Bakan Fakıbaba: "Gıdasız bir ülke özgür olamaz"

Bakan Fakıbaba: "Gıdasız bir ülke özgür olamaz"
Şanlıurfa'da geçtiğimiz günlerde yapımı bitip, açılışı gerçekleştirilen fuar merkezinde 5'inci tarım fuarı düzenlenen törenle açıldı.

Şanlıurfa'da düzenlenen tarım fuarının açılışına katılan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Fakıbaba, gıdasız bir ülkenin özgür olamayacağını söyledi.

Kapılarını 3 gün boyunca ziyaretçilere açık tutacak olan tarım fuarında damlama sulama sistemlerinin yanı sıra, seracılık ve ilaçlama gibi alanlardaki tarım ürünleri sergilenirken, fuarın dış tarafında da tarım iş makinelerinin tanıtımı yapılıyor. 

Fuarın açılışında bir konuşma yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, çiftçinin bilgiyle, toprağınsa suyla buluşması gerektiğine dikkati çekti.

Fakıbaba, "Biz çiftçimizi bilgiyle ve toprağımızı suyla buluşturacağız. Bilgiyle buluşturacak kim? Ziraat mühendisi, veteriner hekimleri, gıda mühendisi ve su mühendisidir. Biz bakanlık olarak elimizden gelen şeyleri yapıyoruz. Bu çalışmalarımız yeterli mi? Tabi ki yeterli değildir. Burada olmazsa olmazı, çiftçinin mutlaka ve mutlaka bilgiyle buluşması gerekir ve çiftçiyi bilgiyle buluşturacak olan da sizlersiniz." dedi.

"Yerli ve sertifikalı tohuma destek veriyoruz"

Türkiye'nin tohum ithalatı 2002 yılında yüzde 17 iken 2017 yılında bunun yüzde 73'e yükseldiğini kaydeden Fakıbaba, şunları söyledi:

"Gıdasız bir ülke özgür bir ülke olamaz. Bu konuda üretimin kalitesinden verimine en büyük paya sahip olan sizlersiniz ve inşallah bunlar gerçekleşecektir. Bunların olmaması için hiçbir sebep yoktur. İki gün önce Madrid'deydim. Emin olun, bizim insanlarımız çok çalışkan ve yapamayacağı hiçbir şey yoktur. Biz şu anda belki onların bir tık altındayız ama istediğimiz an çok hızlı bir şekilde yükselebiliriz. Türkiye'de tarımın geleceğinden, gıdanın güvenirliliğinden, hayvancılıktan ve bu çiftçi kardeşlerimizin bu işe dört elle sarılmasından dolayı özellikle çok mutlu olduğumu ifade etmek istiyorum. Yerli tohuma ve sertifikalı tohuma çok fazla destek veriyoruz. Yani 2002 ve 2017 yılına baktığınız zaman normalde bizim tohum ithalatımız yüzde 17 iken şu anda yüzde 73'tür."

Daha sonra katılımcılara hitap eden Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili İsa Kızıldemir, fuarların çiftçi için vazgeçilmez olduğunu anlatarak, kentin tarım bakımından çok ileri bir seviyede olduğunu bildirdi.

"Türkiye'nin en fazla pamuğu Şanlıurfa'da üretiliyor"

Türkiye'nin en fazla pamuğunun Şanlıurfa'da üretildiğini sözlerine ekleyen Kızıldemir, "Fuarlar hem alışverişin hem iş birliği bağlantılarının temelinin atıldığı hem yerli ürünlerin tüketici ile ilk defa buluştuğu önemli etkinliklerdir. Dünyada ilk buğday hasadının yapıldığı Şanlıurfa; suyu, bereketli toprakları, tarihi ve genç nüfusu ile avantajlı özelliklere sahiptir. Türkiye'nin tahıl ambarı olarak Şanlıurfa, buğday, arpa, fıstık ve mercimek gibi ürünleri yoğun olarak yetiştiren bir ilimizdir. Son yıllarda tarıma dayalı sulama imkânlarının artmasıyla yüzde 45 civarında Türkiye'nin en fazla pamuğu Şanlıurfa'da üretiliyor." ifadelerini kullandı.

Protokol tarafından kesilen kurdelenin ardından fuarın açılışı gerçekleşti. Fakıbaba, açılıştan sonra fuardaki stantları gezmeden buradan ayrıldı. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.