"Barış Mozaiği" törenle açıldı
Sanatçı True'nun tasarım ve öncülüğünde, sanatçı Süha Semerci'nin katkılarıyla Boğaziçi Mesleki ve Anadolu Lisesi ile Celal Arasa Anadolu Lisesi öğrencilerinin katılımıyla yürütülen "Barış Mozaiği" projesi tamamlandı.
Beykoz'daki Necmettin Erbakan Kültür Merkezinin duvarına uygulanan "Barış Mozaiği"nin açılış törenine, ABD'nin İstanbul Başkonsolosu Charles F. Hunter, Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, Laurel True, Süha Semerci, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
Törende konuşan Hunter, ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu'nun, böyle bir projede Beykoz Belediyesi ile iş birliği yapmaktan gurur duyduğunu söyledi.
Barış Mozaiği'nin, uzun yıllar katkı sağlayan öğrencilerin yanı sıra önünden geçenler için de büyük anlam taşıyacağını ifade eden Hunter, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Eserin, iki nedenle çok büyük anlam taşıyacağını düşünüyorum. Biri, bu sanatın türü. Bu ülke, mozaiğe yabancı değil. Bu ülke, mozaik sanatına binlerce yıldır ev sahipliği yapmış. Aramızda dünyanın önde gelen mozaik sanatçılarından birinin bulunması da ayrı bir onur. Bu esere katkı sağlayan herkese de teşekkür ederim. Bu eserde, hem ABD'de hem Türkiye'de tanınmış motifleri bir araya getirmesi, aynı zamanda Beykoz'un ev sahipliği yapması, İstanbul'un sembollerinden biri olan köprünün kullanılması çok anlamlı. Beykoz Belediyesini, bu mozaik çalışması aracılığıyla barışı karşılamak yönünde somut bir adım attığı için tebrik ediyorum."
"Anlamlı bir iş yaptınız"
Barıştan ve kardeşlikten yana olduklarını vurgulayan ve sanatçıların anlamlı bir olayı duvara yansıttıkları belirten Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, İstanbul Boğazı'nda üçüncüsü yapım aşamasında üç köprü bulunduğunu anlattı.
Bu yıl tamamlanması planlanan Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün dünyanın örnek köprülerinden olacağını aktaran Çelikbilek, şöyle devam etti:
"İstanbul'a dördüncü köprüyü sanatçılarımız yaptı. Ellerinize, yüreklerinize sağlık. Anlamlı bir iş yaptınız. Bizim milletimizin bir özelliği misafiri sevmesidir. Misafiri severiz, kollarız, 'Başımızın üstünde yeri var' deriz. Bu milletimizin geleneklerinde ve genlerinde olan bir anlayıştır. Anadolu insanının en önemli özelliği; misafire verdiği değerdir. Size teşekkür ediyorum, bize misafir oldunuz, bize misafir olmanızda böyle bir hizmet yapma şansını verdiniz. Eminim aynı misafirperverlik sizin ülkenizde de vardır. Her milletin farklı farklı iyilikleri ve güzellikleri vardır. Barış Mozaiği'nin bu duygu ve bu heyecanı bir kere daha insanların arasında hatırlatmasını Allah'tan temenni ediyorum. Baktığımız zaman burada barışı görelim."
"Bu proje, sanatın gücünün canlı kanıtı"
Son olarak Haiti'de benzer bir projeyi hayata geçiren mozaik sanatçısı Laurel True, ABD ve Türkiye arasında köprü oluşturmak için projeye katıldığını dile getirdi.
Köprü motifinin önemli bir sembol olduğunu vurgulayan True, köprünün, insanları ve kültürleri bir araya getirme, birleşme fikrini ifade ettiğini kaydetti.
Laurel True, "Bu yüzden bu motifi kullanmaktan büyük mutluluk duydum. 25 yıldır bu tarz çalışıyorum. Dünyanın birçok yerinde çalıştım. Çalıştığım hiç bir yerde o bölgede yaşayan insanlardan bu kadar olumlu bir bildirim almamıştım. Biz çalışırken tahminen bin kişi buradan geçti. Herkes bizi cesaretlendirdi, bizi tebrik etti, 'Ellerinize sağlık' dedi. Ben bir yerde çalışırken, hiç böyle bir deneyimi yaşadığımı hatırlamıyorum. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum." değerlendirmesinde bulundu.
Konuşmaların ardından Beykoz Belediye Başkanı Çelikbilek, ABD'nin İstanbul Başkonsolosu Hunter, mozaik sanatçısı True'ye, çeşm-i bülbül hediye etti. Törende daha sonra kurdele kesilerek, Necmettin Erbakan Kültür Merkezinin ön duvarına uygulanan "Barış Mozaiği" açıldı.
Necmettin Erbakan Kültür Merkezi'nin ön duvarına yapılan "Barış Mozaği"nde, Selçuklu, Osmanlı ve Türk sanatıyla Anadolu kültürlerinden motiflerin yanı sıra dostluk ve doğal güzellikler sentezlendi, köprü temasıyla da barış vurgulandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.