Batman’da Covid-19 vaka sayısı ne durumda?
Pandemi salgını tüm Türkiye’de olduğu gibi Batman’da da etkisini sürdürüyor. Batman’da yaz aylarında çok yoğun olarak görülen, önemli can kayıplarına yol açan salgının yoğun tedbirler sonucunda kontrol altına alındığı belirtildi.
Konuyla ilgili İLKHA muhabirine konuşan İl Sağlık Müdürü Mehmet Hakan Pamukçu, illerindeki vaka sayısının Türkiye ortalamasının altında olduğunu, bu durumun kendilerini sevindirdiğini söyledi.
Pamukçu, bu iyimser havanın devam edebilmesi için vatandaşları tedbirlere riayet etmeye çağırarak maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyulmasını istedi.
Aşıların yapılmaya başlanmasıyla birlikte yaz aylarında yavaş yavaş normal yaşama dönmeyi umduklarını belirten Pamukçu, 2020 yılında Batman’da ciddi anlamda sağlık yatırımlarının da yapıldığını kaydetti.
“İlimiz Türkiye’nin en iyi illerden bir tanesidir”
Hastanelerdeki yatak doluluk oranının düşük olduğunu aktaran Pamukçu, şöyle devam etti:
“Pandemi, alınan tedbirler, yapılan denetimlerle ve sağlık çalışanlarının cansiperane çalışmasıyla çok iyi bir noktaya indi. Bu anlamda ilimiz Türkiye’nin en iyi illerden bir tanesidir. Hastanelerdeki yatak doluluk oranımız düşük durumda, yüzde 50’nin altında. Yoğun bakım doluluk oranımız yüzde 50 ila 60 arasında seyrediyor. Hastanelerimizde herhangi bir doluluğumuz yok, yoğun bakımlarımız da öyle. Hatta diğer illerden de yoğun bakım hastası ve servis hastası alabiliyoruz. Şu dönem Covid-19 hasta ve vaka sayısında çok iyi olduğumuz bir dönemdeyiz. Bu tedbirler sayesinde oldu.”
“Sosyal mesafe, maske ve hijyen kurallarına tavizsiz uymalıyız”
Bu süreçte sağlık çalışanlarının büyük görevler üstlendiğini belirten Pamukçu, “Toplumda aşı yüzdesi belli bir seviyeye gelinceye kadar, bağışıklama durumu belli bir noktaya gelinceye kadar tedbiri kesinlikle elden bırakmamamız gerekiyor. Sosyal mesafe, maske ve hijyen kurallarına tavizsiz uymamız gerekiyor. Biz eğer bunlara uyarsak, aşının bağışıklığı da inşallah toplumda belli bir düzeye geldiği zaman bu hastalığı yavaş yavaş gündemimizin arka planına doğru itmeye başlayacağız. Batman’da ölüm oranımız yüzde 1,1 düzeyindedir. Bu anlamda sağlık çalışanlarımızın verdiği emeğin karşılığını gerçekten alıyoruz.” diye konuştu.
“Aşı güvenlik testlerinden sonra kullanım onayı alıyor”
Konuşmasında aşı çalışmalarına da değinen Pamukçu, “Aşı, gerekli güvenlik testlerinin hepsinden geçtikten sonra kullanım onayı alıyor. Güvenlik testlerini geçmezse, yeterli kişide bu konuda aşılama olmazsa, ne kadar antikor bıraktığı istatistiksel olarak kayıtlara geçmezse aşının kullanım onayı zaten verilemiyor. Dolayısıyla bizde şu anda o dönemdeyiz. FAZ3 çalışmaları Endonezya, Brezilya ve bizde devam ediyor. Bunun acil kullanım onayıyla ilgili Türkiye İlaç Tıbbi Cihaz Kurumunda süreç devam ediyor. Türkiye İlaç Tıbbi Cihaz Kurumu bu anlamda testlerin yeterli olduğunu ifade ettikten sonra Sayın Bakanımızın açıklamasıyla aşıyı Türkiye’nin tümünde uygulama izni verilecek. Vatandaşın bu anlamda aşıya ulaşabilmesiyle ilgili herhangi bir sıkıntı yaşayacağını zannetmiyorum. Tüm Türkiye’de olduğu gibi Batman’da da aynı zamanda aşılar başlayacak.” ifadelerini kullandı.
“İkinci sefer hastalığa yakalanma oranı şu an için düşük”
Coronavirus geçirenlerin mutlaka tedbiri elden bırakmaması gerektiğine işaret eden Pamukçu, “İkinci sefer hastalığa yakalanma oranı şu an için düşük bir durumda fakat bu yakalanmayacak anlamı çıkarmıyor. Fakat şuna eminiz ki birinci sefer hastalığa yakalananlarda bağışıklık, antikor düzeyi yüksek de olsa bulaştırıcılığı olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla bu hastalığı geçirenler mutlaka tedbiri elden bırakmasınlar.” dedi.
“Yatak sayısı iyi noktaya geldi”
Batman’da yapılan ve yapılması planlanan sağlık yatırımlarına da değinen Pamukçu, ilin sağlık alanında altın bir çağda olduğunu belirtti.
2020 yılının Batman için sağlık alanında iyi hizmetlerin verildiği, doğru yatırımların yapıldığı, altın bir yıl olduğunu söyleyen Pamukçu, “Bu yılda bizim yatak sayısı olarak Türkiye’de iyi bir noktada olmayan kamu yatak sayımız, yapılan yatırımların hayata geçmesi ile çok iyi bir noktaya geldi. 440 yataklı kadın doğum hastanesi inşaatımız vardı. Bu hastanemiz Bölge Devlet hastanesi ile birleştirilip, Batman Eğitim ve Araştırma Hastanesi olarak hizmete başladı. Böylece yatak sayımız arttı, bu anlamda yatak sayısının artmasıyla bizim yatak anlamında yaşadığımız sıkıntılar gündemimizden çıktı.” şeklinde konuştu.
“İl dışına gitme zorunluluğu kalktı”
Konuşmasının devamında Pamukçu şunları söyledi: “Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin alt yapısında bulunan bazı bölümlerinde devreye girmesi ile beraber, hizmet almak için il dışına gitmek gibi zorunluluk ortadan kalkmış oldu. Kamu hastanelerinde çocuk yoğun bakımımız yoktu. Çocuk yoğun bakımı olmadığı için, çocuk yoğun bakımı ihtiyacı olanları biz il dışına sevk etmek zorunda kalıyorduk. Geçen cuma günü çocuk yoğun bakım servisini devreye alma noktasına geldik. Yeni doğan yoğun bakımı daha modern daha iyi bir noktaya geldi. Sağlık Bakanlığı’ndan radyoterapi hizmeti, ışın tedavisi görecek hastalarla ilgili izin alındı.”
“İluh Devlet Hastanesi faaliyete geçecek”
Eski Kadın Doğum Hastanesinin İluh Devlet Hastanesi olarak faaliyet yürüteceğini belirten Pamukçu, ilde iki devlet hastanesinin olmasının tıp fakültesi için de altyapı oluşturacağını kaydetti.(İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.