Bu görüntüler peygamberler ve sahabeler şehri Diyarbakır'a yakışmıyor
Diyarbakır'da başta Merkez Kayapınar ilçesi stadyum yolu çevresi olmak üzere bazı yol kenarları içki içenlerin meskeni haline gelmiş durumda.
75 Yol Mahallesi ve yeni stadyum yolundan Gazi Yaşargil Eğitim Araştırma Hastanesine giden güzergahta özelikle hafta sonları bazı kişiler, araçlarıyla yol kenarında park ederek içki masaları kuruyor.
Ayrıca söz konusu bölgedeki okul ve pansiyon ile stadyum çevresindeki evlerin önü, stadın karşısındaki Girbelik köyü girişi ile Çölgüzeli TOKİ girişinde de aynı manzaraların mevcut olduğu görüldü. Öte yandan Siverek Yolu Caddesi'nden Diyarbakır Havaalanı Kavşağına kadar olan bölgede de yol boyunca park eden sürücülerin de içki içtikleri ifade edildi.
Alkol alanların yüksek sesle müzik dinlediği ve beraberlerindeki kadınlarla ahlaksız davranışlarda bulundukları, araç sürücülerinin sarhoş olarak oradan ayrıldıkları ve olası trafik kazalarına da davetiye çıkardıkları belirtildi.
Stadın otopark girişi tarafında bulunan içki büfesi nedeniyle alkol satışı sabaha kadar yapılırken 18 yaş altı bazı çocukların da seyyar olarak içki sattıkları ifade edildi.
Söz konusu durumlardan şikâyetçi olan mahalle sakinleri, son zamanlarda çevrede açılan tekel bayilerinin artışına da dikkat çekerek yetkililerin bir an önce gerekli önlemleri almasını istiyor.
Yıllardır aynı manzaraya karşılaştıklarını ve rahatsız olduklarını söyleyen mahalle sakinlerinden İbrahim Yaman, "Sadece içki değil fuhuş gibi kötü fiiliyatlar da var. Bunlardan dolayı kişi ailesiyle beraber dışarı çıkamıyor. Özellikle saat 20.00-21.00’den sonra içki içen insanlar var ve biz bundan çok rahatsızız. Yetkililerin bir an önce buna müdahale etmesi lazım. Sadece ben değil, buradaki çoğu kimseler bu durumdan rahatsızdır. Bina altındaki içki satan işyerlerinin onları teşvik ettiğinden dolayı kapanmasını istiyoruz." dedi.
Şikayette bulunmasına rağmen herhangi bir müdahale yapılmadığına dikkat çeken Abdurrahman Melikoğlu ise site sakini olarak bu durumdan rahatsız olduğundan dolayı karakola şikayette bulunduğunu fakat ilgilenenin olmadığını dile getirdi.
Stadyum yolunun denetim altında tutulması gerektiğini söyleyen Asım Kaçmaz, "Site sakinleri olarak rahatsızız. Stadyum yolunu denetim altında tutmaları bizleri mutlu edecektir. Gece 02.00 ile 04.00 saatleri arasında müzik seslerinden, bağrışlarından, silah seslerinden oldukça rahatsızız. Sayın Valimizden bu konu hakkında gerekli önlemleri almasını bekliyoruz." ifadelerini kullandı.
"Çevreye verilen zararda göz yuman herkes sorumludur"
Mahalle sakini olarak içki ve diğer kötülüklere karşı sorumlu olduklarını hatırlatan İsmail Alaca, "Burada yaşayanların çoğu imza topladı, topluyorlar. Bu civarda ne içki içilmesini ve satılmasını istemiyoruz. İçkili halde trafiğe çıkıp birine zarar vermeleri halinde içkiyi satanda, müsaade edende ve hatta ilgili resmi kurumların hepsi de sorumludur. Ecdatlarıyız harama haram, helale helal diyerek yaşamışlar. Onlar karşı durduğu gibi bizde tüm azalarımız ile karşı duracağız." diye belirtti.
İçki tüketiminin yasaklanmasını istediğini belirten Bülent Dursun, "Özellikle 75 Yol üzerinden başlayarak yaklaşık iki bin araç sağlı sollu park ediyor. Gecenin 03.00'e kadar içip ses ve gürültü çıkarıp kazalara mahal veriyorlar. Bunula ilgili yetkililer tarafından önlemler alınırsa seviniriz. Günümüzde içki maalesef serbest. İçki tüketiminin toplumun yaşadığı yerlerden, camilerden, okullardan uzağa gitmesini ve hatta yasaklanmasını istiyoruz." şeklinde konuştu.
İçki satış noktalarının arttığına ve bu iş yerlerinin mahalle çocukları üzerinde olumsuz etki bıraktığına dikkat çeken Diyarbakır Din Hizmetleri Dernek Başkanı Mehmet Sezai Saylık, stadyum yolu üzerinde açılan içki satış yerlerinin orada yaşayan çocuklara kötü örnek teşkil ettiğini belirterek cami ve okul çevrelerinde içki satılmasını istemediklerini söyledi.
"Ne bizi ne de çocuklarımızı uyutmuyorlar"
İçki içenlerin çıkardığı gürültüden dolayı uyuyamadıklarını söyleyen Muzaffer Dengis, "Sabah namazı vaktine kadar yüksek sesle müzik açıyor, drift atıyorlar, ne bizi ne de çocuklarımızı uyutmuyorlar. Cami ve okul yakınlarında yoğun bir şekilde içki yerleri açılmış. Yetkililerden buna bir çare bulmalarını istiyoruz." ifadelerini kullandı.
Çevredeki bina sakinleri olarak defalarca dilekçe verdiklerini belirten Bahattin Öncü, "Duyduğumuz rahatsızlığa rağmen içki satış noktaları artmış ve bunlara izin veriliyor. Ailelerimiz bundan dolayı uygun bir ortam bulamıyorlar. Yetkililerin bir an önce bu işe el atmaları halkımız için iyi olacaktır. Aynı şekilde gece vakitleri düğün konvoyları da rahatsız ediyor. Bu çevrede araçların aşırı hız olaylarına karşı tümseklerin yapılması tarzı önlemlerin alınması lazım." dedi.
"Devlet buna göz yumuyor, banane diyor"
Mahallede içki ve bahis yerlerinin varlığına karşı olduklarını dile getiren Mehmet Şirin Çetinkaya, "Belediye, valilik ve kaymakamlığın bunları yasaklamasını istiyoruz. Okul ve camiye giden çocuklarımız içkili kimselerin varlığından korkuyor, alışverişe dahi çıkamıyorlar. Sabah saatlerine kadar müzik açıyorlar ve bizler bundan rahatsız oluyoruz. Burası içki yeri değildir. Emniyetin bunları buralardan çıkarmasını istiyoruz. Cadde üzerinde fuhuşta yapılıyor. Devlet buna göz yumuyor, banane diyor." şeklinde konuştu.
Çetinkaya, "Belediyenin burada yaptığı parklar fuhuştan başka hiçbir amaçla kullanılamıyor. Parklarda kadın-erkek eğleniyor, kimseyi umursamıyorlar. Bunlar Yahudilerin adetleridir, Müslümanlar arasında böyle bir durum olamaz. Belediye ve emniyet buna engel olsunlar. İçki satan yerleri kapasınlar, yasaklasınlar. Bizler camiye gelip namaz kılıyoruz fakat çocuklarımız bunları görüp özenebiliyor. Yarın evlatlarımız bunlar gibi olduğunda nasıl önleyebiliriz ki?" ifadeleriyle tepkisini dile getirdi.
"Yasal olarak içkili mekânların cami ve eğitim merkezlerinden belli mesafe uzaklıkta olması gerekir"
Yasal olarak içkili mekânların cami ve eğitim merkezlerinden belli mesafe uzaklıkta olması gerektiğini belirten Yusuf Atmaca şöyle konuştu:
"Bu çevredeki içkili mekânların ibadethane ve okullardan uzak olmasını istiyoruz. Çünkü camilerde manevi eğitim alan çocuklar tekel ürünlerinin satıldığı iş yerlerinde cips alırken maneviyatları bozuluyor. Aynı şekilde ileride Luna Park var. Gençlerimiz, çocuklarımız burada eğlendikten sonra önünden geçtikleri içkili mekânlardan olumsuz yönde etkilenip özenti oluşabiliyor. Yasal olarak bu tür içkili mekânların ibadethane ve eğitim merkezlerinden belli mesafe uzaklıkta olması gerekiyor. Buna uyulmasını istiyoruz."
Mahallede esnaflık yapan Hamza Öncü ise yetkililerin duyarsız olduğunu söyleyerek, "Diyarbakır’ın en güzel semtlerinden ve aynı zamanda kurum çalışanlarının olduğu bir yerde bu tür durumlara müdahale edilmediğinden ilgililerin buna duyarsız olduğunu düşünüyorum. 75’in üst tarafında sağlı-sollu park halindeki araçlarda içki içilmesiyle beraber bu semtte içki mekanların bulunmasını istemiyor, alkolün bölgemizden çıkarılmasını istiyoruz." dedi. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.