Bayram namazı nasıl kılınır?

Bayram namazı nasıl kılınır?
​Molla Kerbela Şanlı, 81 ilde 4 günlük sokağa çıkma yasağı nedeniyle bayram namazı ibadetini evinde icra edecekler için Hanefi ve Şafii mezheplerine göre uygulamalı olarak gösterdi.

 

İçişleri Bakanlığı tarafından coronavirus önlemleri kapsamında 81 ilde 4 günlük sokağa çıkma kısıtlamasının uygulanacağı açıklandı.

Uygulanacak kısıtlama ile beraber ilk kez bir bayram kutlanılmayacak, namazı kılınmayacak ve bayram adaplarından olan kabir ziyareti ile bayramlaşmalar gerçekleşmeyecek.

Bireylerin camilerde bayram namazını eda edememesi nedeniyle bu ibadeti evlerinde icra edecekler için, bayram namazının fıkhi hükümleri, mezheplere göre kılınış şeklini İmam Gazali Cami Yaptırma Derneği Başkan Yardımcısı Molla Kerbela Şanlı Hoca uygulamalı olarak anlattı.

Bayram namazının İslam'daki yeri hakkında bilgi veren Şanlı, "Dinimiz, İslam'da iki bayram namazı vardır ve bunlar büyük ibadetlerden sonra gelir. Ramazan Bayramı, Müslümanların 30 gün boyunca eda ettikleri Ramazan ayı orucundan sonra yaptıkları bayramdır. Tabiki bu bayram Ramazan orucundan kurtulmanın değil, söz konusu farizayı layıkıyla yerine getirmenin sevincidir." dedi.

"Bayram namazı şafiilerde sünnet, hanefilerde ise vaciptir"

Mezheplere göre bayram namazının hükmü hakkında açıklamalarda bulunan Şanlı, "Her iki bayram namazı da Şafii mezhebine göre sünnet-i müekkededir. Bayram namazı, çok sevabının olmasıyla beraber Peygamberimizin kıldığı ve kılınmasını tavsiye ettiği bir ibadettir. Hanefi mezhebine göre ise bayram namazı Cuma namazı misali vaciptir." ifadelerini kullandı.

Bayram namazının kılınışı açısından mezhepler arasındaki farklılıkları belirten Şanlı, "Bu namazın diğer namazlardan pek bir farkı yoktur. Bayram namazını diğer namazlardan ayıran tek bir fark niyet ve tekbirlerdir. Bayram namazının kılınışında Şafii ile Hanefi mezhepleri arasında fark vardır."şeklinde konuştu.

Şafii mezhebine göre bayram namazının kılınışı

Şafii mezhebine göre bayram namazını anlatan Şanlı, aşamaları şu şekilde aktardı:

"•Şafii mezhebine göre ilk rekatta 7 tekbir vardır ve getirilen niyette şu şekildedir: 'Niyet ettim Allah rızası için Ramazan Bayramı namazını kılmaya, uydum hazır imama Allah-u Ekber!' Tekbirler getirilirken eller kulak hizasına kaldırılır ve göbek üstünde bağlanır.

Bayram namazı nasıl kılınır?

•Tekbirden sonra 'veccehtu' duası okunur ve tekbirlere başlanır. İlk rekatta getirilecek 7 tekbir için her tekbir arasında 'subhanallahi velhamdulillahi vela ilahe illallahu vallahu ekber' denir. Tekbirler tamamlandıktan sonra euzu besmelenin ardından Fatiha suresi okunur. Zammı sure olarak tavsiye edilen Kaf suresinin okunmasıdır. Bu sureyi bilmeyenler başka bir sureyi okuyabilirler. Rüku, kıyam ve secde ile ilk rekat tamamlanmış olur.

Bayram namazı nasıl kılınır?

•Secdeden doğrulduğunda 2'nci rekatta getirilecek olan 5 tekbir ile başlanır. Birinci rekatta olduğu gibi yine aynı şekilde her tekbir arasında 'subhanallahi velhamdulillahi vela ilahe illallahu vallahu ekber' denir. Besmele, fatiha ve okunacak olan zammı sürenin ardından rüku, kıyam, secde, tahiyyat ve selam ile namaz tamamlanmış olur."

Bayram namazı nasıl kılınır? 

Bayram namazı nasıl kılınır?

Hanefi mezhebine göre bayram namazının kılınışı

Hanefi mezhebine göre ise bayram namazının kılınışını şöyle anlattı:

"•Hanefi mezhebi için vacip olan bayram namazının kılınması zorunludur. 'Niyet ettim Allah rızası için Ramazan Bayramı namazını kılmaya, uydum hazır imama Allah-u Ekber!' şeklinde niyet ve ihram tekbirinden sonra 'subhaneke' (duası) okunur. Hanefi mezhebine göre 3 tekbir getirilir ve her tekbir arasında 3 kez 'subhanallah' denilecek kadar beklenilmesi gerekmektedir. Tekbirlerde eller kulak hizasına kadar kaldırılır ve sonra eller bağlanılmaz, salınır.

Bayram namazı nasıl kılınır?

•3'üncü tekbirden sonra el bağlanır ve besmelenin ardından Fatiha okunur. Eğer imamlık yapılıyorsa besmelenin sessiz okunması gerekir. Ardından zammı süre okunur. Rüku, kıyam ve secde ile ilk rekat tamamlanmış olur.

Bayram namazı nasıl kılınır?

•Secdeden doğrulduğunda 2'nci rekata başlanır, fakat bu birinci rekat gibi değildir. Secdeden doğrulduğu gibi Fatiha suresine başlar. Zammı surenin ardından yine getirilecek 3 tekbirden sonra 4'üncü tekbirle rükuya gidilir. Rükuyu takiben kıyam, secde, tahiyyat ve selam ile namaz tamamlanmış olur.

Bayram namazı nasıl kılınır?

Bayram namazlarında okunan hutbelere de değinen Şanlı, "Mevcut şartlarda hutbeye gerek yoktur. Kişi ailesiyle beraber evlerinde anlattığımız şekilde rahatlıkla kılabilirler." dedi. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.