Alman Meclisi'nin 1915 oylamasının tarihi belli oldu

Alman Meclisi'nin 1915 oylamasının tarihi belli oldu
Hrıstiyan Birlik Partileri'nin (CDU/CSU) Federal Parlamento Grup Yöneticisi Michael Grosse-Brömer, 1915 olaylarına ilişkin önergenin büyük ihtimalle 2 Haziran'da oylanacağını söyledi.

1915 olaylarının Ermeni Soykırımı olarak tanınmasına ilişkin önergenin Federal Alman Meclisi'nde haziran ayında oylanacağı açıklandı.

Daha önce 1915 olaylarının 101. yıldönümü vesilesiyle oylamanın 24 Nisan'da yapılması gündeme gelmişti.

'BÜTÜN PARTİLER AYNI DİLİ KONUŞACAK'

Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir, AFP'ye yaptığı açıklamada, "Ortak önergenin çok daha önce Federal Meclise gelmesini isterdik. Ama tarihten daha önemlisi, bütün partilerin aynı dili konuşacak olması" ifadelerini kullandı.

Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre, Özdemir şunları söyledi: "Sonunda Federal Meclis'te net ve açık ifadeler kullanılacak. Evet, Osmanlı İmparatorluğu döneminde Ermenilerin maruz kaldığı suçun adı soykırımdır. Ve bunda Almanların da sorumluluğu vardır."

'ARTIK GERİ DÖNÜŞ YOK'

Cem Özdemir, oylamaya ilişkin tarihin Hrıstiyan Birlik tarafından duyurulmuş olmasını da "Hırıstiyan Birlik sözünü tutuyor. Artık geri dönüş yok" şeklinde yorumladı.

Yeşiller Partisi sözkonusu önergeyi şubat ayında Federal Meclis'e taşımış, koalisyon partilerinin (Hristiyan Birlik ve Sosyal Demokrat Parti) temsilcilerinin ortak karar tasarısı talep etmeleri üzerine oylama ertelenmişti. Şubat ayında Türkiye ile yürütülen mülteci anlaşması müzakerelerine de dikkat çekilmişti.

GEÇEN YIL GÜNDEME GELDİ

Alman Federal Meclisi ilk kez geçen yılın nisan ayında konuyla ilgili bir önergeyi görüşmüş ancak oylama yapılmamıştı. Federal hükümet soykırım ifadesini kullanmaktan kaçınırken, Cumhurbaşkanı Joachim Gauck ve Federal Meclis Başkanı Norbert Lammert soykırım kavramını açıklıkla dile getirmişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.