Bakan Karaismailoğlu: Genç denizcilere istihdam yolları açıyoruz
Karaismailoğlu, “Projemiz kapsamında, ülke genelinde belirlenen 6 adet Mesleki ve Teknik Anadolu proje okulunda, okul-sektör iş birliğinin güzel bir örneğini başlatıyoruz. Bu okullardan yetişecek genç denizcilerimize mezun olduklarında, uluslararası denizcilik firmalarında da staj ve istihdam yolları açacağız” dedi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ve Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk “Denizcilik Eğitimi Veren Ortaöğretim Kurumlarına Yönelik İş Birliği Protokolü”nü imzaladı. Önemli açıklamalarda bulunan Bakan Karaismailoğlu, dünyanın dönüşen limancılık anlayışına uygun olarak mevcut limanların renove edildiğini ve yeni limanların inşa edildiğini vurguladı.
Limanların çok modlu taşımacılık sistemine entegre edilerek demiryolları ve karayolları ile bağlandığını aktaran Bakan Karaismailoğlu, “Attığımız hedef odaklı adımlarla, Mavi Vatanımız denizlerimizde hakimiyetimizi giderek artırırken, siyasi, ekonomik ve ticari olarak faaliyetlerimizi etkin ve verimli hale getiriyoruz” dedi.
“Okul-Sektör iş birliğinin güzel bir örneğini başlatıyoruz”
İmzalanan protokolün Türkiye’nin gelecek tasarımı konusundaki atılımları ve stratejik adımları içinde çok önemli ve anlamlı bir yer tuttuğuna dikkat çeken Bakan Karaismailoğlu, Denizcilik sektörünün ihtiyacı olan eğitimli insan kaynağı yetiştirilmesi için bu iş birliğinin önemine vurgu yaptı. Karaismailoğlu, “Projemiz kapsamında, ülke genelinde belirlenen 6 adet Mesleki ve Teknik Anadolu proje okulunda, okul-sektör iş birliğinin güzel bir örneğini başlatıyoruz. Bu liselerimizde güncel mesleki bilgi ile donatılmış, yabancı dil bilen, özgüveni yüksek, kritik kararlar alabilen, mesleğin gerektirdiği psikolojik duyarlılık ve dayanıklılığa sahip gemi insanları yetiştireceğiz. Öyle ki, onlar sayesinde denizcilik sektörümüzün geleceğine güvenle bakacağız” ifadelerini kullandı.
“Dış ticaret taşımaları 2020 yılında, 365,4 milyon tona yükseldi”
Türkiye’nin limancılık ve deniz ticareti alanında büyük bir iddia kazandığına da işaret eden Bakan Karaismailoğlu, sözlerine şu şekilde devam etti:
“Salgına rağmen Türk limanlarında elleçlenen dış ticarete konu olan yük miktarı, 2020 yılında, bir önceki yıla göre, yüzde 3,5 oranında arttı. Ülkemizde denizyoluyla gerçekleşen dış ticaret taşımaları, 2003’de 149 milyon ton iken, 2020 yılında, 365,4 milyon tona çıktı. Uluslararası düzenli Ro-Ro hatlarında taşınan araç sayısı, 2003’de 220 bin kadarken, 2020 yılında 504 bin 752’yi aştı. 2003 yılında Türk Sahipli Deniz Ticareti Filosu 8,9 milyon detveyt ton ile Dünya’da 17.nci sırada iken, 2020’de 29,3 milyon detveyt ile, 15.nci sıraya yükseldik.”
“Bu okullardan yetişecek gençlerin uluslararası alanda istihdam yollarını açacağız”
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte proje okullarına sürekli olarak eğitim materyali sağlayacaklarını ve atölye labaratuvarların geliştirmesi için destekler sunacaklarını belirten Bakan Karaismailoğlu, “Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımızca yeterlik belgesi için akreditasyonu yapılan denizcilik meslek liselerimizi, kalite standartları sistemi yoluyla, iki Bakanlık olarak sürekli izleyecek ve periyodik olarak değerlendireceğiz. Bu okullardan yetişecek genç denizcilerimize mezun olduklarında, uluslararası denizcilik firmalarında da staj ve istihdam yolları açacağız. Bugünden, Türk gemi insanlarını istihdam edilecekleri ülkeler arasına Danimarka ve Hong Kong’u da ekledik. Kısa zaman içinde bu ülkelerin sayılarını artıracağız” diye konuştu.
Kaynak:HÜR24 Haber
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.