Albayrak'tan Nükleer enerji açıklaması!
Albayrak, nükleer enerjiyi gelişmiş ülkelerin neredeyse tamamının enerji portföylerinde kulladıklarını dile getirerek, yüzde 75 oranında nükleer enerji kullanan Fransa örneğini verdi.
"Bizim öncelikli amacımız kaynak çeşitliliği kapsamında nükleer enerjiyi portföyümüze katmak. Nükleerin baz yük çerçevesinde oluşturduğu dengeli resimden de faydalanmak." diyen Albayrak, şöyle devam etti:
"Akkuyu'da tekrardan normalleşmeye dayalı süreç başladı. Fizibilite çalışması noktasında ikinci nükleer santralimiz olan Sinop'taki Japon ve Fransız ortaklığındaki süreç devam ediyor. 3. nükleer santralle ilgili henüz netleşmiş bir saha yok ama. Türkiye'nin arz-talep dengesine dayalı oluşan resimde 3. nükleer santralle ilgili çalışmalarımız devam ediyor. 2017'de bunu hayata geçirmek için yoğun bir şekilde çalışmaya devam edeceğiz."
Albayrak, enerji verimliliği konusunda bu yıl yoğun bir çalışma başlattıklarını anımsatarak, "İlgili bakanlıklara ve ilişkili kurumların hepsine gereken yazı yazıldı ve bununla ilgili dönüşler tamamlandı. Sonraki safha olan üniversiteler ve STK'larla önümüzdeki ay danışma kurulu toplantısı yapıp, yol haritası belirlenecek. Bu çerçevede 2017'nin ocak ayında yeni yol haritasını inşallah anons edeceğiz." diye konuştu.
TEDAŞ'A 248 UZMAN PERSONEL ALINACAK
Albayrak, Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü'nün (BOREN) önemine vurgu yaparak, "BOREN bor madeninin endüstride ve sanayide çok daha fazla ve katma değerli bir ürüne dönüştürülmesiyle ilgili çok ciddi yatırım gerçekleştirdik. Küresel ölçekte bu teknolojileri yakından takip eden bilim insanlarıyla birlikte bu süreçleri istişareli bir şekilde nasıl geliştirebiliriz arayışı içerisindeyiz. Kritik ve stratejik ürünleri endüstri ve sanayi ürünü olarak piyasada özelleştirme stratejisi güdüyorsanız önemli bir yol kat etmeniz, pazar olmanız lazım. BOREN, sodyum, bor, borhidrür yakıt pili geliştirilmesiyle ilgili adımlar atıyor." ifadelerini kullandı.
Albayrak, Türkiye Petrolleri (TP) ve Boru Hatları İle Petrol Taşıma Anonim Şirketinin (BOTAŞ) Türkiye'nin çok stratejik iki önemli firması olduğunu, bu iki şirketin önemli yatırımlar yaptıklarını ve bölgede önemli oyuncu olmasının en önemli hedeflerinden bir tanesi olduğunu söyledi. Albayrak, "Birçok farklı modeli çalışıyoruz. THY modeli mi olacak; bununla ilgili çalışmalarımız eş zamanlı yürüyor ve önemli adımlar var. Her ne kadar petrol fiyatları düşse de TP ile ilgili önümüzdeki dönemlerde sadece karada değil denizde de farklı adımlar ve farklı yatırımlarla ilgili projeler ve planlarımızı yapıyoruz. Karadeniz ve Akdeniz'de önümüzdeki dönemde tekrardan TP'nin deniz aramacılığında daha etkin ve aktif bir döneme gireceğine şahit olabiliriz." değerlendirmesini yaptı.
Elektrik dağıtımı konusunda Avrupa kriterleri çerçevesinde çok yoğun bir çalışma ortaya koyduklarını aktaran Bakan Albayrak, "Bir arıza dönüş, bir çağrı merkezindeki telefona cevap verme hızına kadar çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam ediyor. 2016 ile 2020 arasına koyduğumuz 30 milyarlık bütçeyi her yıl bakanlığa bağlı ekiplerle denetleyerek çok sıkı bir şekilde buradaki süreci iyileştireceğiz." dedi.
Albayrak, doğalgaz ithalatıyla ilgili ülkenin geçen yılın ilk 8 ayında ki doğalgaz ithalatının 31 milyarmetreküpten bu yılın ilk 8 ayında 29,9 milyarmetreküpe düştüğünü dile getirerek, TEDAŞ'a yeni dönemde daha az idari daha çok teknik alanda, vatandaşa hizmet verecek toplamda 248 tane daha uzman personel alacaklarını kaydetti.
"YERLİ KÖMÜRDE ELEKTRİK ÜRETİM PAYI ARTTI"
Yerli kömürde elektrik üretim payının artığını belirten Albayrak, 2015 yılı 9 ayı ile 2016 yılı 9 aylık dönem kıyaslandığında sadece yerli kömürden 24,8 teravatsaat üretirken bu yıl bu rakamın 31,8 teravatsaate çıktığını söyledi.
Avrupa Birliği Enerji komiseriyle yol aldıkları süreçte, yeni nükleer yasal düzenlemeyi hassasiyet çerçevesinde yürüttüklerini aktaran Albayrak, "Sadece Türkiye Atom Enerjisi Kurumunun (TAEK) nükleer düzenleme fonksiyonu konularının yanında, araştırma ve geliştirme fonksiyonunu da birbirinden ayırt ederek daha bağımsız bir kurum ve yasal mevzuat, denetim ve güvenlik çerçevesinde süreci devam ettiriyoruz. İnşallah yeni nükleer enerji yasasında bu hassasiyetleri AB ile uyumlu görme şansını yakalayacağız." diye konuştu.
Başka bir soru üzerine ise Albayrak, Amasra sahasının 11 yıllık bir süreç olduğunu, hukuki bir problemin kalmadığını ve buradaki 375 milyon ton olan rezervin yeni keşiflerden sonra 573 milyon tona çıktığını sözlerine ekledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.