Büyük bir zahmetle toplanan "Yayla Muzu" tezgahlardaki yerini aldı

Büyük bir zahmetle toplanan "Yayla Muzu" tezgahlardaki yerini aldı
Halk arasında "Yayla Muzu" veya "Dağ Muzu" olarak tabir edilen ve birçok hastalığa şifa olan ilkbahar meyvelerinden olan "Uçkun" tezgahlarda satışa sunulmaya başlandı.

 

Özellikle Muş, Bingöl, Bitlis ve Van dağlarının yüksek kesimlerinde yetişen uçkun, bölge insanı tarafından rağbet görüyor.

 

Birçok hastalığa şifa kaynağı olarak bilinen ilkbahar meyvelerinden uçkun, Diyarbakır'da seyyar satıcıların tezgâhlarındaki yerini aldı.

Uçkun, köylülerin geçim kaynağı olmakla beraber şehirde de ekmek kapısı oluyor.  

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde kış aylarının ardından bahar mevsiminin ilk meyvesi olarak bilinen, genellikle dağların ve yaylaların yüksek kesimlerinde yetişen uçkun, "Yayla Muzu" Kürtçe dilinde ise "Ribes" olarak biliniyor.

Şeker hastalığından mide, kanser ve bağırsak hastalığına kadar birçok derde deva olan uçkunu satıcılar, kilosunu 150-160 TL arasında değişen fiyatlarla satıyor. 

Seyyar yayla muzu satıcısı, "Yayla muzu; Muş, Bingöl, Bitlis, Van, Lice, Kulp gibi bölgelerde dağlık alanlarda çıkan bir meyvedir. Senede bir kere nisan ayında çıkıyor. Yayla muzunun yaprağı çıktığı gibi ürün veriyor ve toplanması da 20 gün sürüyor. Çünkü 20'nci günden sonra zamanı geçiyor, geçtiği için de yenilmiyor. Dağlarda toplandığı için çok zahmetlidir. Toplayan kişi dağda sırtında taşıyor, il ve ilçelerde satıyor. Geçen yıl kilosu 70-80 TL civarındaydı ama bu yıl kilosu 150-160 TL'ye kadar çıktı. Her türlü hastalığa faydası var. Şeker ve kanser hastalıkları gibi her derde devadır" dedi. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.