Beynini genç tut!
Zihnimiz yorgun... Unutuyoruz... Unutkanlık, yaşadığımız çağda sıkça yaşanan şikayetlerden biri haline geldi. Ve bu unutma hali ileri yaşlarda Alzheimer'e zemin hazırlayabiliyor.
Peki nasıl önlem alacağız? Hafızamızı nasıl güçlendireceğiz? İşte en güzel yol haritası elinizde. Bilimsel veriler ışığında, mümkün olduğunca sade bir dille, günlük hayatın içinde yaşanılan hafıza sorunlarını, bunların nedenlerini, unutkanlıkla başa çıkmanın ve Alzheimer hastalığını ötelemenin yollarını gösteriyor bize Dr. Sevda Sarıkaya. Hafızamızın zinde kalması için beslenme ve hareketin önemine değiniyor ve zihin diyeti reçeteleri sunuyor. Alzheimer ve Demans hastalığı ile ilgili merak edilenleri ve korunma yollarını, hasta yakınlarının yaşadığı sorunlara nasıl çözüm bulabileceklerini detaylıca anlatıyor.
Davranış Nörolojisi ve Demans üzerine çalışan Nöroloji Uzmanı Dr. Sevda Sarıkaya, sistematik hafıza eğitimiyle beynimizi genç tutmanın ve unutkanlığı 'tedavi etmenin' mümkün olduğunu söylüyor. Adım adım çözümler sunuyor.
Öyleyse bu kitabı okumayı sakın unutmayın!
Dr. Sevda Sarıkaya
1977 yılında İstanbul’da doğan Sevda Sarıkaya ilk, orta ve lise eğitimini birinciliklerle tamamlayıp, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesinden 2000 yılında mezun oldu. Ankara Üniversitesi Nöroloji Anabilim Dalında ihtisasını tamamladı. İhtisasının son iki yılında Davranış Nörolojisi ve Demansa ilgi duymaya başlayan Dr. Sarıkaya bir süre Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinde Demans polikliniğini yürüttü. 2009-2010 yılları arasında University of Minnesota ile afiliye olan Hennepin County Medical Center Huntington Kliniği ve Struthers Parkinson’s Center’da Observership/Researcher olarak görev yapan Sarıkaya, Hareket Bozuklukları konusunda alanında dünyaca tanınan Prof. Dr. Martha Nance ile birlikte çalıştı. Ankara’da özel bir hastanenin Demans ve Hareket Bozuklukları polikliniğini kurup yönetti. Pek çok Devlet Huzurevi’nde gönüllü danışmanlık yaptı ve yapmakta. Alzheimer hastalığı konusunda birçok üniversite, kurum ve kuruluşta konferanslar vermekte. Bu yıl üçüncüsü düzenlenecek olan “Ulusal Alzheimer Farkındalık ve Hasta Yakınlarına Destek Sempozyumu”nun düzenleyicisi ve moderatörüdür. Bu sempozyum Türkiye’de ulusal nitelik taşıyan ilk Alzheimer hasta yakınları sempozyumudur. Dr. Sarıkaya’nın Alzheimer hastası annesine destek olan bir kızın hikâyesini anlattığı Anılar Silinirken adlı kitabı 2015 yılında yayımlanmıştır. “Anılar Silinirken Sosyal Medya Platformu” adlı Facebook sayfasında, hekime ulaşmakta zorluk yaşayan hasta yakınları için Alzheimer ipuçları ve Demans ipuçları başlığı altında yardımcı olabilecek bilgiler paylaşmaktadır. 2014 yılından itibaren Özel muayenehanesinde hizmet vermenin yanısıra gönüllü konferans ve bilgilendirme etkinliklerine de devam etmektedir. Evli ve bir çocuk annesidir.
Kaynak:HÜR24 Haber
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.