Çatalbaş: Engellilerimizin devam eden sorunlarına karşı siyasilerden sadece anlayış bekliyoruz

Çatalbaş: Engellilerimizin devam eden sorunlarına karşı siyasilerden sadece anlayış bekliyoruz
Görme engelliler başta olmak üzere engellilerin yaşadığı sorunlarla ilgili konuşan Anadolu Engellileri Birliği İstanbul Şube Başkanı Hasan Çatalbaş, yıllardır devam eden sorunlara karşı siyasilerden yalnızca anlayış beklediklerini söyledi.

 

Türkiye'de yaklaşık 5 milyon kişi engelli olarak hayatını sürdürürken engellilere evde bakmak zorunda kalan yüzbinlerce insan var.

Engellilerin çevresel faktörler nedeniyle yaşadıkları sorunların yanı sıra aldıkları engelli maaşının yetersiz olması, ortopedik engellilerin ortez-protez alımlarında sorun yaşaması gibi birçok olumsuz durum verilen seçim vaatlerine rağmen çözüme kavuşturulamıyor.

15 Ekim Dünya Beyaz Baston Günü münasebetiyle Engellilerin yaşadıkları sorunlarla ilgili İLKHA muhabirine konuşan Anadolu Engellileri Birliği İstanbul Şube Başkanı Hasan Çatalbaş, Toplumda engellilere yönelik gerekli duyarlılığın oluşmadığını, yıllardır devam eden sorunlara karşı siyasilerden yalnızca anlayış beklediklerini ifade etti.

"Dışarı çıktığımızda çevresel faktörler bize çok engel oluyor"

Çatalbaş, "Yerel yönetimler tarafından çevresel faktörler hala gerektiği şekilde dizayn edilmedi. Onun için görme engellilerimizin engelli olmasının yanı sıra bir diğer engelle karşı karşıya kaldıklarına şahit oluyoruz. Bu konuda defalarca yerel yönetimlere bu durumu bildirmemize rağmen bizim için çok fazla bir şey yapılmadığına şahit oluyoruz. İnşallah bunun farkına varırlar ve hayatımızı kolaylaştırmak için ne yaparlarsa çok memnun oluruz. Öncelikle bireysel olarak dışarı çıktığımızda çevresel faktörler bize çok engel oluyor. Bu sabah derneğe geldiğimizde kaldırımın birine vatandaş aracını park etmiş diğerine satıcı satacağı eşyayı koymuş, bir başkasında çalışma yapılıyor ve herhangi bir uyarı konulmamış. Ardından da görme engellenin tek başına dolaşabilmesi isteniyor. Engelsiz insan zor dolaşırken görmek engelli nasıl dolaşsın? Belediyeler çevre düzenlemesi yaptıkları takdirde rahatça dolaşma imkânı bulabiliriz." dedi.

"Sorunlarımızın daha fazla basında yer alması, kamu spotlarıyla farkındalık oluşturulması gerekir"

Geçmiş yıllara göre vatandaşlarda engellilere karşı belli bir farkındalık oluştuğunu anca yine de yeterli seviyede olmadığını aktaran Çatalbaş, "Çok duyarlı vatandaşlarımız var. Bir tehlike ile karşı karşıya kaldığımızda bizden önce yardımcı olmaya çalışan insanlarımız var. Bunun yanında, bilinçli veya bilinçsiz tam tersi bizi tehlikeye sokacak hareketlerde bulunanlar var. Özellikle bizim için önemli olan vatandaşların dilimizden anlayabilmesidir. Bunun için sorunlarımızın daha fazla basında yer alması, kamu spotlarıyla farkındalık oluşturulması gerekir. Mesela bir yer sorduğumuzda 'sağdan git' diyor ama onun sağı benim solum oluyor. Ya da karşıdan karşıya geçirmek için yardımcı olmak istediğinde karga tulumba kolumuza giriyor. Bir görme engellinin koluna girildiğinde onun yürümesi mümkün değildir. Ancak ona dirseğinizi verdiğinizde o kolunuzdan tutar ve yarım adım gerinizden yürüyerek güvenli bir şekilde karşıya geçer. Böylece size de zorluk yaşatmaz, kendisi de zorluk yaşamaz. Ancak bu kadar basit bir şeyi bile toplumumuza anlatamadık. Burada da bize yardımcı olması gereken kurum ve kuruluşlar basın ve yayın kuruluşlarıdır. Bu konuda ulusal basından destek bekliyoruz." diye konuştu.

"Siyasi yöneticilerden yalnızca anlayış bekliyoruz"

Dernek olarak eğitim ve kültür alanında çalışma yaptıklarını, engellilerin sorunlarının çözüme kavuşması adına çalışma yaptıklarını hatırlatan Çatalbaş, "Burada sesimizi duyacak olan tek merci Cumhurbaşkanıdır. Ancak maalesef sesimizi duyuramıyoruz. Seçim öncesi umutlanır gibi olduk. Seçim vaatlerinde engelliler ile ilgili birtakım varsayımlarda bulunuldu ama seçim süreci bitti varsayımlar da unutuldu. Biz hala engelliye bakan engelli yakınlarının sosyal güvenlik çatısı altına alınmasıyla ilgili mücadelemize devam ediyoruz. Bunu her türlü platformda dile getiriyoruz ama bununla ilgili tek bir adım atılmadı. Ortopedik engelli kardeşlerimizin sorunları var. Bunlarla ilgili de herhangi bir düzenleme yok. Ekonomik şartların ağırlaştığını ve ürünlerin yurt dışından geldiğini göz önünde bulundurduğumuzda bu rakamlar daha da yukarı çıkıyor ve vatandaşın artık alacak gücü kalmadı. Bunun yanı sıra eğitimde fırsat eşitliği alanında, işe alımlarda sorunlarımız var. Bazı engel grupları tamamen dezavantajlı grupta yer alıyor. Bunda hafif mental olan kardeşlerimiz, görme engelliler işe alımlarda daha dezavantajlı durumda. Burada da bir fırsat eşitliği olması gerektiğini düşünüyoruz. Bir diğer talebimiz ise devletin ve özel sektörün istihdam rakamlarını biraz daha arttırmasıdır. Engellilere bakanların evde bakım aylıkları, engellilerin aylıklarıyla ilgili sıkıntılar devam ediyor. Bu durumlar engellilerimizin canının yanmasına neden oluyor. Engellilerimiz her şeyini ailesinden tedarik etmek zorunda değildir. Engelliler ailelerin sırtında kambur değildir. Defalarca buna bir çözüm bulunması, engellinin baz alınmasını istedik ama bir ilerleme kaydedemedik. Eve giren kişi başı para kriteri baz alındığından dolayı engellilerimiz de aileleri de mağdur olmuş durumda. Bu konuda siyasi yöneticilerimizden tek kelime ile anlayış bekliyoruz." şeklinde konuştu. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.