Bingöl’de ekonomik değeri olan bitkiler belirleniyor
Bingöl Üniversitesi, bölgede bulunan bitkilerin ekonomiye kazandırılması için çalışma başlattı.
Bingöl Üniversitesinin pilot üniversite seçilmesi kapsamında hazırlanan ve yürütücülüğünü Bingöl Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Azize Demirpolat’ın yaptığı proje ekibi, Bingöl merkez ile Genç ilçesi arasındaki sahanın florası ve bu alanda bulunan önemli bazı bitkilerin “Morfolojik, Anatomik, Palinolojik ve Kimyasal” özelliklerinin belirlenmesi için sahada incelemelerde bulunuyor.
Proje hakkında bilgi veren Doktor Demirpolat, “Söz konusu alanda tespit ettiğimiz bitkilerin ekonomik değeri olan, tıbbi aromatik yönde zengin olan bitkilerin morfolojik, anatomik, palinolojik ve kimyasal içerikli çalışmalarını yürütmek hedeflerimizin arasındadır.” dedi.
Proje kapsamında arazi çalışması düzenlediklerini ifade eden Demirpolat, “Çalışma alanında tespit ettiğimiz bitkilerden, tıbbi aromatik bitkilerin laboratuvar aşamasındaki uçucu yağ içerikli araştırmaya yönelik çalışmalarımıza başladık. Elde ettiğimiz uçucu yağlar öngördüğümüzden daha büyük verim içermekte. Bu da yine bu alanın, bu bölgenin ne kadar yüksek verimli bir arazi olduğunu bize açıklamaktadır. Çünkü uçucu yağ içeriklerini verirken, alanın topografik yapısı, iklimi, yükseltisi hepsi bunların içerisinde mevcut bulunmakta. Yine alanda tespit edeceğimiz endemik bitkiler mevcut, bu bitkilerin tehlike kategorilerinin güncellenerek, koruma gerektiren bitkilerin koruma altına alınması projemizin hedefleri arasındadır.” ifadelerini kullandı.
2 bin rakım yüksekliğe sahip bir alanda arazi çalışmalarına devam ettiklerini söyleyen Demirpolat, “Alanda ekonomik değeri olan, tıbbi aromatik değeri olan bitkilerin tespiti için hocalarımızla birlikte çalışıyoruz. 2023 hedefleri arasında bulunan sürdürülebilir bölgesel kalkınmaya katkıda bulunabilmek için ayrıca üniversitemizin ihtisaslaşması, bölgenin kalkınması için bölge halkına botanik ve bitki anlamında bir katkıda bulunabilmek için projeyi yapmaya çalışıyoruz. Türkiye florasının yeniden güncellenerek tamamlanması için bu gölgenin florasının tespiti de bu anlamında Türkiye’de yeniden yazılan Türkiye florasına büyük katkı sağlayacak düşüncesindeyiz.” diye konuştu.
Çalışmaların, arıcılık faaliyetleri için bölgedeki çiçekli bitkilerin tespitine yönelik katkı sağlayacağını da ifade eden Demirpolat, “Pilot Üniversitesi kapsamındaki diğer projelerin hem de aracılık faaliyeti yürüten vatandaşlara çiçekli bitkilerin tespiti, arıların daha çok tercih ettiği çiçekli bitkilerin tespiti ve bu alandaki kalkınmaya katkı yapmaya çalışıyoruz.” dedi.
Bingöl Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Ömer Kılıç da proje ile yapılan çalışmalarda bölgede en çok olan bitki florasını tespit etmek ve bu bitkiler arasında arıların en çok ziyaret ettiği bitkileri belirleyip, o bitkilerin korunması, artırılması ve arılıkların oluşturulması konusunda önemli bir çalışma yaptıklarını söyledi.
Kılıç, “Yaptığımız çalışmalarla bölgelerin bitki örtüsü belirlenecek. Hangi alanlarda arıların daha çok ziyaret ettiği bitkiler tespit edilecek ve bu bilgiler arıcılarla paylaşılacak. Projemizin sonucunda, Bingöl bitki florasının ortaya çıkmasında katkısı olacak. Yapacağımız analizler sonucunda temel veriler elde edilecek. Botanik değeri olan bitkiler tespit edilip literatüre kazandırılacak.” dedi. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.