Batman’da pekmez ve turşu fabrikaları kurulsun talebi

Batman’da pekmez ve turşu fabrikaları kurulsun talebi
​Batman’ın Gercüş ilçesinde yetişen üzüm ile acur verimini katlamak için pekmez ve turşu fabrikalarının kurulması talep edildi.

Batman’ın Gercüş ilçesi ile ilçeye bağlı birçok köyde yetişen acur (nazik, tirozi, katık) ve üzümün hak ettiği değeri kazanması için pekmez ve turşu fabrikalarının kurulmasını gerektiği belirten Gercüş Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şefik Öner, kurulacak fabrikaların bölgenin gelir kaynağı olacağını söyledi.

İş adamlarına seslenen Öner, "Çiftçiyi eğitmek, bilgilendirmek ve kaliteyi yakalamak için uğraşıyoruz. İlçemizde 80 bin dönüm bağ varken maalesef yatırımcıları buraya çekemiyoruz. Batman ve Gercüş’teki hemşehrilerimize ve işadamlarımıza seslenmek istiyorum; lütfen Gercüş’e de bir el atın. Gercüş’te bugün ham maddesi olan bir tesis açabilirsiniz. Örneğin üzüm üzerine pekmez fabrikası açılabilir. Ondan sonra nadasa bıraktığımız arazilerimizin hemen hemen yüzde 95’ini acur olarak yetiştiriyoruz. Burada bir turşu fabrikası açılabilir. Bağlarımız yatık bağ sistemi olduklarından dolayı o bağlardan da hem küllemenin önüne geçebilmek için hem de insanlarımıza iş alanı açmak için bağ yaprak sarması turşusu da yapılabilir." dedi.

Yatırımcılardan ilçeye yatırım yapmalarını isteyen Öner, "Sumağımız ve kekiğimiz çok var. Kekik ve sumağımız o kadar kalitelidir ki aromatik bitki, paketleme burada açılabilir. Bunlar açıldığı takdirde ilçemizde yaklaşık 200 insan istihdam olacak. İstihdam ile ilgilide lokantası, çiftçisi ve benzin istasyonu gibi yerler de kazanacak. Bunlar zincirlemedir. Ülke ekonomisine çok büyük katkı sağlayacak. İş adamlarımıza sesleniyorum; lütfen bir an önce yatırım yapmalarını bekliyoruz. Büyük yatırımlar istemiyoruz. Ürünlerimizi işleyebileceğimiz ve pazarlayacağımız kadar bir öncelik etmelerini istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Çiftçinin ürününü satmakta zorluk çektiğini vurgulayan Öner, “İş adamları öncülük ettiği zamanda bizde arkalarından geliriz. Ziraat Oda’sı olarak üzerimize ne düşerse her türlü imkânları sağlamaya hazırız. Yatırımlar olduğu zaman çiftçilerimize kolaylıkları olacak. Çiftçilerimiz şu anda kendi üzümünü, acurları ve yapraklarını satmakta zorluk çekiyor. Ya bir komisyoncu gelip yarı fiyatının altında alıyor ya da bağında bahçesinde çürümeye bırakıyor. Bu durum çiftçinin çalışma azmini de düşürüyor. Çiftçi kazandığı takdirde diğer tarlalarını da değerlendirmeye çalışır. Bu da ilçe, il ve ülke ekonomisine büyük katkı sağlanmış olur.” diye konuştu.(İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.