Avukat Kiraz: Bıçak parası yasal olan bir hak değildir
Sağlık hakkının bireyler tarafından kullanılmasına engel teşkil eden ve sağlık personelinin hasta veya hasta yakınından menfaat temin etmesi olarak bilinen bıçak parasının, Türk Ceza Kanunu açısından yaptırım uygulanması gereken bir eylem olduğunu belirten hukukçular, vatandaşın mağdur olmaması için denetleme mekanizmasının geliştirilmesi gerektiğini dile getiriyor.
Avukat Enes Kiraz konuyla ilgili İLKHA muhabirine konuştu.
"Ameliyat için ek ücret talep edilmesi kesinlikle yasal değildir"
Halk arasında bıçak parası olarak bilinen uygulamanın devlet hastanesindeki hekimlerin ameliyat yaparken ek ücret talep etmesi durumu olduğunu belirten Kiraz, "Bıçak parası yasal olan bir hak değildir. Bıçak parası birçok mevzuatta da yasaklanmıştır. Örneğin; Tıbbi Deontoloji Nizamnamesi ve diğer sağlık hukuku, tıp hukukuyla ilgili mevzuatlarda bu hususta özellikle hekimlerin normalde insanların sağlık hakkı kapsamında yararlanması gereken bir tıbbi müdahale karşısında ek ücret ödememesi için sağlık hakkı kapsamında değerlendirilmesi sebebiyle ek ücret talep edilemeyeceği düzenlenmiştir. Ameliyat için ek ücret talep edilmesi kesinlikle yasal değildir. Hem eski ceza kanunumuza göre hemde günümüzdeki ceza kanununa göre bu suç teşkil eden bir eylemdir. Bu suçu teşkil eden eylem eski ceza kanununa göre rüşvet suçu kapsamında değerlendirilmekteyken yeni ceza kanunuyla beraber duruma göre irtikap ve görevi kötüye kullanma suçu kapsamında değerlendirilmektedir." dedi.
Bıçak parası talep edildiğinde ne yapılması gerekiyor?
Bıçak parasının kesinlikle yasal bir eylem olmadığına dikkat çeken Avukat Kiraz, "Bıçak parasını alan kamu hastanesinde çalışan hekimlerin hem bıçak parası istemesi veya ödenmesi durumunda kesinlikle şikayet edilmesi gerekmektedir. Ücret ödenmişse mağdur hasta normalde yaşadığı mağduriyetin dışında birde karşılığında ücret ödemek durumunda kaldığı durumunda da zarara uğradığı zaman ödediği para yasal bir para olmadığı için tazminini de hekimden isteyebilecektir." şeklinde konuştu.
"Her yasal güvence gibi bu durumda da denetlenme mekanizmasının geliştirilmesi gerekiyor"
Hastanın ameliyata muhtaç olması nedeniyle bıçak parası ödemeye mecbur kaldığını vurgulayan Kiraz, "Hasta o ameliyatı olmak zorunda ve hekimde hele ki iyi bir hekim ise hasta parayı ödemek zorunda hissediyor. Böyle bir zorunluluğu olmasa dahi bu durum dolaylı olarak hastayı mecbur bırakıyor ve bu sebeple ücreti ödemek durumunda kalıyor. Bu tür durumlarda da sağlık hakkı kapsamında devlet yasal güvence sağlamış durumda ancak her yasal güvence gibi bu durumunda denetlenme mekanizmasının geliştirilmesi gerekiyor. Zira çok fazla bıçak parası alınıyor ve bıçak parası alınırken devletin denetleme mekanizması yeterli olmadığı için tespit edilmesi bir o kadar zorlaşıyor." ifadelerini kullandı. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.