Az su İçmek Kış Depresyonunu Tetikliyor

Az su İçmek Kış Depresyonunu Tetikliyor
Diyetisyen Canan Aksoy, havaların soğuması ve ofislerde geçirilen uzun saatler su tüketimini azalttığını ve bu durumunda konsantrasyon bozukluğu, migren ve depresyon gibi sonuçlara yol açtığını söyledi.

Su tüketimi sadece bedenimizi değil, ruhumuzu da etkiliyor. Yeteri kadar su içmemenin yaşam kalitesini düşürdüğünü söyleyen Waternet Sağlıklı Yaşam Uzmanı Diyetisyen Canan Aksoy, “Havaların soğuması ve ofislerde geçirilen uzun saatler su tüketimini azaltıyor. Bu durum da, konsantrasyon bozukluğu, migren ve depresyon gibi sonuçlara yol açıyor” diye konuştu.

 

Yataktan çıkmak istemiyor, gün içinde kolunuzu kıpırdatacak kadar enerjiniz olmadığını mı düşünüyorsunuz? Kesinlikle yalnız değilsiniz! Havaların soğuması, işe / okula gitmek için karanlıkta evden çıkmak, gün ışığından yeterince yararlanamamak birçok kişiyi mutsuz ediyor. Ancak kış depresyonu yaşamanızın sebebi, yeteri kadar su içmemeniz de olabilir. Waternet Sağlıklı Yaşam Uzmanı Diyetisyen Canan Aksoy, kadınların ortalama iki, erkeklerin ise iki buçuk litre su içerek, kış aylarını hem fiziksel hem de ruhsal olarak daha sağlıklı geçirebileceklerini belirtiyor.

 

Kadınlarda iki, erkeklerde iki buçuk litre

Vücudumuzun her zaman suya ihtiyacı olsa da, havaların soğuması su tüketimini azaltabiliyor. Bu mevsimde giydiğimiz kalın giysiler de su kaybının artmasına yol açıyor. Su içmek için susuzluk hissinin beklenmemesi gerektiğinin altını çizen Diyetisyen Canan Aksoy, vücudun gece boyunca susuz kalmaması için özellikle yatmadan önce büyük bir bardak su içilmesini öneriyor. Depresyonu önlemenin bir yolunun da, mutluluk hormonu serotonin salgılanmasını artıran egzersizden geçtiğini belirten Aksoy, egzersiz başlangıcında ve sonrasında 15-20 dakika aralıklarla, 1-2 bardak su tüketilmesi gerektiğini söylüyor.

 

Bitki çayları ve antioksidanlardan yararlanın

Kış aylarında birçok kişi su yerine sıcak içeceklere yönelerek çay ve kahve tüketimine ağırlık veriyor. Bu içecekler suyun yerini tutmadığı gibi, içerdikleri tein ve kafein nedeniyle vücuttaki suyun atılmasına da sebep oluyor. Çay ve kahve tüketildiği zaman mutlaka su da içilmesi gerektiğini ifade eden Canan Aksoy, bitki çaylarını tavsiye ediyor, “Kafein ve tein içermeyen ve birçok faydası olan bitki çayları kış döneminde yardımcınız olabilir. Bağışıklık sisteminin güçlenmesi için adaçayı, ıhlamur, kuşburnu, yeşil çay ekinezya ve böğürtlen gibi çayları tüketebilirsiniz. Ayrıca yatıştırıcı etkilerinden dolayı rezene, papatya, sarı kantaron çayları kışın tercih edilebilir. Regl öncesi gerilimi azaltan adaçayı, bu dönemlerde hayatı daha rahat karşılamamıza yardımcı olacaktır.”

 

Hareketin azaldığı ve hastalıklara yakalanma riskinin arttığı kış döneminde sağlıklı kalmanın yolu, yeterli sıvı tüketimi, fiziksel aktivite ve dengeli beslenmeden geçiyor. Beslenme programına A,C, E vitaminleri ve selenyum içeren besinler eklemenin önemine değinen Diyetisyen Canan Aksoy, karalahana, brokoli, pancar, kırmızı biber, soğan, portakal, kiraz, çilek, ahududu, kuru erik gibi besinlere sofralarda daha çok yer açılması gerektiğini belirtiyor.

 

Yetersiz su tüketiminin olumsuz etkileri

- Ciltte kuruluk ve kepeklenme

- Kabızlık

- Halsizlik

- Baş ağrısı

- Konsantrasyon bozukluğu

- Migren

- Depresyon

- Yaşam kalitesinin düşmesi

Kaynak:HÜR24 Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.