Avrupa Parlamentosu plastik ürün kullanımını yasaklıyor
Avrupa Parlamentosu, plastik çatal bıçak takımı, pamuklu çubuklar, pipetler ve plastik karıştırıcıların kullanımını yasaklayan ve 2021'de yürürlüğe girmesi beklenen yeni bir yasaya imza attı.
Avrupa Parlamentosu'ndaki oylamada 560 milletvekilinin evet oyuna karşın 35'i hayır ve 28 çekimser oy kullanıldı.
Avrupa'da kullanımı 2021 ile itibariyle yasaklanması öngörülen ürünler arasında; tek kullanımlık plastik çatal bıçak takımı (çatal, bıçak, kaşık ve yemek çubukları), tek kullanımlık plastik tabaklar, plastik pipetler, plastik pamuklu çubuklar, plastik balon çubukları, okso-parçalanabilir plastikler, yiyecek kapları ve genleşmiş polistiren bardaklar (plastik bardaklar) gibi ürünler yer aldı.
Yeni yasaya göre, AB üye devletler için 2029 yılına kadar yüzde 90 plastik şişe toplama hedefine ulaşması zorunlu kılındı. 2025 yılına kadar plastik ürünlerinden en az yüzde 25 geri dönüştürme hedefi belirleyen AP, bu hedefi 2030'da yüzde 30 olarak belirledi.
"Çevreyi Kirletici" vergisi daha da fazlalaşacak
Yasa ayrıca çevreyi kirletici ürünler üreticilerine, özellikle sigara izmariti üreticilerine de ciddi sorumluluklar getirerek bu ürünlerden "çevreyi kirletici" adı altında alınan verginin daha da fazlalaştırılmasını öngörüyor. Uygulama balık ağ üreticilerine de ciddi sorumluluk getirerek, denizde kaybolan ağ arama masraflarına ortak yapmaktadır.
Plastik filtreli sigaraların sokağa atılmasının çevreye verdiği zarardan dolayı yasak olması gerektiğini vurgulan yasada; plastik kaplar, ıslak mendil ve hijyenik ped gibi diğer ürünler için de yasağın zorunlu olması gerektiğini tavsiye ediyor.
Yasanın çıkmasında öncülük eden AP milletvekili Frederik Ries, yasayla beraber 2030'da kadar Avrupa'da çevresel zarar maliyetinin 22 milyar avro düşeceğini belirtti.
Plastikler denizde ciddi tehdit oluşturuyor
Avrupa Komisyonuna göre, denizlerdeki kirlilik oranlarının yüzde 80'ini plastik maddeler oluşturuyorken, bu yasa içerisinde belirtilmiş çevreyi kirletici ürünler ise denizdeki kirliliğin yüzde 70'ini oluşturmaktadır.
Komisyon ayrıca doğada çok geç yok olmalarıyla bilinen plastik ürünlerin, denizlerde, okyanuslarda ve sahillerde birikinti halinde ciddi tehdit oluşturmaya başladığını, deniz canlılarına ciddi zararlar verdiğin belirterek bu besin zincirinde yer alan insana da zarar verdiğini vurguladı. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.