,
  • BIST 9608.06
  • Altın 2823.722
  • Dolar 33.9719
  • Euro 37.8606
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 25 °C
  • İzmir 27 °C
  • Antalya 30 °C

Bakan Bolat'tan OVP değerlendirmesi

Bakan Bolat'tan OVP değerlendirmesi
Ticaret Bakanı Bolat, 2025-2027 dönemini kapsayan Orta Vadeli Programının (OVP) makroekonomik ve finansal istikrarı sağlamada ve ekonomik dönüşümü gerçekleştirmede bir yol haritası olacağını söyledi.

Bakan Bolat, sosyal medya hesabından, kamuoyuna bugün açıklanan 2025-2027 dönemi OVP'sine ilişkin yaptığı değerlendirmede programın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji ve Bütçe Başkanlığı koordinasyonunda katılımcı bir anlayışla hazırlandığını ifade etti.

Bolat, "2025-2027 dönemini kapsayan Orta Vadeli Programımız makroekonomik ve finansal istikrarımızı sağlamada ve ekonomik dönüşümümüzü gerçekleştirmede bir yol haritası olacaktır." dedi.

Küresel ekonomik dengelerin yeniden şekillenmekte olduğunu, küresel düzeydeki gerilimlerin arttığı, dijitalleşme, yeşil dönüşüm gibi önemli dönüşümlerin yaşandığı bir dönemde, OVP'nin yönlerini belirlemede kendilerine ışık tutacağını ifade eden Bolat, şunları kaydetti:

"2025-2027 dönemini kapsayacak şekilde 3 yıllık hazırlanan OVP kapsamında temel makroekonomik hedeflerimizi ve ekonomik dönüşümümüzü sağlamak üzere yapısal politikalarımızı belirledik.

Önümüzdeki dönemde yatırım, üretim, ihracat ve istihdam eksenindeki politikalarla refah artışını sağlayan ve bu refahın adil bölüşümünü amaçlayan bir politika çerçevesi öngörüyoruz.

Cari işlemler açığımızın sürdürülebilir düzeylere düşürülebilmesi için ürün ve pazar çeşitlendirmesi, ticaret diplomasinin etkin bir şekilde kullanılması, ticaretin kolaylaştırılması, ihracatın finansman imkanlarının güçlendirilmesi, ithalat bağımlılığımızın başta stratejik sektörler olmak üzere azaltılması, hizmetler ihracatının geliştirilmesi ve sürdürülebilir ihracat stratejilerinin uygulanması temel politikalarımızı oluşturmaktadır.

Küresel ekonomi ve ticaretteki zayıf görünüme rağmen, ihracatımızın 2025 yılında 279,6 milyar dolara çıkmasını öngörüyoruz. Program döneminin sonu olan 2027 yılında ise ihracatımızın 319,6 milyar dolara ulaşmasını hedefliyoruz.

Program döneminde 2025 yılında 28,6 milyar dolar olması beklenen cari işlemler açığının kademeli bir şekilde 2027 yılında 22,6 milyar dolar seviyelerine düşürülmesini hedefliyoruz. Böylelikle, 2025 yılında yüzde 2 seviyesinde olan cari işlemler açığının GSYH içindeki payını, 2027 yılında yüzde 1,3 seviyesine düşüreceğiz.

Ülkemizin üretim ve ihracatının teknoloji kompozisyonunu yükselterek ve ekonomimizin ithalata bağımlılığını sürdürülebilir düzeylere çekerek, cari işlemler açığı sorununu sürdürülebilirlik temelinde çözmeyi amaçlıyoruz.

Orta Vadeli Program çerçevesinde atacağımız adımlar ile 'Türkiye Yüzyılı'nın inşası amacı doğrultusunda Bakanlık olarak çalışmalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz. Bu vesileyle Orta Vadeli Planımızın tüm milletimiz, ülkemiz ve ekonomimiz için hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum." (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55