Batman İl Sağlık Müdürü Pamukçu’dan ‘Aşı’ açıklaması
Açıklamasında aşıların insan hayatındaki önemine dikkat çeken Pamukçu, “Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından bu senenin temaları, özellikle de içinde bulunduğumuz Covid-19 pandemisine vurgu yapmak amacıyla, ‘Aşılar Bizi Yakınlaştırır’ ve ‘Yeni Aşılar Yeni Umutlar’ olarak belirlenmiştir. Ülkemizde, 1981 yılında Genişletilmiş Bağışıklama Programı başlatılmış olup, program kapsamında çocukluk çağı aşılama takvimimizde 13 hastalığa (boğmaca, difteri, tetanoz, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, verem, çocuk felci, suçiçeği, hepatit A, hepatit B ile S. pneumoniae ve H.influenzae tip b’ye bağlı invaziv hastalıklar karşı aşı uygulaması yapılmaktadır.” dedi.
Mehmet Hakan Pamukçu
“Çocuklar aşı sayesinde sakatlık ve ölümlerden korunmakta”
Aşının ülkedeki tüm çocuklara ve risk grubunda olan erişkinlere ücretsiz olarak uygulandığını anımsatan Pamukçu şöyle dedi:
“Aşılama takvimini tamamlayan bir çocuk; difteri, boğmaca, tetanoz, çocuk felci, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, suçiçeği ve aşı ile önlenebilen hastalıklarla oluşan karaciğer iltihabı, karaciğer yetmezliği, siroz ve karaciğer kanserinden, yaygın verem hastalığından, menenjitten, zatürreden, orta kulak iltihabından ve tüm bu hastalıklar sonucu oluşabilecek sakatlık ve ölümlerden korunmaktadır. Ülkemizde uygulanmakta olan bebeklik ve çocukluk dönemi aşı takvimi, Bağışıklama Bilimsel Danışma Kurulu'nun tavsiyeleri doğrultusunda ve dünyadaki bilimsel gelişmeler takip edilerek oluşturulmaktadır.”
“Covid-19’un üstesinden aşı sayesinde gelinecek”
Çocuk felci hastalığının 20 yıldır ülkede görülmediğini vurgulayan Pamukçu, “İçerisinde bulunduğumuz zorlu süreç, ‘Aşılara Umut Bağlama’nın ne kadar önemli olduğunu bir kere daha ortaya koymuştur. Covid-19 pandemisinin de eninde sonunda aşılar sayesinde üstesinden gelinecektir. Aşılama hizmetleri her çocuğun hakkıdır, yüksek aşılama oranlarına ulaşmak başta birinci basamak sağlık hizmetleri ve güçlü sağlık uygulamalarını gerektirir. Rutin aşılama hizmetleri yaşamın başlangıcında sağlık hizmetlerine erişim için en erken temas noktasıdır ve her çocuğa hayatının en erken döneminden yaşlanıncaya kadar sağlıklı bir yaşam şansı sunar. Her şeyin başı sağlık, sağlığın başı aşı.” ifadelerini kullandı.(İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.