Başkan Uysal: "Gelecek Nesillere Temiz Marmara Bırakmalıyız"

Başkan Uysal: "Gelecek Nesillere Temiz Marmara Bırakmalıyız"
İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Marmara Belediyeler Birliği (MBB) Başkanı Mevlüt Uysal, Antalya’da düzenlenen MBB 2018 Yılı 1. Olağan Meclis Toplantısı'nda MBB’nin 2017 Faaliyet Raporu’nu sundu. Rapor “Oy Birliği” ile kabul edildi.

Marmara Belediyeler Birliği’nin 2017 Faaliyet Raporu’nun sunumundan önce birlik üyelerine hitap eden Başkan Uysal, “Hem Antalyalı hem de birliğin ev sahibi olarak buradayız” dedi.

MBB’nin 45 yıllık köklü bir geçmişe sahip olduğunu hatırlatan Başkan Uysal, “MBB, belediyeler arası dayanışma, eğitim, yurt dışı eğitim gezileri, öğrencilere destek üzerine faaliyetler veriyor. Geçtiğimiz yıllarda da yine belediyecilik adına doktora, mastır yapan öğrencilere destek sağlama çalışmaları yapmıştır” diye konuştu.

MBB’nin asıl kuruluş amacı olan “Marmara Denizi’nin kirliliğini önleme adına çalışmalar yapmanın” 43 yıl içerisinde geride kaldığını vurgulayan Başkan Uysal, “MBB’nin yola çıkış amacı buydu. Gelin yola çıkma sebebimiz ‘deniz kirliliği’ni birinci gündem maddemiz haline getirelim, önceliğimiz bu olsun” dedi.

mevlut-uysal-001.jpg

-Denetimleri Sıklaştırmalıyız-
İstanbul’da denize dökülen suların İSKİ ile yapılan çalışmalar sonucunda yüzde 99’unun temiz olduğunun bilgisini veren Başkan Uysal şöyle devam etti: “Ancak tek başımıza yapmamız işe yaramıyor. Kartal, Maltepe'de denize arıtılmış su vermek bir şey ifade etmiyor. Karşıda Yalova'dan ilçe ve belde belediyelerinin arıtması yapılmadıysa, bizim yaptıklarımız çok fazla anlam ifade etmiyor. Amaç o denizin kurtulmasıysa, bir yakadaki kirliliğin önlenmesi işi çözmüyor, iki tarafı birlikte düşünmemiz gerekiyor. Ben göreve geldikten bir hafta kadar sonra Kocaeli Belediye Başkanı beni arayarak, “Başkanım gemi trafiği sebebiyle ciddi bir kirlilik vardı. Ben bir uçak kiraladım. Gemilerin denize kirli sularını bırakmaması için kontrolü sıkı bir şekilde yapmaya başladım. Sonucunda Darıca’da mavi bayraklı plaj açtım” demişti. Bizlerin de sanayi tesislerinin dereye akıtılan atıklarını takip etmemiz gerekiyor. Bursa Belediyesi’nin elinde 2-3 tane uçak var. Bu uçakları alalım bütün Marmara Denizi’ni birlikte denetleyelim. İstanbul, Bursa, Kocaeli 3 belediye şu anda Marmara Denizi’ne kirli su akıtan gemileri bu uçaklarla kontrol ediyor. Uçuş saatlerini arttırıp caydırıcı yaptırımlara tabi tutmak, denetimi artırmak gerekiyor. Marmara Denizi’nde Tekirdağ tarafı kirlendiyse Balıkesir, “Ben Balıkesir’i kurtardım” diyemez. Balıkesir kirlenince Tekirdağ, “Ben Tekirdağ’ı kurtardım” diyemez.”

-Gelecek Nesillere Temiz Marmara Bırakmalıyız-
Belediyelerin bir araya gelerek ortak bir plan çerçevesinde hareket etmesinin bireysel hareket etmekten daha etkili olacağını vurgulayan Başkan Uysal, “Tüm belediyelerimiz güzel işler yapıyor. Bizler neden tecrübelerimizi paylaşmayalım? Biz MBB olarak bütün belediyelerin problemlerini masaya yatırıp çözüm olarakta tüm belediyelerin tecrübelerinden faydalanmalıyız. Gelecek nesillere temiz bir Marmara bırakmak için bunu yapmak zorundayız” dedi.

Başkan Uysal dünya belediyelerine yapılacak eğitim ziyaretlerinin belediyecilik adına önemli olduğunun altını çizerek şu uyarılarda bulundu: “Bu konu çok önemli olmasına rağmen doğru işlemiyor. Dünyadaki diğer ülkelerde belediyeler için yapılmış olan çalışmaları takip edip, görüp hazır tecrübeyi almamız gerekiyor. Ancak bu yurt dışı gezileri çok eleştiri alıyor. Kamuoyu bunu siyasi olarak kullanıyor olabilir. Ama dönüp kendimize baktığımız zaman bunu doğru bir zemine oturtmamız gerekir.”

 

“MBB’nin en önemli konularından biri eğer eğitimse, faydalı eğitimler yapmamız lazım” diyen Başkan Uysal, doktora öğrencilerine verilecek bir araştırma konusunu da şu örnekle anlattı. "Şu anda herhangi bir vatandaş 'benim sokağımda kurulan pazar, itfaiye ve ambulans girişini engelleyerek can güvenliğimi tehlikeye sokuyor' diyerek mahkemeye müracaat etse o sokakta pazar yeri kurulmasını mahkemeler yasaklıyor. Doktora yapan üç öğrenciye bunun sorumluluğunu verelim. Çalışsınlar, dünyayı takip etsinler, bunun çözümünü ortaya koysunlar. Bir ekip kuralım, dünyadaki pazar yerlerini dolaşsınlar, en iyi çözüm üretenleri bulalım. Eğer bunu yaparsak çok daha verimli işler yaparız.”

 

-İşi Doğru Zemine Oturtmalıyız-
Dünya belediyeciliğinde yapılan çalışmaları araştırmanın önemine değinen Başkan Uysal, Başakşehir Belediye Başkanlığı döneminde yaşadığı bir tecrübeyi şu ifadelerle anlattı: “Yurtdışında belediye hizmetleri yapan firmalar her gün kapınıza gelir. Her gelene fırsat vermek yerine, ben Başakşehir Belediye Başkanıyken bir ekip kurdum. 5 kişi 3 günde 8 ülke gezip yer altı çöp konteynerleri ile ilgili çalışma yaptılar. Giden ekip her ülkenin artısı ve eksisini aldı ve bir çalışma yaptı. Şartlarımıza en uygun sistemi belirledi. Bize en az 15.500 Euro’ya teklif geliyordu. Biz 10.500 Euro’ya mal ettik. Üstelik bize en uygun halini. Tek yaptığımız ne ? Dünyadaki çalışmaları araştırmak. Biz MBB olarak yurtdışı gezilerinde bunu yapmalı, işi doğru zemine oturtmalıyız.” 

-Ayamama Deresi Islahı’nda Seol Örneği-

Şuanda bütün belediyelerin ortak problemlerinden birinin de dere ıslahları olduğunu kaydeden Başkan Uysal konuşmasını şöyle sürdürdü: “İstanbul’da Ayamama Deresinin ıslah edilmiş halini görmüşsünüzdür. İSKİ yetkililerine dedim ki, “Orada ciddi sorunlar yaşandı. Dere ıslah edilmeli. Deniş bir havza bırakılmalı.” Araştırdık Seul’da merkezde bir dere ıslahı yapılmış. Biz bunu neden yapamayalım dedik. O derenin etrafı yürüyüş yolu, spor alanı yapılabilir. Şimdi İSKİ ile bunu çalışıyoruz. Vatandaşın kullanabildiği bir alan haline gelsin istiyoruz. Biz orayı neden beton yığını olarak tutalım? Biz orayı daha düzenli yapalım, insanların faydalanmasını sağlayalım. Maliyetleri çok yüksek değil bunların.”

VEFA SALMAN, BAŞKAN UYSAL'A TEŞEKKÜR ETTİ
Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman yaptığı konuşmada Başkan Mevlüt Uysal’a Marmara Denizi’ne gösterdiği hassasiyet için teşekkür ederek şöyle devam etti: “Sayın Başkan Mevlüt Uysal göreve geldiğinde ilk yaptığımız görüşmede ısrarla Marmara Denizi’nin kirliliğini dile getirmişti. Marmara Denizi, Türkiye’nin en güzel denizidir. Balık çeşidinin bir zamanlar en fazla olduğu denizdi. Daha sonraları giderek kirlendi. Başkan Uysal’ın da Marmara Denizi ile ilgili olan hassasiyetine de yürekten katılıyorum. Yalovalı olarak karşı kıyıdan verebileceğim destek ne varsa vermeye hazırım, elimi taşın altına sokmak zorunda olduğumu biliyorum. Marmara Denizi’nin etrafındaki hepimizin buna sahip çıkması gerektiğine inanıyorum. “

Başkan Uysal’ın konuşmasının ardından birlik üyelerine sunulan “MBB 2017 Faaliyet Raporu” oy birliği ile kabul edildi. 

Kaynak:HÜR24 Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.