Avrasya Tünelinde Tarihi Gün Yaklaşıyor!
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, 20 Aralık’taki açılışa sayılı günler kala Avrasya Tüneli şantiyesini ziyaret etti. Arslan’ı, Yapı Merkezi Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Arıoğlu ve ATAŞ CEO’su Seok Jae Seo ve ATAŞ Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Tanrıverdi karşılayarak, 7 gün 24 saat aralıksız süren çalışmalar hakkında bilgi verdi. Arıoğlu, projede görev alan tüm mühendis ve işçilerin Türkiye’ye çok değerli bir eser kazandırmak için büyük bir heyecan ve kıvançla çalıştığını söyledi.
Başlangıçta günde 14 saat açık olacak
Projeyle ilgili bilgi aldıktan sonra basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Bakan Ahmet Arslan, Avrasya Tüneli’nin şimdiye kadar yurt içinde ve dışında çok fazla ödül aldığını ancak bu ödüllerin en büyüğünün 20 Aralık’ta Avrasya Tüneli’nin halkın hizmetine açılması olduğunu vurguladı. Bakan Arslan, Avrasya Tüneli’nin 20 Aralık’taki açılış töreninden sonra nasıl çalışacağıyla ilgili şu bilgileri verdi:
“Başlangıçta Tüneli günde 14 saat çalıştıracağız. Gerekli sistem kontrollerini ve ayarlamalarını yaptıkça bu süreyi uzatacağız ve en geç 30 Ocak itibarıyla 24 saat çalışma esasına dönmüş olacağız. 21 Aralık sabahı saat 07.00 itibarıyla araç kabulüne başlamayı ve en geç 30 Ocak’a kadar her gün 07.00-21.00 saatleri arasında hizmet vermeyi amaçlıyoruz.”
“Hiçbir şekilde dolar-euro ile geçiş olmayacak”
Bakan Ahmet Arslan, Avrasya Tüneli’nin ücretiyle ilgili de açıklamalarda bulundu:
“Hiçbir projemizde insanımızdan dolar, euro toplamak gibi bir uygulamamız olmadı, olamaz da. Avrasya Tüneli’nin ücreti yılbaşı itibarıyla Türk Lirası olarak belirlenecek ve belirlenen ücret bir yıl boyunca geçerli olacak. Yılın sonunda yeniden eskale edeceğiz ve ücret belirleyeceğiz. Hiçbir şekilde dolar, euro ile geçiş söz konusu değil. Ocaktan önceki 10 günlük periyotta ne olacağını, insanımıza nasıl bir kolaylık sağlayabileceğimizi görevli şirketimizle birlikte değerlendireceğiz. 21 Aralık-31 Aralık arasında farklı bir uygulama yapıp bunu bir sosyal sorumluluk projesi olarak da düşüneceğiz. Ücretsiz yapmamayı düşünüyoruz ancak sosyal sorumluluk kapsamında fayda sağlayacak bir uygulama yapacağız.”
Bakan Arslan, kamuoyunda geniş yankı uyandıran Avrasya Tüneli’nin isim anketi hakkında da açıklamalarda bulundu. Ulaştırma Bakanlığı’nın Avrasya Tüneli’ne daha çarpıcı, daha anlamlı, daha estetik bir isim bulunabilir mi düşüncesiyle kamuoyunun, vatandaşların görüşüne başvurduğunu ancak bunun çok daha farklı bir yere geldiğini ve bu durumun da kendilerini üzdüğünü söyledi. Bakan Arslan, “Ülkemizin değerlerini ve zenginliklerini birbirleriyle yarıştırarak bir yere varamayız” diye konuştu.
İki kıta arasında otomobil yolculuğu 15 dakikaya inecek
Avrasya Tüneli, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü (AYGM) tarafından Kazlıçeşme-Göztepe hattında Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle ihale edilerek, Yapı Merkezi ve SK E&C ortaklığı tarafından inşa edildi. Toplam 14,6 kilometrelik üç ana bölümden oluşan projenin en önemli aşamasını 3,4 kilometre uzunluğundaki Boğaz Geçişi oluşturuyor. Ayrıca Asya ve Avrupa yakalarındaki tünel yaklaşım yollarında düzenlemeler yapıldı. Mevcut 6 şeritlik yollar 8 şeride çıkarılırken, U-dönüşü, kavşak ve yaya hemzemin geçitleri gibi iyileştirmeler gerçekleştirildi. Avrasya Tüneli ile trafiğin çok yoğun olduğu Kazlıçeşme-Göztepe hattında yolculuk süresi 100 dakikadan 15 dakikaya kadar inecek.
Açılış 20 Aralık’ta
Türkiye Cumhuriyeti’nin en önemli yatırımlarından biri olarak, ulaşımda çığır açacak Avrasya Tüneli’nin açılışı 20 Aralık 2016’da halkın katılımında görkemli bir tören ile yapılacak. Törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ile birlikte çok sayıda yerli ve yabancı davetli katılacak.
Kaynak:Hür24 Haber
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.