Bakan Akar, Hırvat mevkidaşıyla bir araya geldi
Hırvatistan Savunma Bakanı Mario Banozic ile Hırvatistan Genelkurmay Başkanı Oramiral Robert Hranj, resmi davetli olarak Türkiye'ye geldi.
Banozic ile Hranj, Millî Savunma Bakanlığında Bakan Akar ve beraberinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler tarafından askerî törenle karşılandı.
Akar ile Banozic, baş başa görüşmelerin ardından heyetler arası görüşmelere başkanlık ettiler.
Görüşmenin ardından Bakan Akar ve Bakan Banozic basın açıklaması yaptı.
Banozic ile Türkiye ve Hırvatistan arasındaki savunma, güvenlik konularına ilişkin bilgi alışverişinde bulunduklarını ifade eden Bakan Akar, görüşmelerin son derece verimli ve yapıcı olduğunu söyledi.
Birçok konuda mutabık olduklarını memnuniyetle müşahede ettiklerini söyleyen Akar, Bakan Banozic'in 9 yılın ardından Hırvatistan'dan Türkiye'ye gelen ilk Savunma Bakanı olduğunu hatırlattı.
Depremin ardından, Türkiye'ye yardım eden 91 ülkeden birinin de Hırvatistan olduğunu ifade eden Bakan Akar, teşekkürlerini iletti.
Türkiye ve Hırvatistan arasındaki uzun, tarihî geçmişe dikkati çeken Bakan Akar, "Sayın Cumhurbaşkanımızın geçen sene Hırvatistan'a yaptığı ziyaret sırasındaki görüşmelerde siyasi çerçeve çizilmişti. Bu çizilen çerçeve kapsamında iki ülke arasında güvene dayalı ilişkiler devam etmekte ve gelişmekte. Belirlenen bu esaslar ve ilkeler dâhilinde biz de Sayın Savunma Bakanı ile askerî eğitim iş birliği ve savunma sanayi konularında yapılabilecekleri ayrıntılı şekilde karşılıklı görüşme fırsatı bulduk. Avrupa Atlantik güvenliği konusunda, NATO çerçevesinde Türkiye-Hırvatistan arasındaki iş birliğinin hem NATO'ya hem de bölgeye önemli katkılar sağlayacağı konusunda mutabık kaldık. Bu konuda ikili ve bölgesel iş birliğimizin önemi üzerinde de durduk." diye konuştu.
Görüşmede Türkiye ve Hırvatistan arasındaki savunma sanayi iş birliğinin önemini vurguladıklarını ayrıca yapılabilecekleri değerlendirdiklerini belirten Akar, savunma ve güvenlik alanlarındaki iş birliğinin sadece Türkiye ve Hırvatistan için değil Balkanlar, bölge ve bölgedeki barış ve istikrar için de önemli olduğunu kaydetti.
Akar, "Somut adımların atılabilmesi bakımından da askerî diyalog toplantılarının çok önemli olduğunun bir kez daha altını çizdik. İlk fırsatta karşılıklı olarak askerî heyetlerin toplantısı konusunda mutabık kaldık." dedi. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.