,
  • BIST 8699.19
  • Altın 2917.875
  • Dolar 34.2485
  • Euro 37.3818
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 19 °C
  • Antalya 20 °C

Anız Yangınları ile Mücadelede Batman Örneği

Anız Yangınları ile Mücadelede Batman Örneği
Anız Yangıları ile Mücadele Eylem Planı Toplantısı, Batman Valisi Ekrem Canalp başkanlığında gerçekleştirildi.

Tarımsal üretimin kaynağı olan toprağın biyolojik, kimyasal ve fiziksel yapısının ve çevrenin korunarak, doğal denge içerisinde toprak verimliliğinin sürdürülebilirliği ve hasadı müteakip toprağın yapısına, çevre ve insan sağlığına zarar veren anız yangınlarının önlenmesi için gerekli tedbirleri almak amacıyla, Batman ili mülki hudutları dâhilinde; anız yangınları ile mücadelede yürütülecek çalışmalar Vali Ekrem Canalp başkanlığında Diyarbakır Bismil ve Silvan Kaymakamlarının katılımı ile yapılan “Anız yangınları ile Mücadele Eylem Planı Toplantısında” masaya yatırıldı. 
Vali Canalp'ın açılış konuşmasıyla başlayan toplantıda, Batman İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Şube Müdürü Kutbettin Tekin tarafından anız yangınları ile mücadele kapsamında yürütülen faaliyetlere ilişkin yapılan bilgilendirme sunumunun ardından, alınacak önlemler ve ilimiz ile Bismil ve Silvan ilçelerinin ilgili kurumları arasında yapılacak iş birliği faaliyetleri görüşüldü. 
 Vali Canalp konuşmasında; Batman'da toplum sağlığını doğrudan etkileyen hava kalitesinin artırılması için Batman Valiliği öncülüğünde yoğun tarımsal faaliyetin yürütüldüğü komşu ilçeler Bismil ve Silvan Kaymakamlıkları ile anız yangınları ile etkin bir çalışma yürüttüklerini belirterek, Batman Valiliği öncülüğünde, kamu kurum ve kuruluşları, ziraat odası ve çiftçilerimizin iş birliğiyle halk sağlığını olumsuz yönde tehdit eden anız yangınlarının önlenmesine yönelik etkin mücadelenin sonuç vermeye başladığını ifade etti. 
Mücadele kapsamında; Toprağın yapısına, çevre ve insan sağlığına zarar veren anız yangınlarının önlenmesi için gerekli tedbirleri almak amacıyla,  her yıl yayınlanan “Anız Yangınlarının Önlenmesi ve Denetim Hizmetleri ile Biçerdöver Kontrol ve Denetim Hizmetleri Valilik Genel Emri” ile Batman İli Mülki Hudutları dâhilinde; anız yakılmasının önlenmesi konusunda yetki ve sorumluluklar belirlenerek kontrol ve denetim hizmetlerinin yürütülmesi ve uygulanacak idari yaptırımlar karar bağlanarak etkin bir şekilde uygulanmakta olduğu belirtildi.
Anız yangınları ile mücadele kapsamında ilimizde yürütülene çalışmalar;
Anız Toplamaya Dekar Başına 70 TL 

Vali Canalp'ın talimatları ile gerek Batman ve gerekse komşu ilçeler Bismil ve Silvan Kaymakamları iş birliği ile alınan önlemler ve bitki artıklarının değerlendirilmesine yönelik alternatif çözümler geliştirilmesi sonucu Anız Toplama ve Balyalama firmalarının Batman’a gelmesi sağlanmış ve Anız Toplama ve Balyalama firmaları tarafından dekar alanda çiftçilere 70 TL ücret ödemesi yapılmıştır. İlimizde toplanan anız saplarını firmalar, Mardin’in Derik İlçesinde bulunan Mardin-Derik Biyokütle Enerjisi Santralinde elektrik enerjisine dönüştürülerek konutların elektrik ihtiyacı karşılanmaktadır. 
Çiftçilerden Anız Yakılmaması Konusunda Taahhütname Alınmaktadır
Batman Valiliği koordinasyonunda yürütülen Anız Yangınları Eylem Planı doğrultusunda, anız yangını mücadelesinde görevli kurum personellerinin olduğu ortak mesaj grubu kurulmuş, gruba Silvan ve Bismil ilçelerinde görevli personeller de eklenmiştir. İlgili kurumlar tarafından bilgilendirme çalışmaları kapsamında; raket, pankart, broşür vb. dokümanların şehrin gözde yerlerine asılması ve tüm çiftçilere dağıtılması sağlanmış, ekinler hasat edilmeden önce her ay tüm muhtar ve çiftçilere anız yakılmaması ile ilgili SMS gönderilmekte, anız toplama firmaları ile muhtarların koordinasyonu sağlanmaktadır. Ayrıca, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından ÇKS başvurusunda bulunan çiftçilerden anız yakılmaması konusunda taahhütname alınmaktadır.
Anız Yangınları ile ilgili olarak yaptırımlar,
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından tutanaklara istinaden Çevre Kanunu’nun 20. maddesinin uyarınca anız yakanlara, dekar başına en üst sınırdan 1.933,95 TL cezai işlem uygulanmakta, ayrıca Türk Ceza Kanunun 170. maddesine göre cezalandırılmaları için Cumhuriyet Savcılıklarına Valilikçe suç duyurusunda bulunulmaktadır. 2024 yılının 14 Ekim tarihine kadar 111 çiftçiye toplam 7 milyon 993 bin 106 TL para cezası kesilmiştir. 
Batman İl Tarım ve Orman Müdürlüğü her yıl ocak ayında Anız Yakanların 5 (beş) yıl Tarımsal Desteklerden Men Edilmesi ile ilgili Tahkim Komisyon Kararı almakta ve bu komisyon karalarına aykırı davrananları desteklerden men etmektedir. 
Toplantıya; Vali Canalp'ın yanısıra Vali Yardımcısı Mustafa Caner Culukar, Beşiri Kaymakamı, Sason Kaymakamı, Hasankeyf Kaymakamı, Kozluk Kaymakamı, Gercüş Kaymakamı, Diyarbakır Bismil ve Silvan Kaymakamları, İl Emniyet Müdürü, İl Jandarma Komutanı, ilgili kamu kurum yöneticileri,  ilçe jandarma komutanları, ilçe tarım müdürleri, ziraat odaları başkanları, Tema Vakfı Batman temsilci, Batman Çevre Gönülleri Derneği ile Sağlık Çevrecilik Derneği temsilcileri katıldı.

Kaynak: HÜR24 Haber
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55