BMGK'de Kuzey Kore tartışması

BMGK'de Kuzey Kore tartışması
Kuzey Kore'nin balistik füze teknolojisini kullanarak yörüngeye casus uydu yerleştirme girişiminin ardından düzenlenen Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) toplantısında, ABD ve müttefikleri ile Kuzey Kore, Rusya ve Çin arasında tartışma yaşandı.

ABD, Arnavutluk, Ekvador, Fransa, Japonya ve Malta, casus uydu fırlatma girişiminin ardından Kuzey Kore'yi kınamak üzere BMGK'yi toplantıya çağırdı.

Kuzey Kore'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Kim Song, 2017'den bu yana ikinci kez bir BMGK toplantısına katıldı.

Kim, casus uydu fırlatmasının Kuzey Kore'nin "bağımsız ve yasal hakkı" olduğunu belirterek bu girişimi "ABD ve takipçilerinin artan düşmanca askeri eylemlerini caydırmak için meşru müdafaa" olduğunu savundu.

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield'ın, Kuzey Kore'nin balistik füze programını sürdürerek BMGK kararlarını ihlal ettiğini belirtmesi üzerine Kim, Kuzey Kore'nin hiçbir zaman BMGK kararlarını tanımadığını ve "gelecekte de (kararlar ile) sınırlandırılmayacağını" kaydetti.

ABD ve Güney Kore'yi "askeri çete" olarak nitelendiren Kim, iki ülkeyi "Kore Yarımadası'nı devasa nükleer sıcak savaşın muhtemel olduğu bir alana çevirmek"le suçladı.

Rusya'nın Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia ve Çin'in BM Daimi Temsilci Yardımcısı Gıng Şuang, ABD'nin bölgedeki faaliyetlerinin gerilimi arttırdığını ileri sürerken Thomas-Greenfield, bölgesel ortak tatbikatların rutin, yasal ve savunma odaklı olduğunu ve Kuzey Kore'nin "balistik füze fırlatmalarının aksine BMGK kararları ile yasaklı olmadığını" savundu. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.