Bazı okulların kılık kıyafet zorunluluğu tepki çekiyor
Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesinde bazı okulların tek tip kılık kıyafet zorunluluğu uyguladığını, bu kıyafetlerin de ilçedeki birkaç mağazada pahalıya satıldığını söyleyen öğrenci velileri, bu durumun kendilerini zor duruma soktuğunu ifade ettiler.
Yeni eğitim-öğretim yılının başlamasıyla birlikte öğrenci velilerini eğitim masrafları kara kara düşündürürken Viranşehir'deki bazı okulların tek tip kıyafet uygulamasına gitmesi tepki çekiyor. Söz konusu elbiselerin ilçedeki 2 mağazada ve pahalı bir fiyata satıldığını söyleyen veliler, duruma tepki gösterdi.
3 öğrenci babası Mehmet Ali Basık, bazı okulların kılık kıyafet uygulamasının kendilerini zor durumda bıraktığını söyledi.
Basık, "Eğitim sisteminden çok şikâyetçiyim; özellikle kılık kıyafet konusundan. 200 bin nüfusluk bir ilçede okul kıyafetlerinin sadece iki mağazada satılması ve bizi çok zor durumda bırakıyor. Çünkü normal bir tişörtün fiyatı 10-15 TL iken bu mağazalarda 30 ile 40 TL olması bizi çok rahatsız ediyor. Ayrıca bir öğrencinin masrafları bunlarla sınırlı değil. Çocuklarımız Okula ilk başladıklarında idare tarafından A4 kâğıdı isteniyor. Okulda klima bozulsa yâda okulun boyanması gerektiğinde sürekli bizden ücret alınıyor. Yani kısacası okulun bütün ihtiyaçlarını velilerden karşılamaya çalışıyorlar. Sanki devlet hiç bu okullara ödenek yapmıyor." dedi.
Okulun ilk günü çocuklarının öğretmenler tarafından okul kıyafetlerini giymelerine zorladıklarını söyleyen Ali Sar, “Ben 5 öğrenci velisiyim. 4-5 yıldır okullarda bir kılık kıyafet yönetmenliği uygulaması gündemde ama Viranşehir'de her okul kendi kafasına göre bir uygulama yapıyor. Biz artık nasıl davranacağımızı şaşırdık." ifadelerini kullandı.
İnşaatlarda çalıştığını aktaran Sar, "Sabahtan akşama kadar çalışıyorum benim imkânım yok. 5 öğrenci, her birine sadece kıyafet 190 TL tutuyor. Buna gücüm yok. Kardeşim kendi oğluna Yenişehir Ortaokulu için bir kıyafeti 195 TL’ye almış. Fiyatlarda pazarlık şansı da yok. Üstelik veli isyan ettiğinde 'git terziye yaptır' gibi ukala tavırlara maruz kalıyoruz. Çevre ilçelerde en yüksek fiyatları 85 ile 100 arası olduğunu biliyoruz. Viranşehir ilçemizde ise 100 ile 200 arasında fiyatlar oynuyor." ifadelerini kullandı.
Kılık kıyafet uygulamasına değil yüksek fiyatlara karşı olduklarını söyleyen öğrenci velisi Cemal Elkatmış, karma eğitime de karşı olduklarını belirterek bu uygulamadan vazgeçilmesi gerektiğini vurguladı. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.