Bakan Tunç: Temel hak ve özgürlükleri öne alan bir anayasaya kavuşmamız önemli

Bakan Tunç: Temel hak ve özgürlükleri öne alan bir anayasaya kavuşmamız önemli
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, bir dizi temaslarda bulunmak üzere Şanlıurfa’ya geldi.

Bir dizi temaslarda bulunmak üzere Şanlıurfa’ya gelen Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Yeknesaklığın bozulması nedeniyle birtakım tartışmalara neden olan darbe anayasasından kurtularak yeni, demokratik, sivil, katılımcı, temel hak ve özgürlükleri öne alan, bireyin haklarını net bir şekilde ortaya koyan, devletin görevlerini net bir şekilde belirleyen, demokratik bir anayasaya kavuşmamız önemli” dedi.

İlk olarak Şanlıurfa Valiliğini ziyaret eden Bakan Tunç burada asrın felaketi 6 Şubat depremlerinden etkilenen kentte yürütülen çalışmalar ve planlamalar hakkında bilgi aldı.

Ardından Adalet Sarayı Ek Hizmet Binası temel atma törenine katıldı.

Düzenlenen temel atma töreninde konuşan Şanlıurfa Milletvekilleri, Gazze’deki adaletsizliğe dikkat çekti. Program Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak da bir konuşma yaptı.

“Yıkılan binalarda kusur nedeniyle ceza soruşturmaları ve davalar da açılmaya da devam ediyor”

Burada bir konuşma yapan Bakan Tunç ise “Depremde diğer kamu binalarında olduğu gibi adalet binalarında da hasarlar oluştu. 15 adliyemiz ağır hasar gördü, bunun 4’ü müstakil adliye ve biz bunların Malatya, Besni, şimdi Şanlıurfa olmak üzere inşaatlarına başladık. Hükümet binaları içerisinde olan adliye saraylarımızın da inşaatına İçişleri Bakanlığı ile birlikte yürüttüğümüz projeler var. Yıkılan cezaevlerimizin de yapımına başlamış durumdayız. 12 cezaevimiz hasar görmüştü. 12 bin mahkûmu başka yere nakletmiştik. Onların da yapım çalışmaları hızlı bir şekilde devam ediyor. Diğer yandan ceza soruşturmaları devam ediyor. Burada tabi ki kusuru olanlar, yıkılan binalarda geçmişten kaynaklanan o kusur nedeniyle ceza soruşturmaları ve davalarla şu anda açıldı, açılmaya da devam ediyor. Bilirkişi incelemeleri de bu kapsamda devam ediyor.” dedi.

“Başörtüsü problemi tarihe karıştı”

Anayasa ile ilgili konuşan Bakan Tunç, “Temel kanunlarımızın yanı sıra ‘sessiz devrim’ sayılabilecek anayasamızda ülkemizin hukuk devleti yapısını güçlendiren, tahkim eden hukukun üstünlüğünü daha da güçlendiren, demokrasinin standartlarını daha da güçlendiren çok büyük reformlara imza attık. Sessiz devrim sayılabilecek reformlardı bunlar. Anayasa değişiklikleri yaptık. Milletimizin onayıyla anayasamıza yapmış olduğumuz kısmi değişiklerle de olsa anayasanın vesayetçi ruhunun ortadan kaldırmaya yönelik önemli reformları milletimizin desteğiyle hayata geçirdik. Anayasamızda temel hak ve özgürlükleri güçlendiren, kadın haklarıyla ilgili, çocuk haklarıyla ilgili, şehitlerimizin, gazilerimizin haklarıyla ilgili önemli düzenlemeleri hayata geçirdik. Geçmişte tartışmalara konu olan, özgürlükleri kısıtlayan bütün uygulamaları kaldırdık. Başörtüsü problemi tarihe karıştı. İnşallah Türkiye Yüzyılının başlangıcında 2. Yüzyıla başlarken Türkiye’nin tamamen vesayetçi ruhtan arındırmaya çalıştığımız ancak hala maddeler arasındaki yeknesaklığın bozulması nedeniyle birtakım tartışmalara neden olan anayasamız; darbe anayasasından kurtularak yeni, demokratik, sivil, katılımcı, temel hak ve özgürlükleri öne alan, bireyin haklarını net bir şekilde ortaya koyan, devletin görevlerini net bir şekilde belirleyen, demokratik bir anayasaya kavuşmamız önemli.” diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardında İl Müftüsü Ramazan Tolan, atılan temelin hayırlar getirmesi için duada bulundu. Butonlara basılmasının ardından temel atma işlemi başladı. Adalet Sarayı ek hizmet binasının 700 gün içerisinde bitirilmesi amaçlanıyor. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.