Aralık

İşgal rejimi kuvvetleri Gazze'de, siyonist esirlerden üç kişiyi “yanlışlıkla” öldürdü. Olay, işgal rejiminde savaşın gidişatına yönelik kamuoyunda bazı eleştirilere yol açtı. İşgal kamuoyunda halen yaygın bir savaş karşıtlığı ve esirlerin takas edilmesi gerektiği anlayışı hakim.

22 Aralık

Irak'taki gruplar, işgalci rejime karşı uzun menzilli bir saldırı başlattığını duyurdu. İşgalci rejimin savunma bakanı daha sonra Irak'ın Gazze'deki savaşın yayıldığı bölgesel cepheler arasında olduğunu söyledi.

26 Aralık

İşgal kuvvetleri, çoğu zaten yerlerinden edilmiş olan yüzbinlerce insanın bir kez daha kaçmasına yol açan hava saldırıları furyasının ardından Gazze Şeridi'nin merkezindeki bölgelere büyük bir kara saldırısı başlattı.

1 Ocak 2024

İşgal hükümeti, birkaç ay süreceğini söylediği savaşının yeni, daha hedefli bir aşamasında kuvvetlerinin bir kısmını Gazze'den çekmeye başlayacağını duyurdu. Uzmanlara göre bu bir taktik ve işgal kuvvetleri ilk olarak kuzeyden çekilecek, güney bölgelere yoğunlaşacak.

2 Ocak

İşgal, Beyrut'un güney mahallelerinde HAMAS hareketinin Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Salih El Aruri'ye hava saldırısıyla suikast düzenledi. Suikastta Aruri'nin yanı sıra direnişin önemli isimlerinden 6 kişi daha şehit oldu.

11 Ocak

ABD ve İngiliz savaş uçakları, gemileri ve denizaltıları, Ensarullah'ın, Kızıldeniz'deki gemilere yönelik saldırılarına yanıt olarak Yemen genelinde birçok hava saldırısı düzenledi. ABD, ertesi gün Yemen'e bir saldırı daha düzenledi. Ensarullah, ilk saldırılarda mücahitlerinden 5'inin şehit olduğunu, misilleme yaparak gemilere yönelik saldırılarına devam edeceklerini bildirdi.11 Ocak:

11 Ocak

Uluslararası Adalet Divanı, Güney Afrika'nın işgalci rejimi Gazze Şeridi'nde "soykırım" yapmakla suçladığı davanın açılışında belgeleri dinledi. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.