Cam filmi yasağına tepkiler devam ediyor

Cam filmi yasağına tepkiler devam ediyor
Araçlarda bulunan cam filmlerinin sökülmesi kararına tepki gösteren oto aksesuarcılar ve sürücüler, yasağın hem vatandaşı hem de esnafı mağdur ettiğini ve bu yasağa bir çözüm bulunmasını istedi.

​Yasal düzenlemeyle araçlarda bulunan cam filmlerinin sökülmesi kararına tepki gösteren oto aksesuarcılar ve sürücüler, yasağın hem vatandaşı hem de esnafı mağdur ettiğini ve bu yasağa bir çözüm bulunmasını istedi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yapılan yönetmelik değişikliğiyle araçlarda cam filmi ve renkli cama yeniden yasak geldi. Gaziantep’te sürücüler, cam filminin yasaklanmasının ardından trafik cezalarıyla karşı karşıya kalmamak için oto aksesuarcıların yolunu tutuyor.

Gaziantep’teki oto aksesuar esnafı, cam filmi yasağı nedeniyle mağdur olduklarını, verdikleri cam filmi siparişlerinin ellerinde kaldığını, sürücüler ise yaptıkları masraflara ve uygulanan trafik cezalarından şikayetçi olduklarını söylediler.

Küsget Sanayi Sitesi’nde uzun yıllardır oto aksesuarcılık yapan Hüseyin Taşcıoğlu, bu yasağın cam filmi satan esnafı mağdur ettiğini, yasağın tekrar değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Yasağın hem vatandaşı hem de esnafı mağdur ettiğini ve yasağa bir an önce çözüm bulunmasını isteyen Taşçıoğlu, “Bu mağduriyetin giderilmesi lazım. Devletin en azından bir yasa getirmeden önce nasıl ki muayenesi olmayan araçlara bir ay veya 15 gün süreyle müsaade edilip ceza yazılmıyorsa ve vatandaş uyarılıyorsa bu film yasağına da böyle bir uygulama getirmesi lazım. Film değiştirmeye gelen vatandaş 50 TL yevmiye ile çalışanlar. Ama film çekmeye 100 TL para veriyor. Yasakların anında uygulanmaması lazım, vatandaşımız buna hazır değil.” dedi.

Yasak nedeniyle mağdur olduğunu ve verdiği siparişlerinin elinde kaldığını söyleyen Taşçıoğlu, şöyle konuştu:

“Buna bir çözüm bulunmasını istiyoruz, bir çözüm getirilirse memnun olacağız. Bu yasaktan 15 gün öncesinden de stoklarımız vardı. Bir yasak geleceği zaman en azından esnaf ikaz edilse, film yasaklanacak denilseydi biz bu şekilde stok yapmazdık. Biz binlerce lira para bağladık. Benim bağlanmamdan ziyade bu işten binlerce ekmek yiyen, geçinen insan ve ithalatçılarımız var. Konteynır bazında milyon dolar yatırdılar. Bu sıkıntı çözülüp bu maliyetin giderilmesi lazım. Yasaklanacağı söylenseydi, uyarı yapılsaydı daha iyi olurdu. Çünkü bu ülkenin bütçesine de yazık. Buradaki mağduriyet tek taraflı değildir ve esnafın parası vardı filme bağladı. Film satamayınca bütçeden para çıkacak, ekonomiyi sarsacak. Bu işler öyle basit işler değil. On veya 100 koli film olsa tedariki vardır. Ama biz bir milyon dolardan bahsediyoruz ve film aldığımız ülkeler bunları tekrar geri almazlar. Bu filmler bir sektörde kullanılmayacağına göre buna bir çözüm bulunması lazım.”

Oto cam filmlerinin yasaklanmasıyla esnaf gibi sürücülerinde mağdur olduğunu ifade eden Taşçıoğlu, vatandaşın hem taktırırken hem de söktürürken ücret ödediğini ve araç sahiplerinin her iki türlü de zarara uğradığını belirtti.

Taşçıoğlu, “Bize günlük olarak yaklaşık 10-12 araç geliyor. Freni tutmayan bir araba veyahut muayene kaçağı olan bir araba kusur sayılmıyor, o sürücü yakalandığında bir ay müsaade ediliyor. Bu filmin bir gün veya iki gün müsaadesi olmuyor mu, bu kadar vahim mi? bundan önce herkes terör olaylarından dolayı film yasağının olduğunu söylüyordu. Terör olayı 30 yıldan beri var. Herkes ‘terör bitti’ açıklama yapıyor. Biz hangisine inanacağız. Yoksa filmi terörü mü çıktı?” diye sordu.

Oto aksesuarcı Salman Ok ise “Vatandaş bu durumdan memnun değil. Çünkü ihtiyaç konusunda da çektiren var zevk konusuna da çektiren var. İhtiyaç konusunda çektirenler bu durumdan memnun değil. Ama zevk için yapanlar polis söktürse bile tekrar gelip film çektiriyorlar. Günde biz 4-5 tane araç geliyor, cam filmini söküyoruz. Ama tabi trafik polisleri kesinlikle sürücüleri affetmiyor. Araç trafikten men yoluna kadar bile gidiyor. Biz esnaf olarak bu durumdan memnun değiliz. Çünkü çok kişinin ekmeğiyle oynandı. Bir serbest, bir yasak oldu deniliyor. Ama kesinlikle serbest değil. Araç muayeneden bile geçmiyor. Daha önce hafif kusur olarak geçiyordu. Şimdi ağır kusur olarak muayeden geçemiyor. Bizimde stoklarımız vardı. Şu anda film sökme işlemi için 50 ile 80 TL arası alıyoruz. Takma ücreti 250 TL'ye kadar çıkıyor. Bazı araçlarda filmi sökülürken zor oluyor. Rezistans olan camlardan film çıkartılırken oldukça dikkatli olunması lazım. Yoksa yanlış teknik ve aletlerden ötürü cam rezistansı bozulabilir.” diye konuştu.

Arabasının filmini söktürmek için oto sanayiye gelen Salih Bozoğlu da, “Bu yasak hiç iyi olmadı. Çünkü bugün aracın muayenesi var, herhalde yetişemeyebilirim. Halk olarak bizi mağdur etti. Çünkü çok ani bir haber oldu. Bir yandan trafiğin sıkıştırması bir yandan araçların muayeneden geçmemesi bizi biraz yordu. Çünkü 400 TL civarında film çektiriyorsun 750 TL sökme parası veriyorsun. Devamlı zararı ise milletin cebi görüyor. Biz halk olarak bundan şikayetçiyiz. Adeta ‘halkın cebinden nasıl para çekeriz’ diye bir durumla karşılaşıyoruz. Bu da bizi çok mağdur ediyor.” şeklinde konuştu. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.