Avrupa ülkeleri, Suriyelilere yönelik sığınma sürecini durdurdu
Hollanda Sığınma ve Göç Bakanı Marjolein Faber, Suriyelilerden gelen sığınma başvurularına ilişkin kararları altı ay dondurduklarını bildirdi.
Faber, Esad rejiminin devrilmesinden sonra Suriye'deki durumu çevreleyen belirsizliğin sığınma başvurularını doğru bir şekilde değerlendirmeyi zorlaştırdığını açıkladı.
Belçika'da Mülteciler ve Vatansız Kişiler Komiserliği Ofisi, Suriyeli vatandaşlardan gelen sığınma başvurularının işlenmesini geçici olarak askıya aldı. Planlanmış kişisel görüşmeler iptal edilecek ve başvuruların devam eden incelemeleri askıya alındı. Ofise göre, bu askıya alma, başvuranların Suriye'ye geri dönmeleri durumunda karşılaşacakları risklerin daha kesin bir şekilde değerlendirilmesine olanak sağlamayı amaçlıyor.
Avusturya Başbakanı Karl Nehammer, Pazartesi günü ülkenin İçişleri Bakanlığı'na devam eden tüm Suriyeli sığınma başvurularını durdurması ve daha önce verilen sığınma davalarını incelemesi talimatını verdi. Avusturyalı yayıncı ORF'ye göre, Avusturya'daki Suriyeliler için aile birleştirmeleri de askıya alındı. İçişleri Bakanı Gerhard Karner, Suriyeliler için bir geri gönderme ve sınır dışı etme programı hazırlama planlarını duyurdu.
Çekya İçişleri Bakanı Vit Rakusan, Çek Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, ülkedeki gelişen durum nedeniyle Suriyelilerden gelen sığınma başvurularının pazar gününden itibaren işleme alınmadığını söyledi.
Rakusan, "Bu, ülkedeki durumda önemli değişikliklerin olduğu durumlarda sıklıkla başvurulan bir prosedürdür" dedi.
Malta da Suriyeli vatandaşların hem yeni hem de mevcut sığınma başvurularının incelenmesini ve işlenmesini durdururken, Fransa ve Yunanistan gibi ülkelerin de benzer önlemleri değerlendirdiği bildiriliyor.
Fransa Mültecileri ve Vatansız Kişileri Koruma Ofisi (Ofpra) Pazartesi günü Suriye'deki gelişmeleri yakından izlediğini söyledi. Ofpra, "Bir sığınmacının menşe ülkesindeki durumun değişmesi durumunda, belirli koşullara bağlı olarak Suriye uyrukluların sığınma başvurularına ilişkin kararların geçici olarak askıya alınması söz konusu olabilir" dedi.
2023 yılında Suriye uyruklu kişiler tarafından Ofpra'ya 4 bin 465 sığınma başvurusu yapılırken, 2024 yılında bugüne kadar yaklaşık 2 bin 500 başvuru daha yapıldı.
Yunanistan'da Göç ve İltica Bakanlığı'ndaki kaynaklar, Suriye uyrukluların iltica başvurularına ilişkin kararların geçici olarak askıya alınmasının beklendiğini açıkladı. Yaklaşık 9 bin 500 başvurucunun etkilenmesi muhtemel olan kararın bu hafta sonuna doğru kesinleşmesi bekleniyor.
Avrupa Birliği Sığınma Ajansı'nın (EUAA) son raporuna göre, 27 AB üye ülkesindeki sığınma makamları, Norveç ve İsviçre ile birlikte, Eylül 2024'te 84 bin sığınma başvurusu aldı ve bunların 14 bin Suriyeliler tarafından yapıldı.
Kaynak:İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.