Akyol: "Hakkımız olan gıda ve suyun fazlasını tüketmekteyiz"

Akyol: "Hakkımız olan gıda ve suyun fazlasını tüketmekteyiz"
Uluslararası Tarım Gıda Konfederasyonu Diyarbakır Şube Başkanı Engin Akyol, gereğinden fazla gıda ve suyun tüketildiğini belirterek önemli uyarılarda bulundu.

Küresel ısınma günden güne artığına dikkat çeken Uluslararası Tarım Gıda Konfederasyonu Diyarbakır Şube Başkanı Engin Akyol, gereğinden fazla gıda ve suyun tüketildiğini belirtti.

Akyol, doğal kaynakları tüketmenin son derece artış gösterdiğini, kimyasal madde kullanılmaya yöneldiğini belirtti.

Daha fazla ürün elde etme adına aşırı gübre ve ilaç kullanıldığı bunun da beraberinde küresel ısınma ile kuraklık ve çölleşmeyi getirdiğini söyleyen Akyol, "Kuraklık ve çölleşme, çağımızın önemli çevresel sınamalarından biridir. İklim değişikliği ile doğrudan bağlantılıdır. İklim değişikliğinin tetiklediği aşırı hava koşulları sonucunda ortaya çıkan çölleşme, kuraklık ve arazi tahribatı, bir çevre sorunu olmaktan çok öte, dünya nüfusunun büyük bölümünün yaşam alanını ve en temel geçim kaynağını tehdit eden, gıda güvenliği riski yaratabilecek bir küresel sınamadır. Bu doğrultuda gerekli önlemlerin alınması ve bu önlemlerin bilinci oluşmalıdır. Kuraklık tüm yaşamın dengesini bozacak ve geçim sıkıntılarını ortaya koyacaktır. Bize düşen görevleri yerine getirme ve bir an önce bu olaya dur dememiz lazım. Küresel ısınma günden güne artıyor. Bizler bunu gözlerimizle görmemize rağmen hâlâ aynı şekilde devam ediyoruz. Kullanmamız gereken ve hakkımız olan gıda ve suyun fazlasını tüketmekteyiz. Hâlâ bu günü yaşıyoruz; yarın ne olacağından habersiz olmuşuz." dedi.

Akyol, "İşte kuraklık kapıda evet önlem almadık ve almamaya devam ediyoruz. Doğal kaynakları tüketmede son derece hızlandık. Kimyasal madde kullanmaya yöneldik. Fazla ürün alayım diye fazla gübre, ilaç kullandık. Bunlar hepsi bize zarar olarak dündü. İşte kuraklık baş gösteriyor." diye belirtti.

Akyol, tüm bu yaşananlara karşı şu tavsiyelerde bulundu: "Herkesin bilinçli olması ve artık birçok çevresel faktörlere dur demesi lazım. Herkesin herkese seslenmesi lazım. Çiftçiler suyu salma yerine damlama veya fıskiye yöntemi kullanmalı. Kurum ve kuruluşlarda su israfı olmamalı. İnsanların fazla suyu kullanmaması doğrultusunda bir bilinç oluşturmamız gerekir. Kuraklığın sebebi küresel ısınmanın baş göstermesinden kaynaklanıyor. Bizlere düşen görev sorumluluğumuzun bilincinde olmamız lazım. Geleceğe güzel bir dünya bırakma adına mecburuz. Eğer bir zenginlik varsa o da toprağa sahip olmamızdan kaynaklanıyor. Çünkü toprak altındır ve korunmalıdır geleceğe."

Akyol, kuraklığın baş göstermesi halinde bölgenin değil tüm Türkiye için bir tehdit oluşturacağı ve gıda savaşlarına neden olabileceği uyarısında bulundu. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.