AMH Testi ile doğurganlık ölçülebiliyor

AMH Testi ile doğurganlık ölçülebiliyor
AMH testi ile doğurganlık seviyesinin ölçülebildiğini söyleyen Çakmak Erdem Hastanesi Tüp Bebek Merkezi Sorumlusu Op. Dr. Emel Türkoğlu, bu test hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Yumurta yetmezliği, üreme çağındaki pek çok kadının çocuk sahibi olmasına engel olmaktadır. Peki, bu sorun önceden fark edilebilir mi? AMH testi ile doğurganlık seviyesinin ölçülebildiğini söyleyen Çakmak Erdem Hastanesi Tüp Bebek Merkezi Sorumlusu Op. Dr. Emel Türkoğlu, bu test hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

AMH Testi Nedir?

Yumurtalıklardaki antral foliküllerin granüloza hücrelerinden salgılanan ve yumurtlama kapasitesini gösteren bir hormondur. Adet döngüsü içinde herhangi bir günde AMH testi yapılabilir. Hastadan kan örneği alınarak hızlıca uygulanır. AMH seviyesi, adet dönemine göre farklılık göstermez. Kadın hastalarda yaş ilerledikçe AMH seviyesi düşer.

AMH Testi Hangi Durumlarda Yaptırılmalıdır?

Ailede erken menopoz öyküsü, geçirilmiş yumurtalık cerrahisi, kemoterapi ve bağışıklık sistemi hastalıkları olduğunda değerlendirmesi gerektiği gibi, adet görmeme (döngülerde kısalma, azalma) ve adet yoğunluğunda azalma varsa bu test tedavide alacağımız yanıtı göstermede başarılı bir göstergedir.

AMH Değerleri Neden Önemlidir?

Menopoz döneminde kadar 1,5 ila 4 ng/ml değerinde kalan AMH hormon düzeyi normal olarak değerlendirilir. AMH değerinin 4 ng/ml düzeyinin üzerinde olması yüksek, AMH 1,5 ila 4 ng/ml anti-müllerian hormon aralığı normal, AMH 1,5 ng/ml değerinin altında olması düşük AMH ve 0,5 ng/ml’den düşük olması çok düşük AMH değerini gösterir. AMH seviyesinin normalin üzerinde olması polikistik over sendromu belirtisi olabileceğinden şüphelenilir. Düşük AMH düzeyleri yumurtalıkların yetersiz cevap vermesi, embriyo kalitesinin düşük olması ile ilişkilendirilebilir. Bu değerler aynı zamanda kişinin doğurganlığı ile de doğru orantılıdır.

Yumurta Rezervi Düşüklüğü Tespit Edildiğinde Ne Yapılmalı?

Özellikle 35 yaş altındaki hastalarda AMH düşüklüğü erken menopoz göstergesi olabilir. Eğer hasta evliyse ve çocuk sahibi olmayı istiyorsa vakit kaybetmeden gerekli tedaviler düzenlenerek gebe kalması sağlanır. Bekâr kadınlar için ileride çocuk sahibi olabilmeleri adına oosit(yumurta) dondurma işlemi önerilir.

Yumurta Rezervi Düşük Olan Bir Kadın Hamile Kalabilir mi?

Düşük AMH seviyeleri tespit edildiğinde zamanı iyi kullanmakta fayda var. Bu rezerve sahip olan hastalarımızda elde edilen yumurta sayısı düşük olabilir ancak burada kaliteli yumurta geliştirebilmek tüp bebek süreci için daha önemlidir. Bu yöntemlerin belirlenebilmesi için hastalara özel tedavi yöntemlerinin uygulanması gerekmektedir.

Kaynak:HÜR24 Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.