Bakan Nebati: Türkiye, enerji güvenliğini sağlayabilecek kilit ülkelerden biri konumunda
Bakan Nebati, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da "İnsanlığa Yatırım: Yeni Bir Küresel Düzeni Oluşturmak” temasıyla düzenlenen 6. Gelecek Yatırım Girişimi Konferansı dolasıyla katıldığı “Avrasya Yüzyılı” panelinde konuştu.
Dünyanın içinden geçtiği çoklu sınamalarla mevcut dengelerin sarsıldığı hızlı bir değişim sürecinin yaşandığını belirten Nebati, böyle zorlu bir dönemde Avrasya ekonomilerinin rolünün önemli olacağını söyledi.
Nebati, "2050 projeksiyonlarına göre sadece Asya ekonomisinin küresel ekonominin yarısını, Avrupa'yı da dahil ettiğimizde küresel ekonominin yüzde 70’ini Avrasya ekonomilerinin oluşturması bekleniyor. Ülke olarak işte bu değişimlerin tam kalbinde konumlandık. Türkiye, Asya bölgesinde ikili ve çok taraflı birçok organizasyonun içinde yer alırken böylece ekonomik olarak varlığını güçlendiren Avrasya ülkeleriyle birlikte büyüyor. Ukrayna-Rusya savaşında Türkiye, açtığı tahıl koridoru ile küresel gıda krizine çözüm üretti, ayrıca iki ülke vatandaşlarına güvenli barınma imkanı sağlayarak insani bir krizin önüne geçti. Türkiye, diğer Avrasya ülkeleri ile birlikte Rusya ile Avrupa arasında enerji güvenliğini sağlayabilecek kilit ülkelerden biri konumunda." dedi.
Türkiye'nin, 4 saatlik uçuş mesafesiyle 1,3 milyarlık nüfusa ve 26 trilyon dolarlık bir pazara erişim imkanına sahip olduğunu söyleyen Nebati, bu stratejik konumu, geniş üretim imkanları ve modern lojistik altyapısıyla donatarak, Türkiye'nin küresel ticaret rotalarının merkezinde yer aldığını ifade etti.
Türkiye'nin 2022 yılının ilk yarısında yüzde 7,5 büyüme kaydettiğini hatırlatan Nebati, ayrıca son 20 yılda yaklaşık 250 milyar dolar yabancı yatırım çeken bir ülke konumuna geldiklerini ifade etti.
2002 yılında Türkiye'de faaliyet gösteren yabancı sermayeli şirket sayısınin 5 bin seviyesindeyken 2022 itibarıyla 78 binin üzerine çıktığı bilgisini veren Nebati, "2022 yılında Küresel İnovasyon Endeksi’nde bir önceki yıla göre 4 basamak daha yükselerek 37'nci sıraya çıktık. İstanbul, çeşitli çok uluslu şirketler için bölgesel bir merkez görevi görmektedir. Bunun yanı sıra bölgedeki en canlı start-up ekosistemine sahip ülkeyiz. Bu yılın ilk yarısında Türk oyun girişimlerine 333 milyon dolar yatırım yapıldı. Böylece oyun sektöründe Avrupa'da en çok yatırım alan ülke olarak İngiltere, Hollanda ve Almanya gibi ülkeleri geride bıraktık. Küresel ekonomik koşulların oldukça zorlu olduğu böyle bir ortamda, Hazine olarak bu yıl içinde 7,5 milyar dolarlık dış finansman sağladık. Bu ihraçlara yatırımcılardan gelen yoğun ilgi, ülkemiz ekonomisine duyulan güvenin bir göstergesi olması açısından çok önemli." diye konuştu.
Nebati, "Yerli ve yabancı yatırımcılara eşit muamele ilkesi çerçevesinde kapsamlı bir yatırım teşvik programı uyguladık. Ülkedeki yenilenebilir enerji yatırımlarını ve destekledik. Gelecek yıl elektrikli yerli otomobil markası TOGG yollarda görülecek. Yeşil finansman ekosistemini oluşturmak amacıyla gerekli mevzuat altyapısını oluşturduk. Türkiye'yi 2053 net sıfır hedefine planlı bir şekilde ulaştırmak için emin adımlarla ilerliyoruz." ifadelerini kullandı. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.