Alper Çelik'e Avrupa Endokrinoloji Kongresi'nden 'Genç Bilim İnsanı' ödülü!
Diyabeti ameliyatla tedavi ederek tıp camiasında ses getiren Türkiye Metabolik Cerrahi Vakfı Başkanı Doç Dr. Alper Çelik, Avrupa Endokrinoloji Kongresi’nde ‘’Genç Bilim İnsanı Ödülü’’ne değer görüldü. Böylece şeker hastalığına uygulanan metabolik cerrahi yöntemi; endokrin camiası tarafından da kabul görmüş oldu
Almanya’nın Münih kentinde düzenlenen Avrupa Endokrinoloji Kongresi’nde Türk hekime ödül geldi. Diyabet hastalığına cerrahi tedavi yöntemiyle neşter vuran Türkiye Metabolik Cerrahi Vakfı Başkanı Doç Dr. Alper Çelik; Dr. Eylem Çağıltay ve ekip arkadaşları ile birlikte kongre tarafından ‘’Genç Bilim İnsanı’’ ödülüne değer görüldü. Böylece Doç Dr. Alper Çeliktarafından başlatılan ve eğitimlerle ülkemizde yaygınlaştırılan şeker hastalığına uygulanan metabolik cerrahi yöntemi; sadece cerrahi camianın değil endokrin camiasının da onayladığı bir yöntem olarak dünya tıp literatürüne geçti.
Metabolik Cerrahi Vakfı Başkanı Doç Dr. Alper Çelik; ödülle ilgili ‘’Geri dönülemez, kronik ve ilerleyici olduğu kabul edilen bir hastalığın metabolik cerrahi müdahalesi sonunda bilimsel yöntemlerle tedavi ediliyor olması, Avrupa’nın en önemli endokrin camiası tarafından taçlandırıldı. Bizim açımızdan en önemli anlamı, doğru yolda olduğumuzu görmek oldu. Çalışmalarımıza bilimsel çizgiden ayrılmadan devam edeceğiz’’ dedi.
Tüp mide ameliyatı şekeri tedavide yetersiz!
Diyabet hastalarının çoğunda ilaç ve insülin tedavisi ile kontrolün sağlanamadığına; ameliyatla tedavide ise doğru ameliyatın önemli olduğuna dikkat çeken Türkiye Metabolik Cerrahi Vakfı Başkanı Doç. Dr. Alper Çelik şöyle dedi:
‘Metabolik cerrahi yöntemi uygulanan şeker hastaları; ilaç ve insülin tedavisine göre kolaylıkla kilo veriyorlar ve şekerleri düzene giriyor. Ne var ki her ameliyatın etkisi ve gücü aynı değil.’Avrupa Endokrinoloji Kongresi’nde sonuçlarını paylaştığımız bir araştırmamız var. 30 günlük veri takiplerini izlediğimiz tüp mide ameliyatlı, mini gastrik bypass’lı (MGB) ve ileal transpozisyon ameliyatlı olan 251 hastada farklı şeker ölçümleri elde ettik. Tüp mide ameliyatı olan grupta bir aylık dönem sonunda ortalama kan şekeri seviyeleri hala normale dönmemişti. Bu sonuçlar; bize tüp mide işleminin şeker hastaları için yeterli bir ameliyat olmadığını gösterdi. Bu yüzden diyoruz ki şeker hastalığının kontrolü; uygulanan doğru ameliyata bağlıdır.”
Kaynak:HÜR24 Haber
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.