Avrupa'da Aşırı Sağ ve İslamofiobi neden artıyor?

Avrupa'da Aşırı Sağ ve İslamofiobi neden artıyor?
IRCICA ve Yıldız Teknik Üniversitesi, ‘Avrupa'da İslamofobi: Geçmiş ve Günümüz’ konulu bir Uluslararası Akademik Sempozyum düzenliyor.

Avrupa’da aşırı sağ eğilimlerin ve İslamofobi’nin zirve yaptığı bir dönemde 10 ülkeden 18 akademisyen dünyada İslam karşıtlığına dikkat çekmek ve Müslümanlara karşı giderek artan düşmanca söylemler konusunda farkındalık oluşturmak için uluslararası bir sempozyumda bir araya geliyor. 13-14 Ocak 2017 tarihlerinde Yıldız Teknik Üniversitesi Beşiktaş Yıldız kampüsünde gerçekleşecek olan sempozyumu İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) ve Yıldız Teknik Üniversitesi Balkan ve Karadeniz Araştırmaları Merkezi (BALKAR) düzenliyor.

Avrupa’da İslam düşmanlığının kökenleri yeni değil, çok eskilere dayanıyor. Kitlesel iletişim araçları ile sistematik olarak İslamofobi propagandası ise 16. yüzyılın başlarında Almanya’da başladı. Günümüzde terör örgütü DEAŞ ve mülteci krizi ile Avrupa’da İslamofobi zirveye çıktı. Dünyada artan Müslüman sayısıyla İslamafobi’deki artış devam ediyor.

 

Batılı ülkelerin İslam’ı terör ile özdeşleştirmesi konuya farklı bir perspektifle bakmayı ve yeni stratejiler üretmeyi gerektiriyor. Avrupa’da İslam düşmanlığının temellerini anlamak için İslami İşbirliği Teşkilatı’nın kültür kuruluşu İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) ve Yıldız Teknik Üniversitesi Balkan ve Karadeniz Araştırmaları Merkezi (BALKAR) ortaklaşa uluslararası sempozyum düzenliyor.

 

Sempozyum 13-14 Ocak’ta Yıldız Teknik Üniversitesi’nde

 

‘Avrupa'da İslamofobi: Geçmiş ve Günümüz" konulu uluslararası sempozyum, 13-14 Ocak 2017 tarihinde Yıldız Teknik Üniversitesi Yıldız Kampüsü Oditoryum Salonunda gerçekleşecek. İki gün sürecek sempozyumun açılış konuşmalarını 13 Ocak Cuma IRCICA Genel Direktörü Doç. Dr. Halit Eren ve Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bahri Şahin yapacaklar. Genel katılıma açık olan sempozyumda, son dönemde Avrupa’da artan İslam karşıtı söylemler, aşırı sağ politikalar, göçmen karşıtlığı ve Avrupa halklarının İslam düşmanlığı ele alınacak.

 

Terör örgütleri kendilerini neden “İslamcı” olarak tanımlıyor?

 

Sempozyum ile ilgili bilgi veren IRCICA Genel Direktörü Doç. Dr. Halit Eren “Avrupa'da İslamofobinin uzun bir geleneği ve tarihi var. Avrupa ülkelerinin birçoğu, tarihsel rollerini "antemurale christianitatis" (Hristiyanlığın Hamisi) olarak Türk (yani İslami) tehdidi karşısında tanımlıyordu. Avrupa'da Müslümanların varlığı, Avrupa'yı İslami bir meslek tehdidi altına sokan Müslüman karşıtı örgütlerin ve partilerin kurulmasını tetikledi. Sonunda Ortadoğu'da siyasi istikrarsızlık ve Batılı güçlerin bölgede müdahalesi, kendilerini "İslamcı" olarak tanımlayan terör örgütlerinin kurulmasını sağladı. Ortadoğu'daki çatışma bölgelerinden Avrupa'ya milyonlarca Müslüman'ın sığınması ve mülteci krizi İslam tartışmalarının canlanmasına neden oldu ve İslamofobi Avrupa'da doruğa ulaştı. Bizler de IRCICA ve BALKAR olarak konuyu uluslararası bir perspektife taşıma adına 2 gün sürecek sempozyumda masaya yatıracağız.” dedi.

 

Avrupa'daki İslamofobinin kökeni nereye dayanıyor?

 

Sempozyumun ilk gün oturumları Cuma günü 10.00-17.00 saatleri arasında iki başlık altında gerçekleşecek. IRCICA Genel Direktörü Doç. Dr. Halit Eren başkanlığındaki oturumda “Batının Korku Tüccarlığı Olarak İslamofobi, İslamofobinin Modern Gerekçesi Olarak Vatanseverlik, Çağdaş Resimde Yeni Oryantalizm, Bilinçaltı Önyargılar: Avrupa'daki İslamofobinin Kökeni ve Gelişimi” konuları ele alınacak.

 

Geçmişten günümüze Avrupa'da gelişen İslamofobi tüm yönleriyle sempozyumda konuşulacak

 

Cuma günü öğleden sonra saat 13.00-17.00 arasındaki oturumda ise “Yeni Bir Şey Yok: Türk ve Balkan Müslümanlarından Almanya'ya Savaş Sonrası Göçte Varsayılan İslamofobi, İslamofobinin Hollanda'daki Müslümanlar üzerindeki sosyal etkisi, Yabancıyla nasıl başa çıkıyorsunuz? Almanya'da “Leitkultur” ve Çokkültürlülük Arasında İslam, Finlandiya'daki İslamofobik söylem: Cami tartışmalarından Ramazan festivallerine” konulu tebliğler sunulacak.

 

Cumartesi günü yapılacak akademik sunumlar ise saat 10.00’da başlayacak ve 3 oturum halinde gerçekleşecek. Cumartesi oturumlarında “Mülteciler ve İslamofobi” başlığı altında “Arap Medyasında Mülteci ve İslamofobi: Almanya ve Doğu Avrupa'ya Bir Bakış, Avrupa'daki İslamofobi ve Doğu'daki Yankıları, Avrupa Müslümanların Göç Yasağı Hakkında Tutumları, Balkanlar'da Tarih Eğitimi ve İslamofobi, Yunanistan'da İslam ve İslamofobinin İncelenmesi, Yunan İmgeleminde İslamofobi ve Osmanlı Geçmişi, Bosna Hersek İslam Cemaati ve İslamofobi, Kosova’da Savaş Sonrası Kurumsal Düzenlemelerin Meydan Okumaları” konulu sunumlar paylaşılacak.

Kaynak:HÜR24 Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.