Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nde bayram namazını kılanlar duygularını paylaştı
Geçtiğimiz hafta cuma namazıyla birlikte yeniden ibadete açılan Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nde, ilk bayram namazı coşkusu yaşandı.
Kurban Bayramı namazını Ayasofya'da kılmak isteyen, İstanbul'un yanı sıra başka kentlerden ve yurt dışından gelen vatandaşlar, Ayasofya Meydanı'nı hınca hınç doldurdu. Namaz için belirlenen alanlar, bayram namazı vaktinden saatler önce doldu.
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, 86 yılın ardından sonra Ayasofya'da, ilk bayram namazını kıldırdı. Namazın ardından tekbirler getirildi. Diyanet İşleri Başkanı Erbaş daha sonra "Kurban Bayramı: Takva Yolculuğu" başlıklı hutbeyi okudu. Yoğun bir katılımın gerçekleştiği Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'ndeki bayram namazında tarihi anlar yaşandı. Sevinç gözyaşlarının aktığı bugünde vatandaşlar İLKHA'ya konuştu.
Ayasofya'nın açılmasının Kudüs'ün alınmasının habercisi olması temennisinde bulunan Ömer Faruk Gökçe, "İnşallah Kudüs'ün de özgürlüğüne kavuşacağı günleri görür, orada da namazımızı kılarız." ifadelerini kullandı.
"İnşallah Kudüs'ün de özgürlüğüne kavuştuğunu görürüz"
Ayasofya'nın açılmasını değerlendiren Ömer Faruk Gökçe, "Bu mübarek günde namazımızı Ayasofya'da kıldık. Çok güzel bir duygu. 86 yıldır kapalı olan bir camide namazımızı kıldık elhamdülillah. İnşallah Kudüs'ün de özgürlüğüne kavuştuğunu da görür orada da namazımızı kılarız. Buna vesile olan her kimse Allah onlardan razı olsun. İnşallah Ayasofya'nın açılması Kudüs'ün de habercisidir." ifadelerini kullandı.
"Rabbime sonsuz şükürler olsun ki bugünleri bizlere yaşattı"
Ayasofya'da bayram namazı kılmanın tarif edilemeyecek kadar güzel bir duygu olduğunu belirten Muhlis Temizoğlu, "Yaşayan ancak bilir. Bu bir fetihtir. Bu ölçüsüz bir güzelliktir, aşktır. Bugün bu Ayasofya'nın açılmasıyla birlikte Cuma namazının idraki, güzelliği bütün Müslümanlarda büyük bir sevince ve teveccühe sebep olmuştur. İlk bayram namazının huzur içerisinde bu güzel mekânda kılınması ve burada bulunmanın sevincinin ölçüsü yoktur. Rabbime sonsuz şükürler olsun ki bugünleri bizlere yaşattı. Bu vesileyle bütün Müslümanların da bayramları mübarek olsun. Huzur içinde kardeşlik içinde bir bayram olmasını temenni ediyorum." şeklinde konuştu.
"Heyecandan söyleyecek bir şey bulamıyorum"
Mescid-i Aksa'nın açılacağı günleri de hasretle beklediğini ifade eden Hasan Bakişi de "Burada olmak müthiş bir duygu. Bundan daha iyi, daha güzel, daha hoş, daha mutlu edici hepimizin sahiplenip kucaklayacağı başka bir şey olamaz diye düşünüyorum. İnşallah Mescid-i Aksa'nın açılacağı günleri de görürüz. Heyecandan söyleyecek bir şey bulamıyorum. Çok heyecanlıyım." dedi.
"Açılması bugünlere kısmetmiş"
Oğluyla birlikte Ayasofya'ya bayram namazına gelen Kemal isimli vatandaş da "Oğlumla birlikte bayram namazına Pendik'ten geldik. Gayet güzeldi. Çok güzel bir atmosfer. Açılıştaki Cuma namazına yetişememiştik. Çok mutluyuz. Açılması bugünlere kısmetmiş. Gönül ister ki Mescid-i Aksa'da da namaz kılalım." ifadelerini kullandı. Babasıyla Ayasofya'ya gelen Halil İbrahim de "Buraya bayram namazını kılmak için geldik, çok güzeldi. Buraya ikinci defa gelişim. Birincisinde okulla geziye gelmiştim. Şimdi de camiye çevirilince bayram namazına gelelim dedik. Ve geldik, kıldık, heyecanlıyım." şeklinde konuştu.
"Böyle bir bayramı ilk defa görüyorum"
4 yıldır Türkiye'de yaşayan Bangladeşli Abdullah Mahmud Caber de şunları kaydetti:
"Ben Bangladeşliyim. Türkiye'ye geleli 4 yıl oldu. Ama böyle bir bayramı ilk defa görüyorum. Bu sevinç inşallah Müslümanların birlik olmalarını sağlayacak. Fatih Sultan Mehmet burayı Müslümanlara ibadete açmıştı ama ne yazık ki sonradan müzeye dönüştürüldü. 86 yıl aradan sonra burası tekrar camiye çevrildi. İnşallah buranın açılması Müslümanların şuurlanmasına, canlanmasına vesile olacak."
"Bir sonraki bayramda da Ayasofya'ya gelmeyi düşünüyoruz"
Ayasofya'nın camiye çevrilmesinin kendisini çok mutlu ettiğini vurgulayan Emirhan Bıçakçıoğlu, "Burada olduğumdan dolayı çok güzel hissediyorum. 86 yıllık bir hasretten sonra Ayasofya'nın müzeden camiye çevrilmesi gerçekten bütün Türkiye'yi ve en çok da beni çok mutlu etti. Allah Cumhurbaşkanımızdan razı olsun. Yaşıtlarıma sesleniyorum; kesinlikle buraya gelmeliler. Bize nasip olmadı Ayasofya camisinin içerisine giremedik, yer kalmamıştı. Ama eğer buraya gelirlerse kesinlikle burayı gezmelerini ve görmelerini istiyorum. Bir sonraki bayramda da yine nasip olursa buraya gelmeyi düşünüyoruz." ifadelerini kullandı. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.